andrei-plesu-1

Dl. Crin Antonescu e foarte suparat pe dl. Victor Ponta. Dar ce zic suparat? Exasperat! Furibund! Necrutator! Nici Basescu nu are atitea pacate! Dl. Ponta e o nulitate, un mincinos, o marioneta, un sabotor al justitiei, o piedica in drumul nostru spre europenizare! Dlui Antonescu i-au trebuit mai mult de doi ani ca sa ajunga la asemenea teribile concluzii.

Pina mai ieri, cuplul Ponta-Antonescu ilustra o „unitate de monolit”, o frumoasa poveste de dragoste oferita, cu mare succes electoral, unui public tandru, increzator, gata sa se lase mintuit de efluviile unei aliante fara pata. Ileana Cosinzeana il intilnise pe Fat Frumos si, impreuna, aveau sa-l lichideze definitiv pe Zmeul Zmeilor. Ei bine, dintr-odata, Ileana Cosinzeana a descoperit, palida, ca Fat Frumos e Zmeul Zmeilor! Si ca singurul „Fat Frumos” autentic e, de fapt, ea. De la inaltimea acestei performante hermafrodite, dl. Antonescu porneste o devastatoare campanie. O trinta ca-n povesti.

Tu insa, alegator nesofisticat, esti nitelus destabilizat. Ai la indemina doua posibile explicatii. 1. Dl Antonescu a avut, brusc, o revelatie.  Si-a dat seama, candid, ca a stat sub acelasi steag cu un inamic. Dar, pe vremea „candorii” sale se auzeau, totusi, destule voci care semnalau defectiunile partenerului sau. Nu le-a luat in seama. Le-a socotit chiar dusmanoase. Si a continuat, loial, sa „construiasca” impreuna cu „fiara”, o tantosa retorica triumfalista, cu accente de populism anti-european si anti-american, cu sarje de decredibilizare a justitiei, cu viguroase fluturari de steaguri in marea lupta cu „regimul” Basescu. A fost de fata, discret, la semnarea coabitarii cu presedintele, a acceptat, placid, rezultatele negocierilor pentru capii justitiei. Iar daca, intr-adevar, a descoperit abia acum ca s-a aflat in eroare, avem, cred, dreptul, sa ne cam indoim ori de discernamintul sau, ori de buna sa credinta.

2. Dl Antonescu a stiut de la inceput cu cine avea de a face, dar s-a gindit la vechea intelepciune autohtona („Fa-te frate cu dracul pina treci puntea!”) si a jucat cartea minciunii utile. In acest caz, ramine, totusi, un fapt ca si-a tras pe sfoara electoratul pe baza de calcul privat. Ca sa nu mai spunem ca nici chestia cu puntea n-a functionat. S-a nascut, astfel, un nou proverb:

„Fa-te frate cu dracul pina rupi puntea si intri la apa!”

Opinie publicata de Adevarul.ro