armament isisPreşedintele Turciei, Recep Erdogan, este acuzat, conform unei investigaţii realizate de Reuters,  că a supervizat livrarea de armament către luptătorii Statului Islamic.

Agenţia de stat de informaţii a Turciei a transportat armament în anumite zone ale Siriei controlate de rebelii islamişti, la finele anului 2013 şi începutul lui 2014, potrivit unui procuror şi unor declaraţii făcute la tribunal de nişte ofiţeri ai jandarmeriei intervievaţi de Reuters.

Mărturia, citată de Turknews,  contrazice afirmaţiile oficale ale Turciei de a nu fi trimis arme rebelilor sirieni şi de a fi contribuit indirect, pe această cale, la crearea „Statului Islamic”, care constituie în prezent o gravă ameninţare la adresa statului membru NATO.

Atât Siria, cât şi unii aliaţii occidentali ai Turciei susţin că Turcia, din dorinţa de a grăbi răsturnarea regimului Assad, a permis transportul de soldaţi şi de arme dincolo de graniţă, care ulterior au ajuns pe mâinile grupului terorist auto-intitulat „Statului Islamic”, al cărui „califat” cuprinde actualmente zone întinse din Siria şi din Iraq.

Autorităţile de la Ankara au negat această ipoteză, de a fi ajutat grupări fundamentaliste. Oficialii şi diplomaţii turci afirmă că, în ultimele luni, au fost implementate unele măsuri de control strict al graniţelor.

Conform mărturiilor oferite de jandarmi, din cadrul unor documente emise de tribunalele în cauză şi ulterior accesate de Reuters, părţi-cheie ale unor rachete, anumite tipuri de amuniţie şi obuze de mortier semifinite au fost transportate în camioane acompaniate de oficiali ai MIT (agenţia de stat pentru informaţii), acum mai bine de un an, către zone controlate de teroriştii din Siria.

 

Patru camioane au fost percheziţionate în provincia din sudul Turciei, Adana, în cadrul unor raiduri efectuate de poliţie şi jandarmerie: unul în noiembrie 2013 şi celelalte trei în ianuarie 2014, la ordinile unor procurori, care primiseră informaţii că respectivele camioane ar fi fost implicate în transportul de arme – aceasta potrivit mărturiilor procurorilor respectivi, care în prezent sunt judecaţi ei înşişi.

În timp ce primul camion a fost oprit, celorlalte trei li s-a permis să-şi continue călătoria după ce oficialii MIT care supravecheau transportul i-au ameninţat pe poliţişti şi s-au împotrivit percheziţiei, potrivit mărturiilor şi raportului procurorului.

Preşedintele Erdogan a susţinut că cele trei camioane oprite pe 19 ianuarie aparţineau MIT şi transportau resurse de ajutor umanitar.

„Investigaţia noastră a scos la iveală faptul că unii oficiali ai statului i-au asistat pe aceşti oameni să transporte încărcătura până la destinaţie,” a declarat, pe 4 mai, la Adana, agenţiei de ştiri Reuters procurorul Ozcan Sisman, cel care a ordonat percheziţionarea primului camion pe 7 noiembrie 2013, după ce primise unele ponturi că se transportau arme în mod ilegal.

Atât Sisman cât şi Takci au fost reţinuţi de poliţie încă de atunci, la ordinile procurorilor generali şi li s-au adus unele acuzaţii cu statut provizoriu, deşi o incriminare oficială este încă pendinte (de a fi întreprins percheziţionări în mod ilegal).

Cererea de arestare a lui Sisman, emisă de HSYK (Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor) – de asemenea accesată de Reuters – îl învinovăţeşte de dezvăluirea unor secrete de stat şi de afectarea reputaţiei guvernului prin lansarea acuzaţiilor de cooperare cu grupări teroriste.

Atât Sisman cât şi Takci au repsins acuzaţiile aduse.

„Este aproape imposibil de explicat acest proces, care constituie un adevărat masacru al sistemului judiciar, le-a spus celor de la Reuters Alp Deger Tanriverdi, avocatul care-i reprezintă pe Sisman şi Takci.

„Ceea ce constituie o gravă infracţiune nu poate trece drept secret de stat.”

Au fost acuzaţi mai bine de 30 de ofiţeri ai jandarmeriei implicaţi în tentativele de percheziţie de pe 1 ianuarie şi în evenimentele de pe 19 ianuarie – cum ar fi: spionaj militar şi tentativă de răsturnare a guvernului, potrivit unor documente emise de un tribunal din Istanbul în aprilie 2015.

Un oficial apropiat al lui Erdogan a afirmat că dânsul şi-a exprimat clar opinia asupra faptelor. Mai mulţi oficiali ai guvernului cotactaţi de către Reuters au refuzat să comenteze. Oficialii de la MIT nu au putut fi deocamdată contactaţi.

„Aş dori să repet care este poziţia oficială pe care am adoptat­-o, care deja a fost repetată de multe or de către primul ministru, de preşedinte, precum şi de către ministrul de Externe, de când s-a declanşat acest scandal: şi anume că Turcia nu a trimis niciodată armament niciunui grup din Siria,” a mărturisit miercuri Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Washington.

Erdogan a susţinut că procurorii implicaţi nu aveau niciun drept să percheziţioneze autovehicolele MIT, această operaţiune făcând parte din ceea ce dânsul numeşte „statul paralel” condus de către inamicii săi politici, puşi pe denigrarea guvernului.

„Cine erau cei care au încercat săîmpiedice camioanele MIT în Adana să trimită ajutor umanitar populaţiilor de etnie turcă din Siria?” a întrebat Erdogan într-un interviu televizat din luna august, anul trecut.

„Un sistem juridic şi un serviciu de informaţii paralele. Procurorul se bagă unde nu trebuie şi percheziţionează când nu are niciun drept în acest sens. Nu ai dreptul să percheziţionezi un camion MIT.”

 

sursa: bn24.ro

1 COMENTARIU

  1. Statul islamic a fost creat de America si aliati ei.Au iesit la dovada toate sicanile in presa American

Comentariile sunt închise.