Guus Hiddink

Avem o echipa nationala ajunsa ciuca batailor pe plan international si un presedinte de Federatie mai degraba preocupat de imbunatatirea CV-ului personal. Razvan Burleanu nu cunoaste diferenta dintre degajare cu mana si hent, dar asta nu-l impiedica sa lucreze in favoarea sa, adica la propria-i imagine. I s-a cerut un antrenor si l-a ochit pe Guus Hiddink, un pusti in varsta de 70 de ani.

Ce mai conteaza ca peste doua luni incep preliminariile pentru C.M. 2018, iar pana atunci olandezul nici nu apuca sa invete unde-i Romania pe harta? Burleanu nu mai crede in scoala noastra de antrenori si punct! Salvatorul fotbalului romanesc vine din Occident, dar s-ar putea ca prima data sa se opreasca la Institutul de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan” si abia apoi sa ajunga si pe la FRF.

In fine, sa nu fim carcotasi, desi recentele experimente de la Federatie s-au dovedit esecuri pe linie. Dintre toate, cel mai rasunator l-a avut in prim plan pe grecul Kyros Vassaras, adus la CCA cu surle si trambite si platit ca un CEO de multinationala. Rezultatele? Clasamentul Ligii 1 decis pe baza unor erori colosale de arbitraj.

Propus de impresari, garantat de Van Praag

Fost candidat la presedintia FIFA, Michael van Praag este cel care l-a propus pe Guus Hiddink lui Razvan Burleanu. Un fel de „garantat Vanghelie”, in varianta batava. In ecuatie mai sunt implicati si cativa impresari nemti si elvetieni, pregatiti probabil sa incaseze comisioanele aferente.

„National” a aflat ca Federatia i-a propus lui Hiddink un contract pe patru ani ani, cu un salariu net de un milion de euro. Primul obiectiv care trebuie atins este calificarea la Cupa Mondiala din 2018, gazduita de Rusia.

Nostalgic dupa „Sbornaia” lui Putin

Intre 2006 si 2010, Hiddink a condus nationala Rusiei, alaturi de care a atins faza semifinalelor la Euro 2008 cu un joc spectaculos, apropiat de stilul tiki-taka al Spaniei. La sase ani distanta si observand problemele pe care le-au avut rusii la turneul din Franta, olandezul se declara pregatit sa revina pe banca „Sbornaia”.
Intr-un interviu acordat acum o saptamana postului de televiziune „NOS”, Guus Hiddink recunostea ca este nostalgic dupa vremurile traite la Moscova: „Daca imi voi putea aduce o contributie, as fi bucuros sa o fac. Rusia se afla intr-o situatie complicata, nu doar pe plan sportiv, ci si in ceea ce priveste imaginea sa. Sportul ii poate ajuta pe rusi sa ofere lumii o imagine mai buna despre ei, chiar daca, probabil, eu am o gandire idealista”.
In calitate de tara organizatoare, Rusia este calificata direct la viitoarea editie a C.M., programata intre 14 iunie si 15 iulie 2018.

Relatie speciala cu Abramovici

Guus Hiddink este, fara doar si poate, antrenorul cel mai apropiat de Roman Abramovici, miliardarul rus care conduce clubul Chelsea. Antrenor principal pana in vara aceasta, olandezul a fost inlocuit pe banca de italianul Antonio Conte, insa presa engleza a scris, recent, ca Hiddink nu va parasi definitiv gruparea londoneza. El va continua sa lucreze pe „Stamford Bridge” ca director tehnic la Academia Chelsea. Responsabilitatea sa: dezvoltarea profesionala a tuturor antrenorilor angajati de club. Prin oferta pe care i-a facut-o, Abramovici a vrut sa-l rasplateasca pe Guus Hiddink pentru ajutorul pe care i l-a dat ori de cate ori a avut nevoie de serviciile tehnicianului batav.
Mai mult, antrenorul cu care negociaza FRF are creionat si planul pentru viitorul lui Chelsea si a vorbit despre el in presa britanica: „Adesea vezi cum tinerilor jucatori nu li se acorda sanse de a ajunge la prima echipa. Trebuie sa promovezi treptat si jucatori din propria pepiniera, altfel duci clubul la faliment. Eu deja am facut asta cu Bertrand Traore si Ruben Loftus-Cheek, dar cred ca puteam s-o fac mai des, si cu alti jucatori. Apoi, foste glorii ca Didier Drogba sau Petr Cech, odata ce-si vor incheia carierele de jucatori, pot ajuta foarte mult clubul Chelsea, ca antrenori secunzi sau scouteri”.

Cetatean de onoare in Coreea de Sud

Un veritabil globe-trotter, Guus Hiddink a jucat un rol decisiv in dezvoltarea fotbalului din Coreea de Sud. Numit selectioner in 2000, a dus echipa nationala pana in semifinalele C.M. 2002. Coreea lui Hiddink a socat lumea cu urmatoarele rezultate: 2-0 cu Polonia, 1-1 cu SUA si 1-0 cu Portugalia – in grupe, 2-1 cu Italia (optimi) si 5-4 (la penalty-uri) cu Spania (sferturi). In semifinale, Germania lui Rudi Voeller s-a impus la limita, 1-0, gol Michael Ballack, in minutul 75. Dupa un asemenea turneu final, a fost numit cetatean de onoare al Coreii de Sud, primind, printre altele, bilete gratuite de avion pe viata la companiile Korean Air si Asiana Airlines.
La fiecare loc de munca in care a activat, Guus Hiddink a fost obisnuit sa beneficieze de conditii si tehnologii de ultima generatie. Olandezul este obisnuit sa lucreze cu bugete de zeci de milioane de euro si ne vine greu sa pricepem cum se va descurca intr-un fotbal guvernat de legea insolventei si a falimentului.

Guus Hiddink in cifre

  • 6 titluri nationale, toate cu PSV Eindhoven
  • 1 Cupa a Campionilor Europeni (1988), cu PSV Eindhoven
  • 1 Cupa Intercontinentala (1998), cu Real Madrid
  • 1 Cupa a Angliei (2009), cu Chelsea

Condamnat pentru evaziune fiscala

In 2007, Hiddink a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare si amendat cu 45.000 de euro pentru evaziune fiscala. Procurorii cerusera 10 luni cu executare, Guus Hiddink fiind acuzat ca a eludat statul olandez cu suma de 1,4 milioane euro. In declaratiile fiscale, reputatul antrenor trecuse Belgia ca tara de rezidenta (perioada 2002-2003), insa procurorii au putut demonstra faptul ca Hiddink petrecuse foarte putine nopti in casa din Belgia; fiecare vizita a sa in Europa (era selectioner al Coreii de Sud) se lasa cu o oprire in …Olanda.

Cititi mai mult aici: enational.ro