f-16-hangar

Un nou contract extrem de interesant a fost încredințat de Ministerul Apărării Naționale, fără licitație, unei firme private.

Contractul este în valoare de 3,9 milioane de lei și a fost atribuit, în luna ianuarie 2017, firmei Aduro Impex Srl. Potrivit MApN, această firmă are adresa poștală în București, pe Șoseaua Mihai Bravu, într-un bloc, la apartamentul 54 de la etajul 8.

Nu știm cum poate funcționa, într-un apartament de bloc, o firmă care execută lucrări pentru Armată. O posibilă explicație ar fi cea rezultată dintr-o informație prezentată, în anul 2016, de publicația Gazeta de Bistrița. Potrivit acestei publicații, firma Aduro din București a câștigat un contract de construire a unui aquapark la Bistrița: „Câştigătoare a fost declarată o firmă din Bucureşti – SC Aduro Impex SRL din Bucureşti. Nimic foarte interesant în legătură cu această firmă cu doar doi angajaţi”. Dacă o firmă are doar doi angajați, ea poate funcționa însă și într-un apartament de bloc. Iar dacă ea are experiență în construirea unui aquapark la Bistrița, firma poate lucra și la aerodromul din Fetești.

Pe de altă parte, potrivit publicației Ziarul de Iași, aceeași firmă, Aduro Impex din București, a câștigat un contract pentru …reabilitarea termică a unor blocuri.

Totuși, potrivit anunțului postat de MApN, firma în cauză nu va reabilita blocuri pentru Armată, nici nu va construi pentru MApN un aquapark, ci va face cu totul altceva. Contractul pentru care MApN plătește 3,9 milioane de lei, fără TVA, este pentru „elaborare documentatii tehnico-economice si asistenta tehnica pentru Infractructura baza aeriana – zona operatonala in cazarma 727 Fetesti”.

Autoritatea contractantă, pentru această lucrare, este Centrul de Studii și Proiectare Construcții Militare, subordonat MApN.

Cu alte cuvinte, MApN nu are specialiști proprii care să facă proiectare la un aerodrom strategic, unde se află cele mai bune avioane de luptă din dotarea actuală a Forțelor Aeriene Române. În schimb, MApN plătește 3,9 milioane de lei unei firme private, care să se ocupe de așa ceva.

Anunțul publicat de MApN are și detalii amuzante. De exemplu se spune că s-a făcut „Negociere fara anunt de participare”, întrucât „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”. Sperăm totuși că documentele despre Baza Aeriană 86 Fetești, de unde vor decola avioanele F-16, documente pe baza căreia se va realiza viitorul contract, se află totuși la MApN și nu la firma privată de la etajul 8, de pe Șoseaua Mihai Bravu.

MApN mai precizează următoarele: „Criterii de atribuire: Prețul cel mai scăzut”.

Cum oare s-a aplicat acest criteriu, în condițiile în care MApN a chemat la negociere o singură firmă, iar această firmă a prezentat o singură ofertă?

Asupra tuturor neclarităților din acest contract, am adresat câteva întrebări către Ministerul Apărării Naționale, urmând a prezenta și răspunsurile acestei instituții, în momentul în care le vom primi. 

 

Sursa: romanialibera.ro