De la 1 ianuarie nu se va mai fuma in taxiuri, masini de serviciu, parcurile pentru cei mici, sau universitati. De asemenea, patronii de restaurante, care vor sa aseze scrumiere pe mese, vor fi nevoiti sa interzica accesul minorilor in incaperi. Noua lege impotriva fumatului a fost intocmita la cererea Uniunii Europene. Din prima zi a anului 2013, amenzile pentru fumatul in loc nepermis vor urca pana la 5.000 de lei.

Consumul de tutun e si acum interzis in institutii publice, spitale si scoli. Noua lege adauga pe lista orice spatiu inchis folosit in comun – mall-uri, cofetarii, expozitii, dar si toate mijloacele de transport in comun, masinile de serviciu, taxiurile si ambulantele.

Noua lege interzice fumatul in toate locurile de joaca, inclusiv in cele deshise si in parcuri. Cei mici ar scapa astfel si de fumatul pasiv. Exceptie de la aceste interdictii fac unele spatii publice inchise destinate distractiei – cluburi, baruri, discoteci, chiar si cantine si restaurante. Administratorii firmelor care aleg aceasta varianta, trebuie sa nu mai permita accesul persoanelor sub 18 ani.

4 COMENTARII

  1. Veşti proaste pentru nefumători:

    în România, legile NU SE APLICĂ!

    Deşi avem deja, de ceva vreme, legi care reglementează fumatul în spaţii publice, chiar şi astăzi, în decembrie 2012, se fumează în spitale, unităţi de poliţie, sau alte unităţi administrative; ca să nu mai vorbim de pieţe, gări / trenuri şi altele. Iar localurile cu spaţii destinate nefumătorilor, sunt o glumă proastă!

    Dă cineva amenzi pentru cei care încalcă aceste legi? Unde / când / cum?!? (eu unul n-am aflat încă)

  2. Nu moare nimeni din asta. Cred ca un stat cu adevarat liber n-ar trebui sa mearga cu interzisul pana la absurd si nici sa reglementeze viata sociala intrand in intimitatea persoanei, familiei sau chiar a locuintei familiale. Cred ca cel mai corect ar fi sa poata fi rezervate spatii pentru fumatori, sau baruri pentru fumatori. Mai intai au fost negrii, apoi grasii, fumatorii, cine urmeaza? Uniformizarea vietii sociale dupa regulile majoritatii sau a elitei duce la stres si DAUNEAZA GRAV SANATATII!. Mi-ar placea ca Romania sa fie expresia unui stat liber, in care cetatenii sa consimta dupa felul in care cred ca-i mai bine, fara nicio ingradire. Lucrurile astea pot fi „indreptate” prin educatie si informare. O natiune depresiva este mai nociva decat o natiune libera de fumuri!

    • menek, închide ochii şi poate o să te luminezi şi tu (fără nicio aluzie la religie – sunt ateu); perspectiva din care priveşti tu lucrurile este una primitivă.

      Libertatea ta, prietene, se opreşte acolo unde începe sa fie ingrădită libertatea mea; acelaşi lucru e valabil şi pentru mine. Conştientizezi tu oare, că nefumătorii sunt discriminaţi, chiar dacă s-ar putea să fie mai numeroşi?

      Nu s-a băgat nimeni la tine în casă (unde n-ai decât să mori şi intoxicat de fum). Sunt reglementate spaţiile publice! Eu dacă umblu cu o butelie cu gaze toxice pe stradă şi din când în când mai dau câte un fâs, nu-ţi convine, aşa-i? Sunt un pericol public! E normal să fiu luat pe sus!

      Şi, apropo, cunosc cazuri de studenţi la medicină care s-au lăsat de fumat după ce au văzut în ce hal arată plămânii unui fumător.

      În acelaşi timp, ţări civilizate precum Finlanda (care sunt cu mult înaintea noastră când vine vorba de astfel de legi) povestesc cum deşi au avut găuri in buget, din cauza faptului că nu s-au mai colectat atâtea taxe din comercializarea tutunului, au ajuns totuşi pe plus, datorita reducerii cheltuielilor (cu bolnavii de plămâni, spre exemplu) din sistemul sanitar!

      • Prietene, sunt nefumator! In niciun caz n-am spus ca libertatea unui individ trebuie suprapusa altuia, ci acesta sa aiba posibilitatea de a alege. Prietene, in felul in care pui problema, AR TREBUI INTERZIS ALCOOLUL CU DESAVARSIRE!!! Daca o sa privesti cate persoane au de suferit de pe urma acestui drog, de la raniti, la afectatii psihic la morti, dar si la persoanele afectate de comportamentul consumatorilor de alcool, vei vedea ca este infinit mai periculos decat tabacul. Bine, am putea vorbi saptamani pe marginea acestui subiect. La Multi Ani!

Comentariile sunt închise.