Romania seamana tot mai mult cu Ungaria, sustine eseistul Andrei Plesu, intr-un text publicat in prestigioasa publicatie Der Spiegel. „In timpul sederii mele recente inBerlin, in aceste saptamani, m-am intalnit cu fostul primar al Budapestei, de cateva ori. Incepand din 1990, Gabor Demsky a condus orasul vreme de 20 de ani, acum imi povestea despre situatia din Ungaria. Si vede un amestec fatal intre administratia lui Miklos Horthy, seful de stat care i-a facut pe plac lui Hitler, si Janos Kadar, seful Partidului Muncitoresc Socialist Ungar. Potrivit lui Demsky, situatia e caracterizata de impulsuri fasciste si dictatoriale, o atmosfera de batalii personale si restrictii drastice ale libertatii de exprimare. Am fost incantat sa-i pot povesti caRomaniaeste intr-o stare mai buna. Exista cu siguranta coruptie, am spus, si exista razboaie politice si administrative periculoase si forme de abuz si gafe. Dar, am adaugat, nu suntem pe marginea dictaturii. Aproape doua luni au trecut de atunci, iar acum trebuie sa-mi schimb parerea:Romaniaarata din ce in ce mai mult ca Ungaria. Nu am nicio intentie sa-i idealizez pe fostii guvernanti. Am implementat masuri de austeritate pentru a protejaRomaniade tot soiul de fenomene haotice care s-au intamplat Greciei. Dar au creat in acelasi timp un resentiment in randurile romanilor prin tolerarea a prea multe abuzuri morale si legale venite din randurile celor ai lor. Au acordat prea putina atentie educatiei si sanatatii, si-au servit propria clientela, obstructionand eforturile de a reconstrui infrastructura ruinata a tarii.

Am lucrat vreme de cinci luni pentru presedintele Traian Basescu, a carui demitere se afla in curs, si stiu cat de de brutale si distructive pot fi comportamentul si cuvintele sale. Dar noul guvern, care este o combinatie neconvingatoare de socialisti, descendenti din Partidul Comunist – si national-liberali, a reusit sa elimine aproape complet ideea europeana din agenda sa.

Nu e vorba doar de greseli, excese si incompetenta profesionala. Vorbim de un atac radical si brutal asupra institutiilor statului, a principiilor democratice si a independentei si increderii in justitie.

Intr-o declaratie suicidala, premierul Victor Ponta, pretinde ca 75% din timpul sedintelor de guvern este alocat disputelor politice. De cateva saptamani, Ponta a fost acuzat de plagiat masiv in teza sa de doctorat. Totusi comportamentul sau ne face sa credem ca nu stie ce inseamna plagiatul. El crede ca poate copia 85 de pagini din opera altcuiva cu nonsalanta, si fara a identifica sursa textului cu un citat. Atunci cand comisia care a fost desemnata sa investigheze acuzatiile de plagiat a confirmat suspiciunile a fost desfiintata sumar.

In acelasi timp, premierul a mers la Summitul Consiliului European de la Bruxelles fara sa aiba mandat sa reprezinteRomania. Facand asta, a ignorat o decizie a Curtii Constitutionale care a decis ca presedintele ar fi fost cel care trebuia sa mearga la Bruxelles. Si ce s-a intamplat imediat? Puterile Curtii Constitutionale au fost dramatic taiate”, considera scriitorul Andrei Plesu.

9 COMENTARII

  1. Camelian,de ce nu te referi la tema in discutie si o iei pe aratura,criticand atitudinea d-ului Plesu fata de un anumit paragraf al operei eminesciene.Asta-i tipic uslasilor,sa-ti puna pumnul in gura.Sa te fereasca Dumnezeu sa-ti exprimi o parere alta decat a celorlalti ca de fiecare data iti vor aduce aminte ca esti un anti roman pentru ca,atunci,candva ia uite ce-ai spus, te-am prins!

  2. Principala deosebire e ca românii isi rezolva problemele arbitrati euroatlantic pe când ale ungurilor din Ungaria si din apropierea ei se rezolva la Budapesta. Desi nu USL va incerca suspendarea presedintelui, ci poporul prin referendum. Doar ca luarea in deriziune a valorilor nationale in postromânism, ca si incalcarea ultraliberala a dictonului ca guvernul trebuie sa aiba mila de populatie emana o incertitudine amuzanta care e ca si cum ai crede ca Mitul Eminescian mai poate fi resuscitat dupa demolarea reusita prin nr. 265 Dilema din 5 martie 1998.

  3. Lasand trecutul ,traind prezentul dle Plesu cred ca puteti face diferenta intre ce a fost si ce este.
    Va multumim d-nilor intelectuali ca va faceti auziti, este f important sunteti o voce !

    • @Anna,
      Dl. Plesu uita sa spunacu ce ocazie a fost admonestat dur (intre patru ochi) de presedinte. Dl. Plesu a calcat in strachini intr-o functie oficiala iar presedintele i-a atras atentia ceva mai dur dar deh Dl Plesu, obraz subtire nu suporta… stilul marinaresc!

  4. POPORUL ROMAN DE BUNA-CREDINTA va REFUZA sa fie PARTAS la acest puci Ponto-Anto(e)no(e)sc, INSTRUMENTAT din umbra de SECURISTUL DOVEDIT (Voiculescu) si COMUNISTUL INFIERAT(Iliescu).
    Respectand PRINCIPIILE EUROPENE ale REFERENDUMULUI, deci nu vorbim de alegeri sau scrutin electoral, ci de o VOITA a POPORULUI pe o anumita tema, actualmente, pe tema suspendarii presedintelui, ptr ca aceasta sa fie DEMNA de luat in considerare, TREBUIE SA FIE STATISTIC SEMNIFICATIVA, adica, o prezenta de MINIM 50% din populatia CU DREPT DE VOT, incat LEGITIMAREA d-lui Presedinte se va face prin IGNORAREA, REFUZUL de SUSPENDARE de catre POPOR !!!!!!
    Aparitia publica dupa preluarea interimatului, a demonstrat, o data in plus, AVIDITATEA lui Pogonici de a ajunge acolo, DEMONSTRATIA de FORTA cum ca uite cum TOTI sunt LA CHEREMUL LUI, demonstreaza o data in plus, JOSNICIA acestui personaj, speram EFEMER in istoria Romaniei, care A INCALCAT DEJA CONSTITUTIA ROMANIEI prin numirea unui interimar la SENAT !!!!
    Modalitatea prin care, marea parte a MASS-MEDIA, a ales sa prezinte VERDICTUL CCR de « inadmisibil » pe tema revocarii SEFILOR DE CAMERE, este CEA MAI DEZAMAGITOARE ptr TVR info si ProTV, de la care AVEAM PRETENTII, dar vorba aia, a inceput LUPTA ELECTORALA, nu ??? FELICITARI, evz, b1 si Nasul TV ptr OBIECTIVITATE !!!!

  5. Asa, asa, domnule Plesu ! Iesiti la rampa ! Folositi-va notorietatea pentru tara in momente grele. E ceea ce are datoria morala s-o faca fiecare intelectual. Felicitari !

Comentariile sunt închise.