A woman and a child walk past a pile of garbage, in Naples, Italy, Monday, Jan. 21, 2008. The waste piled up in the streets of Naples is increasing a month into the city's trash crisis as authorities remain unable to deal with the area's daily garbage output.(AP Photo/Salvatore Laporta)

Veste proastă pentru România: câteva sute de mii de tone de deşeuri de-acum „mumificate”, ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele „eco-baloturi” (ecoballe în limba italiană) vor pleca din Italia şi vor lua drumul gropilor de gunoi din ţara noastră. Primele eco-baloturi au fost stocate încă din 2001 şi sunt simbolul crizei care a îngenuncheat oraşul Napoli şi întreaga regiune Campania în ultimii ani, informeaza gazetaromâneasca.com.

Milioane de baloturi au fost stocate etajat, formând adevărate piramide înalte de 10-12 metri, acoperite de plasă din plastic, care ocupă zeci de hectare. Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare. O parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin.

Se spune că din gunoaie a curs fracţia umedă, ele fiind acum uscate. La prima ploaie lucrurile se schimbă. Ne întrebăm dacă Ministerul Mediului este de acord ca România să devină destinaţie a gunoaielor din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă. Iar dacă ministerul este de acord, cetăţenii cu siguranţă nu vor aşa ceva. O interpelare a unui grup de senatori M5S arată că transportul spre România este pregătit, dar italienii nu vor ca deşeurile să fie depozitate nici măcare pentru câteva zile pe cheiul portului Pozzuoli.

Cine a autorizat această operaţiune de import de gunoaie către România? Firma care va procesa deşeurile italiene în gropile româneşti, Eco Sud, este legată de diferite anchete judiciare. Aşteptăm opinia Guvernului Cioloş cu privire la această operaţiune de otrăvire a teritoriului României.

România, Bulgaria, Portugalia, Spania: acestea sunt ţările în care vor fi trimise pentru a fi procesate şi eliminate aşa-numitele „eco-baloturi”. În aceste ţări îşi au sediile firmele care au participat la licitaţia organizată de Regiune, pentru eliminarea megabaloturilor de deşeuri sechestrate în Campania în 2007.

Îngrămădite de ani de zile în siturile de stocare, emblemă a urgenţei deşeurilor din Napoli şi Campania, au fost sigilate în 2007 de procuratura din Napoli („sunt gropi de gunoi gestionate în mod abuziv” scria judecătorul de instrucţie Rosanna Saraceno) şi scoase de sub sechestru în noiembrie 2013, după achitarea în prima instanţă a guvernatorului de atunci, Antonio Bassolino, şi a conducerii firmei Impregilo de acuzaţiile de înşelătorie şi fraudă.

Unde va ajunge gunoiul made in Napoli? Firmele au indicat deja societăţile însărcinate cu eliminarea deşeurilor în străinătate şi este de-ajuns să faci o căutare pe internet pentru a înţelege că nu este sigur că baloturile vor ajunge întotdeauna pe mâini bune, mai scrie Il Mattino.

Loturile 5 şi 6 au fost câştigate de asocierea temporară de firme formată din Vibeco srl/Bm service srl/Sirio Ambiente şi Consulting srl, care se va ocupa de eliminarea unei părţi a gunoiului de către o firmă spaniolă şi a unei alte părţi de către Eco Sud, o firmă cu sediul social în Bucureşti, România, care posedă patru gropi de gunoi, două situri de compostare şi două instalaţii de selecţie.

Una dintre gropile de gunoi ale grupului Eco Sud, cea din Craiova, a fost controlată prin intermediul unei societăţi luxemburgheze, de regele gunoaielor romane, Manlio Cerroni, şi a făcut obiectul unei anchete judiciare.

Potrivit unei serii de anchete jurnalistice a mass-mediei româneşti, în spatele Eco Sud ar fi şi Ninel Caval legat de fraţii Pileri, implicaţi în urmă cu câţiva ani într-o anchetă judiciară fiind asociaţi ai lui Massimo Ciancimino, mai scrie Il Mattino. Massimo Ciancimino este fiul fostului primar din Palermo, „don” Vito Ciancimino, personaj legat de clanul corleonezilor din Cosa Nostra.

Pentru lotul 2 (Taverna del Re), deşeurile vor fi duse pentru a fi eliminate la o groapă de gunoi din Oborishte, Bulgaria, pentru lotul 4 (depuratorul din Marcianise) deşeurile vor fi expediate în Portugalia, iar lotul 8 (Avellino, Eboli) va ajunge tot în Portugalia.

Ce se află în eco-baloturi?

