s1.ziareromania.roExercitiile militare desfasurate de NATO si Rusia in ultimele luni alimenteaza riscul unui razboi, sunt de parere analistii unei organizatii londoneze.

Ian Kearns, director al think tank-ului European Leadership Network (ELN), a avertizat miercuri ca cresterea dimensiunii si numarului de exercitii militare desfasurate atat de NATO, cat si de Rusia sporeste sansa unui conflict european, transmite agentia Associated Press, citata de Fox News.

Potrivit lui Kearns, unul dintre coautorii studiului realiat de ELN, aceste jocuri de razboi „contribuie la un climat de neincredere”.

„De la inceputul crizei din Ucraina, s-a inregistrat o intensificare a exercitiilor si o crestere a sferei acestora de actiune”, a spus si Lukasz Kulesa, director de cercetare din cadrul ELN, citat de Financial Times.

Studiul, care a analizat doua exercitii militare majore desfasurate in acest an de Rusia si NATO, a gasit indicii ca „Rusia se pregateste pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregateste pentru o posibila confruntare cu Rusia”.

Exercitiile „pot alimenta nesiguranta” si pot creste riscul „intalnirilor militare periculoase”, se mai arata in studiu. In raport se mai precizeaza si ca tensiunile militare din Europa sunt la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul Razboiului Rece.

Raportul mai subliniaza ca exercitiile au relevat care sunt punctele pe care fiecare parte le vede ca fiind mai vulnerabile. Pentru NATO, este vorba despre Polonia si statele baltice, in timp ce, pentru Rusia, ingrijorarile sunt mult mai numeroase si includ zona arctica, Crimeea si granitele cu statele membre NATO – Estonia si Letonia.

„Istoria este plina de exemple ale liderilor care cred ca pot pastra controlul evenimentelor si evenimentele au un obicei de a avea propriul moment si propria dinamica”, mai spune directorul ELN.

Unde si cand au desfasurat Rusia si NATO exercitii militare

Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat de la anexarea Crimeii de catre Moscova anul trecut. Studiul ELN arata ca NATO planuieste aproximativ 270 de exercitii in acest an, in timp ce Rusia a anuntat deja 4.000 de actiuni la toate nivelurile.

Exercitiile din luna martie ale Rusiei au implicat 80.000 de militari si 12.000 de vehicule, in timp ce operatiunile NATO din luna iunie au mobilizat 15.000 de persoane din 19 state membre si din 3 state partenere.

De asemenea, Washington Post publica harti care subliniaza „ingrijorarile militare” atat pentru Rusia, cat si pentru NATO.

Exercitiile militare ale Rusiei, din luna martie, au avut loc in a doua jumatate a lunii, in insule din zona arctica, precum si la malul Marii Barents, in Peninsula Kola, aproape de granita nord-estica a Norvegiei.

Operatiuni militare aeriene au avut loc in vestul Rusiei, in apropiere de statele baltice Letonia si Estonia, precum si in Marea Baltica, in largul enclavei ruse Kaliningrad si al coastelor Poloniei.

Nu in ultimul rand, Kremlinul a organizat exercitii ale marinei, la cateva sute de kilometri distanta de Romania, in Marea Neagra, in largul coastelor Crimeii. Totodata, operatiuni de lupta au fost simulate si in Extremul Orient, in Oceanul Pacific.

De partea cealalta, exercitiile militare ale NATO au avut loc in perioada 5-28 iunie, concentrandu-se cu precadere in statele si zonele de la granita cu Rusia – cele trei state baltice, Marea Baltica si doua exercitii in Polonia -, precum si cate unul in Romania si Bulgaria.

Apararea ofensiva a Rusiei

La randul sau, Marc Champion, intr-un comentariu pentru Bloomberg View, se intreaba „ce puneau la cale Rusia si NATO cand au efectuat exercitii militare la scara larga in ultimul an?”. Autorul sustine ca antrenamentul pentru eventualitatea unei invazii reciproce nu inseamna nici ca aceasta este planuita, nici ca este inevitabila, insa „riscul escaladarii este real”.

Sursa citata aminteste ca, pe langa cei 80.000 de militari implicati in exercitiile ruse din luna martie, au mai participat si 65 de nave si 220 de avioane.

In articolul care are titlul „Apararea ofensiva a Rusiei”, se noteaza ca se poate ca ambele exercitii sa fi fost defensive in esenta lor, insa NATO poate sa isi inchipuie ca Rusia a simtit nevoia sa faca antrenamente pentru un posibil conflict exact pentru ca ia in considerare un atac asupra Estoniei, care ar putea declansa un raspuns militar.

ELN a mai recomandat ca cele doua parti implicate in exercitiile militare sa creeze canale de comunicare mai clare si sa reduca amploarea operatiunilor, pentru a restrange in acelasi timp si riscurile implicate.

sursa: ziare.com

2 COMENTARII

  1. N-au nevoie decat de „scanteie”, da asta se rezolva usor… De pretezte n-o sa ducem lipsa.

Comentariile sunt închise.