vanghelie_28743900Știrea zilei de ieri a fost, fără doar și poate, cea legată de misterioasa întrevedere a fostului președinte cu iubita primarului de la sectorul 5, Marian Vanghelie, surprinsă de paparazzi și confirmată, ulterior, de ambii protagoniști. Motivul întîlnirii rămîne învăluit în ceață, dar edilul de la 5 susține că nu are legătură nici cu dosarele sale, nici cu vreo afacere imobiliară, și că reprezintă ”o surpriză”.

Deocamdată nu știm, deci, motivul real al întîlnirii, dar sigur e un lucru; liberalii și pesediștii au motive zdravene să nu mai doarmă liniștiți și asta dintr-un motiv foarte simplu.

Bunul simț spune oricui că Oana Niculescu Mizil trebuie să fi avut un motiv foarte serios să meargă acasă la Traian Băsescu, un adversar politic de marcă al iubitului său în ultimii 15 ani, atunci cînd Vanghelie se afla la cîrma primăriei sectorului 5, iar Băsescu la cea a Capitalei, ori la șefia statului.

Iar printre aceste motive nu e deloc exclus să se numere unul politico-electoral.

Vizita are loc, reamintim, la doar cîteva zile după ce lideri ai PMP, dar și Băsescu însuși, au admis posibilitatea candidaturii acestuia la primăria generală, anul viitor.
Ori, în București, Marian Vanghelie este, de 15 ani încoace, o forță electorală de temut. Nu atît prin talentul său de edil ori prin carisma sa, cît prin rețelele de afaceri, de influență și de vot pe care le-a pus pe picioare și le-a dezvoltat ani de-a rîndul. Grație acestor rețele, un politician mai degrabă analfabet a obținut controlul celei mai mari organizații de partid in țară, PSD București, a reușit să ”garanteze” în alegeri candidați profesori universitari și a cîștigat patru mandate consecutiv la sectorul 5.

În 2007, cînd Vanghelie a preluat șefia PSD București de la Sorin Oprescu, aceasta număra, conform datelor oficiale de la tribunal, în jur de 31.000 de membri, dintre care 9.735 la organizația sectorului 5.
Șase ani mai tîrziu, conform acelorași date, numai PSD sector 5 număra peste 41.000 de membri, într-un sector cu cca.283.000 de locuitori. Mai mult decît toate celelalte organizații de sector la un loc. Ca să ne facem o idee despre eficiența lui Vanghelie, în sectorul 3 al capitalei, cu cei 468.000 de locuitori ai săi, PSD are sub 10.000 de membri, cu toată agitația miliardarului Robert Negoiță, primarul de sector și actualul președinte al organizației bucureștene.
După ultimele alegeri locale, Vanghelie a ajuns la performanța de a controla, prin oamenii săi, consiliul general al capitalei, cîteva dintre marile regii bucureștene, precum RADET ori RATB, plus un număr semnificativ de parlamentari plasați fie pe listele PSD, fie, în special, pe cele ale PPDD.

Arestarea lui Vanghelie l-a scos din cărțile primăriei, poate și ale politicii, în general.

Dar, rețelele sale, generatoare de bani, de voturi și de influență au rămas, în general, pe picioare.
Și așteaptă un nou stăpîn pe care să-l servească, în perspectiva alegerilor de anul viitor.
Marian Vanghelie a fost ejectat din PSD, din partidul lui Mircea Geoană, iar ”moștenirea” sa e viu disputată de cei care i se visează succesori.
E greu de crezut că el se va repezi să sprijine în alegeri fostul său partid, PSD, cît despre alipirea la PNL e și mai greu de întrezărit, cu atît mai mult cu cît, în cele două mari partide se bat destui pentru candidaturile la sectoarele bucureștene.
Și, mai ales, pentru că PSD va merge aproape cert în alianță cu UNPR, partidul condus de generalul Gabriel Oprea, pe care Vanghelie îl indică necontenit, după arestare, drept un mare dușman al său.