După 9 ani – informează experţii – eco-baloturile sunt deja „mumificate” şi din deşeu a rămas numai aşa-numita „fracţie uscată”, în timp ce partea organică s-a scurs în timp. Din punct de vedere a puterii calorice sunt un combustibil optim pentru incenerator, chiar dacă – potrivit sentinţei Tribunalului din Napoli din 4 noiembrie 2013 – compoziţia lor la intrarea în instalaţiile de tratament era de „calitate foarte proastă”. Privind natura materialului tratat pentru formarea eco-baloturilor, au existat „nenumărate procese-verbale de contestare pentru deşeuri neconforme”, circa 8.000 între anii 2000 şi 2004, care au relevat printre altele prezenţa de „şalupe întregi, jumătăţi de maşini, dispozitive de luptă, carcase de animale”.

Interpelare M5S

Operaţiunea de ducere a deşeurilor în România este iminentă! Acest lucru se înţelege dintr-o interpelare din Comisia de Mediu a Senatului semnată de un grup de senatori Movimento 5 Stelle, referitoare la descărcarea temporară de deşeuri în portul din Pozzuoli (Napoli).

Act nr. 3-02621 (în Comisie)
Publicat pe 25 februarie 2016, în şedinţa nr. 582

NUGNES , PUGLIA , MORONESE , PAGLINI , DONNO , BUCCARELLA , CAPPELLETTI , SERRA , TAVERNA , CASTALDI – Către miniştrii mediului şi tutelei teritoriului şi mării, bunurilor şi activităţilor culturale, turismului şi infrastructurilor şi transporturilor.

Având în vedere că:
De la organele de informare online din 18 februarie am înţeles că o navă comercială română trebuie să descarce eco-baloturi cu deşeuri provenite din Angri şi cu destinaţia România, pe istoricul Dig Caligoliano din Pozzuoli (Na), în spatele centrului istoric şi a celebrului Rione Terra.

Privind cazul eco-baloturilor din Portul din Pozzuoli, am aflat despre desfăşurarea unei discuţii care s-a ţinut în dimineaţa de 18 februarie în sediul Căpităniei Portului la dorinţa comandantului Gărzii de Coastă, care a convocat conducerea, Primăria, Regiunea, ASL, Arpac, lucrătorii portuari şi Agenţia Vamală.

În centrul discuţiei care a durat peste două ore s-a aflat cererea unui armator român de a utiliza Digul Caligoliano pentru a putea efectua operaţiuni de încărcare şi descărcare de eco-baloturi de deşeuri provenite din Angri (provincia Salerno), cu destinaţia România.

Operaţiunile ar necesita cel puţin un an de muncă, cu o medie de două încărcări lunar, fiecare încărcare ar dura trei zile şi trei nopţi, cu utilizarea a cel puţin 30 de tiruri de fiecare dată.

Primarul se pare că i-a transmis deja în scris Comandantului Portului părerea contrară, şi se speră a întregului consiliu, adică absoluta indisponibilitate a Primăriei de a-şi da acordul pentru o asemenea operaţiune.

Tranzitul a 30 de tiruri de fiecare dată timp de trei zile şi trei nopţi de două ori pe lună ar genera cu siguranţă impact asupra traficului automobilistic deja congestionat din centrul istoric din Pozzuoli, care tocmai a fost recondiţionat.

(…) Deşi se declară în cererea de autorizare că este vorba de deşeuri stabilizate, ştim cu certitudine că în prezenţa ploii se generează importante cantităţi de scurgeri (vezi eco-baloturi în depozite temporare şi activităţi de recoltare şi eliminare a scurgerilor); (…)

Cerem Ministerelor Mediului, Bunurilor Culturale şi Infrastructurilor şi Transporturilor să informeze:
– dacă faptele expuse corespund adevărului;
– dacă miniştrii intenţionează să se activeze, în limitele propriilor atribuţii, la autoritatea competentă, pentru a se exprima o opinie negativă privind autorizarea, care să susţină dorinţa Primăriei din Pozzuoli.

Este important să avem răspunsuri certe şi imediate privind această situaţie. Text integral al interpelării de pe site-ul Senatului italian.

Firma Eco Sud

Firma Eco Sud SRL este firma care se va ocupa de transportul şi prelucrarea gunoaielor de la Napoli în România. De-a lungul anilor, numele firmei a apărut în numeroase anchete. Gunoiul este un domeniu predilect de activitate al criminalităţii organizate.

Potrivit informaţiilor publicate de presa românească, în spatele Eco Sud se află controversaţi oameni români de afaceri şi mai mulţi cetăţeni italieni, bănuiţi că ar avea legături cu mafia italiană. În 2014, italianul care gestiona groapa de gunoi Glina, cea mai mare groapă de gunoi din Europa, a fost extrădat la Roma, acuzat fiind de spălare de bani şi evaziune fiscală, în interesul Mafiei.