Coreea de Nord a reuşit să miniaturizeze o încărcătură nucleară suficient pentru a fi montată pe o rachetă intercontinentală, scrie marţi ziarul Washington Post, citat de agenţiile internaţionale de presă, conform stiripesurse.ro

Cotidianul american citează ca sursă un raport confidenţial redactat în iulie de Defence Intelligence Agency (DIA), agenţia de informaţii militare a Statelor Unite, care prezintă concluziile comunităţii americane de informaţii.

Evaluări anterioare ale DIA arătaseră deja că programul nord-coreean de înarmare nucleară şi cu rachete este mai avansat decât se credea.

Potrivit ziarului citat, estimările Japoniei indică posibilitatea ca regimul de la Phenian să acţioneze mai provocator, deoarece ar putea avea capacitatea de a dezvolta încărcături nucleare miniaturizate. Într-un raport al apărării nipone publicat marţi se apreciază că ameninţarea din partea Coreei de Nord a intrat într-o nouă fază.

Coreea de Nord a testat prima rachetă intercontinentală pe 4 iulie, iar în urmă cu două săptămâni o altă rachetă nord-coreeană din aceeaşi categorie a ajuns până în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei. Potrivit unor analişti, aceasta avea o rază de acţiune care i-ar fi permis să atingă oraşe americane mari, cum ar fi Los Angeles sau Chicago, menţionează DPA.

Primul test nuclear nord-coreean a avut loc în octombrie 20016, iar comunitatea internaţională de informaţii era în general convinsă că Phenianul mai are nevoie de câţiva ani pentru miniaturizarea unei arme atomice.

Washington Post mai citează un raport oficial american, potrivit căruia Coreea de Nord are aproximativ 60 de bombe atomice – o estimare pe care totuşi mulţi experţi o consideră exagerată.