În iunie, ne amintim, Vanghelie transmitea, de după gratii, un mesaj foarte interesant către poporul pesedist:

“Îi rog pe toţi aceia cărora li s-au înscenat şi fabricat acţiuni mediatice sau în justiţie să îşi amintească ce a făcut acest individ în perioada lui Adrian Năstase, alături de echipa Bittner, altă alianţă nefastă pentru liderii de atunci şi pentru întregul partid, faţă de care m-am împotrivit cu fermitate. Dar justiţia de atunci acţiona corect, în sprijinul adevărului şi al dreptăţii, nu la comandă. Atunci am reuşit să scot adevărul la iveală şi să trec peste hopul dosarelor fabricate de Generalul Oprea cu ajutorul Procurorului General din acea vreme, care astăzi este secretar de stat în Ministerul pe care acesta îl conduce. Şi eu, şi alţi colegi am trecut prin acele momente de pericol, dar în aceste zile Generalul Oprea, prin oamenii lui de casă răspândiţi în toate instituţiile statului, îşi depăşeşte cu mult atribuţiile funcţiilor pe care le are, amestecându-se în actul de justiţie. (…) Victor, ştim amândoi că instituţiile abilitate ale României, dar şi cele internaţionale, cunosc cine este Generalul Oprea, ce a facut el în ultimii 20 de ani şi cum s-a folosit de justiţia din Romania nu în «interesul national», ci în propriul interes”.

Într-un material publicat la acea vreme, afirmam că mesajul lui Vanghelie pare să prefigureze anumite dezvăluiri extrem de neplăcute la adresa lui Oprea, prin care generalului i se va arăta pisica de către ”structuri”. La scurt timp, a explodat scandalul plagiatelor comise sau păstorite de Oprea, care l-au lovit în plex.

După întîlnirea Băsescu-Mizil, Vanghelie a recidivat:
“Să-i spuneţi un singur lucru domnului general: că dacă mă urmăreşte pe mine să înţeleagă şi ceilalţi politicieni, şi Blaga, şi doamna Gorghiu, şi Dragnea, că acel general îi urmăreşte şi pe ei. Ar trebui să fim îngrijoraţi că se ocupă cineva şi urmăreşte o mare parte din clasa politică, nu ceea ce discut eu cu Geoană, cu Băsescu”. Mai clar de atît nu se poate.

Nu știm, cum spuneam, cu precizie dacă Oana Mizil a mers la Băsescu pentru a-i propune o mezalianță la București, cum ar fi sprijinul total în alegerile pe București contra desemnării, la sectorul 5, a unui candidat apropiat de Vanghelie.

Nici PSD ori PNL nu au cum să știe sigur.
Dar, pot și trebuie să ia în calcul foarte serios și această variantă, iar posibilitatea, oricît de mică, e în măsură să lea dureri de cap.

Traian Băsescu a ajuns în momentul în care are tot interesul să dea, public, mesaje de forță, de creștere, mesajul că devine vertiginos un pol de atracție pentru figuri și facțiuni politice mai mari sau mai mici, profitînd, mai ales, de degringolada din cele două partide mari.

Dacă fostul președinte candidează și cîștigă primăria generală, partidul său ar putea face saltul de la grupare medie spre mică, la cea de combatantă solidă pentru controlul viitoarei guvernări. Cu toate consecințele care ar decurge de aici.
Iată de ce vizita Oanei Mizil acasă la Băsescu, o picanterie pentru marele public, a fost și este, mai mult ca sigur, analizată cu toată atenția la nivelul tuturor partidelor care contează, de pe scena politică.

sursa: inpolitics.ro

1 COMENTARIU

  1. corect comentariul! Om trai bine? ramane de vazut. cert e ca Baselu nu si-a spus ultimul cuvant…..

Comentariile sunt închise.