avion de tupta rusescAnalistul militar Pavel Felgenhauer a vorbit, în cadrul emisiunii „Față în față”, de la Radio Svoboda, despre contextul în care avioane militare rusești încalcă tot mai des spațiul aerian al statelor membre ale Uniunii Europene și NATO, generând chiar incidente periculoase. Ca răspuns la aceste amenințări miniștrii apărării ai statelor nordice au anunțat că se unesc în fața pericolului rusesc.

„Ceea ce fac avioanele rusești, apropiindu-se ostentativ de avioanele NATO, nu este altceva decât huliganism aviatic. Același lucru se referă și la recentul incident cu avionul militar american din Marea Neagră, când pilotul rus a trecut practic la o distanță de șase metri de avionul american. Piloții ruși creează în mod intenționat situații de accident. Iar un eventual accident aviatic însemnă pierderea ambelor avioane, pierderea echipajelor, și, mai mult, poate duce chiar la un război, în orice caz la o tensionare și o criză în relațiile dintre Rusia și SUA, dintre Rusia și NATO. Incidentul din Marea Neagră nu este singurul, au fost multe de acest fel în ultimul timp. Avioanele noastre zboară acum foarte mult, aproape la fel de mult ca în perioada războiului rece. Între timp însă s-a mărit exponențial numărul de avioane civile. Iar piloții militari ruși acum zboară des în zona Canalului Britanic, a strâmtorii La-Manche, a Mării Baltice. Și acest lucru creează o amenințare permanentă. În momentul în care s-ar produce un accident în aer, un astfel de incident poate crește brusc tensiunea. Și, apropo, aceasta este acum cea mai probabilă situație care poate duce dacă nu la un război, cel puțin la un conflict armat între Rusia și NATO. Și este un lucru foarte periculos. Dacă va fi vorba despre pierderea unui avion american, în mod sigur SUA vor aduce în Europa cele mai moderne avioane de luptă, vor însoți avioanele sale civile și în caz de nevoie vor doborî avioanele de luptă rusești, dacă acestea se vor apropia prea mult. Sau vor introduce sancțiuni cu mult mai dure, mergând de exemplu până la impunerea unui embargou la importul de petrol rusesc. Ne putem aștepta la orice într-o astfel de evoluție. Și în acest moment, cel mai probabil scenariu de izbucnire a unei confruntări majore ține nu de conflictul care se amplifică din Ucraina, ci de pericolul coliziunii dintre două avioane. Aici problema mai constă și în faptul că aviatorii noștri nu sunt foarte profesioniști, au puține ore de zbor, pentru că în ultimii ani au zburat puțin, deși sunt destul de înaintați în vârstă. La începutul carierei lor, au avut puțină experiență și acest lucru își spune cuvântul. Acum, că au primit posibilitatea de a zbura mult, piloții au un gen de euforie, li se pare să sunt capabili de orice, că sunt niște ași, când, de fapt, au o pregătire mediocră. În plus, asupra lor fac presiuni și șefii, care le spun mereu că americanii trebuie puși la punct, că trebuie să-i arătăm Americii un pumn păros… Mai este și propaganda televizată oficială. Astfel, ei se simt liberi să o facă pe huliganii în aer, iar consecințele pot fi din cele mai dramatice, mergând până la un război direct”, a explicat analistul rus independent, citat de postul de radio Europa Liberă.

„Incidentele cu intrarea avioanelor rusești din spațiile aeriene ale statelor europene sunt mult prea frecvente – și în Marea Baltică, și în Marea Norvegiană, și în Marea Nordului. În plus, un semnal foarte grav au fost și manevrele militare masive rusești în nord și în Marea Baltică, cu un caracter deschis de ofensivă și de amenințare pentru țările scandinave. La manevre au participat nu doar flota și aviația, dar au fost și operațiuni de desant pe peninsula Kola, lângă frontiera norvegiană, de asemenea au fost desantări pe Pământul Nou și arhipelagul Franz Josef. A fost evident că acest exercițiu de desant pe un teritoriu practic nelocuit a fost o pregătire pentru o posibilă debarcare a trupelor ruse în Norvegia, în partea de nord, și pentru ocuparea Islandei, care, în general, nu are forțe armate proprii. Acolo în perioada războiului rece era o bază militară americană, după care SUA s-au retras. Pentru Rusia, în cazul escaladării situației și a izbucnirii unui conflict global este foarte importantă să ocupe acest perimetru pentru a apăra Marea Barenț și forțele strategice nucleare, care de acolo pot lansa rachete intercontinentale balistice cu focoasă nucleară către SUA. A ocupa aceste teritorii și, cel mai important, a nu permite forțelor NATO folosirea aeroporturilor din Islanda, Spitsbergen și din nordul Norvegiei este o sarcină foarte importantă pentru Rusia. Iar nordicii nu au acolo practic niciun fel de forțe armate”, a mai spus analistul.

 

sursa: paginaderusia.ro

3 COMENTARII

  1. Cum este seful Putin un mincinos,laudaros si nebun,asa si armata pe care o conduce.
    Sa nu uitam cam cate saptamani le-a luat armatei ruse sa ocupe un sat in Cecenia,Unde 200 de rebeli au luptat contra unei armate de 3000 de oameni dotati cu tancuri,elicopetere si tehnica de lupta performanta.
    Cine mai crede vorbaria rusilor

  2. Rusia este pregatita de razboi si forteaza motivul inceperii.

Comentariile sunt închise.