anafCu smerenie, îşi bagă Antifrauda nasul şi la biserici, acest subiect tabu, cu conotaţii electorale, şi de care nimeni nu are curaj să se lege? Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase şi din vânzarea de obiecte de cult?

Reacţiile după weekendul de foc al inspectorilor de la Antifraudă pe litoral nu s-au lăsat aşteptate pe reţelele de socializare. “Bravo ANAF”, „Respect!”, „Felicitări. Cât mai multe controale”, dar şi “Ceva de la Salam şi Guţă impozitaţi şi voi?” „Pe când un control la rromii cu zeci de palate cu turnuleţe? Aaaaa da, acolo nu îndrăzniţi să mergeţi”, “Sau la superiorii voştri de prin Senat, Camera Deputaţilor, partidele politice? Astea-s întrebări retorice, ştim răspunsul”.

Da, se face evaziune şi la xerox, la şaormerii, la cofetării, sau la localurile de pe litoral. Dar nu din cauza lor bugetul de stat încasează doar jumătate din TVA-ul ce ar trebui încasat. Nu din cauza lor evaziunea fiscală a ajuns în 2013 la 16,2% din PIB.

Marii rechini sunt bine mersi în altă parte. Îşi râd în barbă urmărind şirurile de maşini Antifraudă defilând pe autostradă şi echipele de câte 4-5 inspectori cu caschete de la Antifraudă luând cu asalt şaormeriile din Vama Veche. Grangurii lucrează cu alte reţete şi alte reţele: rambursări ilegale de TVA, contrabandă cu ţigarete şi produse petroliere, evită cu graţie plăţile accizelor la alcool. Numai pierderile la bugetul de stat din comerţul ilegal cu ţigări depăşesc anual 600 de milioane de euro.

Ce ziceţi şi de reţeaua compensărilor, reţeaua politicianul, reţeaua fierului vechi? Dar reţeaua exportului fictiv de băuturi alcoolice vă spune ceva? Firme fantomă „exportă” în ţări vecine cisterne încărcate cu apă, pe post de alcool, şi apoi se duc şi îşi iau pe tavă TVA-ul înapoi de la stat, cu complicitatea unor funcţionari publici. Evaziunea fiscală în sectorul băuturilor alcoolice trece de 1,2 miliarde de euro.

Sau poate îşi bagă cineva nasul, cu smerenie, şi la biserici, acest subiect tabu, cu conotaţii electorale, şi de care nimeni nu are curaj să se lege? Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase şi din vânzarea de obiecte de cult? Numai din „contribuţia la biserică” se strâng anual de la credincioşi peste 100 de milioane de euro, presupunând că doar 6 milioane de familii plătesc, în medie, câte 80 de lei. Este fiscalizată această sumă? Sfântul ANAF are curaj să facă vizite sfinţilor părinţi cu limuzine şi vile impunătoare? Cel mai mare cult din România are circa 15.000 de lăcaşuri de cult.

În rest, despre controalele Fiscului numai de bine.

Ultimă oră. Citesc un nou mesaj pe Facebook de la ANAF în care acuză “dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului” din partea celor care scriu că ANAF “omoară” micul comerciant, în loc să se ducă la marii evazionişti. Şi chemarea: “ Respectaţi adevărul şi pe români!”

“Rapoartele privind combaterea marii evaziuni au fost făcute publice în repetate rânduri, iar cei care astăzi n-au nici o reţinere în a manipula opinia publică le cunosc”, scrie în postarea PR-ului ANAF. Sunt înşirate apoi rezultatele din 2014, “cele mai bune de la înfiinţarea Agenţiei”.

Este adevărat. În comunicatele ANAF se arată că în primele două luni din 2015 procentajul dosarelor cu prejudicii de peste un milion de euro a reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă. La fel şi cele din 2014, când 90% dintre cazurile instrumentate de Direcţia Antifraudă au vizat prejudicii de peste un milion de euro/dosar. Gata. De acum vom avea autostrăzi, bolnavii de cancer nu vor mai muri în aşteptarea medicamentelor gratuite la care au dreptul, suferinzii nu vor mai aştepta 3 luni să îşi poată face un RMN compensat şi nu vor mai sta în spitale câte doi într-un pat. Vom avea cele mai bune 100 de universităţi din lume, dotate cu tehnologii de ultimă oră, iar şcolile nu vor mai arunca pe piaţă analfabeţi. Încasările din TVA la bugetul de stat vor exploda, iar Guvernul va majora alocaţiile pentru copii, bugetarii vor avea salarii ca în Vest, iar pensionarii vor pleca în fiecare vară în concedii în străinătate.

Dar lucrurile, timid, au început să se mişte, însă prea în direcţiile previzibile, prea în manieră pompieristică, trădând o amplă acţiune de PR, fără deranjarea marilor reţele de evaziune şi de contrabandă din România. În plus, nimic nu ne garantează că sumele recuperate nu vor fi risipite ca toţi banii care dispar în gaura neagră a bugetului.

Deocamdată nimic despre casele cu turnuleţe şi fiscalizarea tuturor veniturilor bisericii.

sursa: gandul.info

2 COMENTARII

  1. ” Numai pierderile la bugetul de stat din comerţul ilegal cu ţigări depăşesc anual 600 de milioane de euro.”
    În contrapartidă pe trimestrul 1, numai din încasările de TVA s-a luat în plus 500 mil Euro. Da, turnuletele, bisericești sau etnice, trebuie și ele investigate, dar aparent și micii comercianți sunt, adunați, un plus important.

    vreți sa știți când vor ancheta serios pe marii evazioniști? când atât micii comercianți cât și consumatorii vor începe sa se sature de plătit taxe statului și statul sa nu facă nimic de ele. când lumea va cere, forțat sau nu, combaterea marilor fraude, atunci, sub presiune publica, și marii evazioniști, protejați poate acum, vor ieși la suprafață.

    secretul e ca poporul sa o vrea și sa o ceara, nu guvernanții

  2. Chiar asa, de ce Plagiatorul ortodox nu face putina ordine si in bacsisurile pe care preotii si le indeasa prin buzunare?

Comentariile sunt închise.