La 25 de ani de la caderea regimului Ceausescu, presa externa rememoreaza nu doar evenimentele din decembrie 1989, ci si unul dintre cele mai revoltatoare aspecte: situatia copiilor abandonati in orfelinate.

Intr-un articol publicat de Canada Free Press, sunt prezentate conditiile in care zeci de mii de orfani au fost gasiti in institutiile de stat din Romania dupa prabusirea regimului comunist.

Fie pentru ca erau prea multi copii in familie, avortul fiind interzis, fie pentru ca erau bolnavi sau aveau diverse deficiente, orfanii erau abandonati si ajungeau sa isi duca zilele in conditii greu de imaginat.

Izidor Ruckel si-a petrecut 11 ani intr-un „Camin/Spital pentru copii deficienti”, dupa ce s-a imbolnavit de poliomelita din cauza unui vaccin gresit administrat. Datorita difuzarii in Occident a unor reportaje, el a fost infiat de o familie din San Diego, Statele Unite.

Isi aminteste si acum emotiile pe care le-a trait cand a aflat ca va fi infiat, visul ca va trai in America, pe care o cunostea din filmul Dallas, dar si dezamagirea traita in momentul in care a crezut ca a fost inselat sau bucuria reintoarcerii familiei adoptive.

Intr-un reportaj difuzat de Washington Post s-a vorbit la acea vreme despre megalomania lui Ceausescu, care controla Romania cu o mana de fier, interzicand avorturile si metodele contraceptive pentru orice femeie care avea mai putin de 5 copii cu scopul de a conduce un popor cat mai mare.

Multe femei si-au gasit astfel sfarsitul ca urmare a unor avorturi ilegale, in timp ce copiii nedoriti au umplut orfelinatele.

„Erau scheletici… Nu am mai vazut asa ceva decat in Romania”, a declarat dr. Jane Aronson, specialist american in adoptii.

Era sfasietor sa ii vezi pe acei copii, dintre care multi nu fusesera atinsi de mana cuiva, nu stiau ce inseamna o imbratisare, sa fii iubit, sarutat, tratat cu atentia cuvenita, scrie autoarea articolului citat.

Izidor isi reface viata acum dincolo de Ocean, dar spune ca orfelinatul de la Sighetul Marmatiei ramane locul nasterii sale.

„Face parte din identitatea mea, dar as vrea sa inchid acel capitol”, spune el cu tristete in glas, la 22 de ani de cand si-a parasit tara.

Cicatricile lasate in sufletele si mintilor celor care au supravietuit comunismului in Romania sunt greu de vindecat.

sursa ziare.com