dex mirare
Oameni buni, vă invit la circ. Un circ lingvistic în care veți descoperi ciudățenii care ne duc la concluzia că unii dintre autorii DEX-ului este posibil să se fi specializat într-o nouă și necunoscută ramură a geneticii – etimogenetica, lucru care ar explica… inexplicabilele lucruri pe care le avem în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

În primul rând, ar trebui să subliniez faptul că, potrivit DEX-ului, românii NU au fost capabili să creeze cuvinte!!! Acest lucru le-a depășit nivelul intelectual, stabilindu-se astfel o premieră mondială. Prin urmare, au împrumutat întreg vocabularul de la latini, slavi, unguri, bulgari și de oriunde altundeva. Doar de la geto-daci să nu fie! Chiar și puținele cuvinte despre care se spunea că ar veni de la geto-daci sunt date mai nou cu etimologie necunoscută…

Așadar, românilor le este interzis să aibă cuvinte autohtone, pentru că acest lucru ar fi împotriva dogmei romanizării care, ca orice dogmă, nu se discută. Trebuie să fie considerată lege naturală, precum gravitația!

Totuși, a pretinde că un popor care a trăit de milenii cățărat pe munți nu a fost capabil să își conserve o zestre proprie de cuvinte. nici măcar în legătură cu obiectele și acțiunile cele mai simple, specifice unei vieți sedentare, și că până și pe acestea le-a luat de la migratori, cărora nu le erau specifice prin însuși modul lor de existență, este o mizerie!

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaDar pentru că absurdul nu este ușor detectabil fără o îndrumare adecvată, vă invit să îl descoperiți mulțumită cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu, a cărei carte “Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” este o lovitură teribilă dată aberantei teze a romanizării geto-dacilor și a aiurelilor din DEX.

Astfel, descoperim lucruri de un absurd frate cu ridicolul. Imaginați-vă că, potrivit DEX-ului, „Găina” latină (cuvânt luat din latină – conf. DEX) are un partener slav, „Cocoșul” (cuvânt luat din slavă – conf. DEX), cu care face „Pui” latini, că are gena mai puternică. Mai mult decât atât, mutațiile genetice sunt și mai evidente în cazul altei specii de orătănii. Astfel „Gâsca” și „Gânsacul” bulgare, pe teritoriul României nasc „Boboci” neo-greci. Aici vorbim deja de un miracol lingvistic în fața căruia nu putem decât să ne aplecăm… ținându-ne cu mâinile de stomac – unii de râs, alții de greață!

Absurdul urcă pe noi culmi de progres atunci când ajungem la cuvintele „Mamă” și „Tată”. Pentru că românii, deși le-au luat din latină, conform DEX-ului, au fost prea proști ca să creeze din acestea cuvintele „Maică” și „Taică” și au așteptat sute de ani pentru a le împrumuta de la migratori – de la bulgari și slavi. Vă vine să credeți așa ceva?!?

Ei bine, lucrurile prezentate în acest articol sunt doar o frântură din ceea ce DEX-ul – “copilul infirm al Academiei Române” (Dumitru Ioncică) – ne prezintă.

Dacă doriți să vedeți cât de mare este minciuna și cât de frumos este adevărul care îi ia locul, citiți cartea cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu – „Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” Disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/