Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine o conferinta de presa, pe tema crizei economice, la Cluj-Napoca, miercuri, 25 februarie 2009. Acesta a declarat ca trecerea la moneda euro este "o chestiune de putinta mai mult decat de vointa", intrebandu-se cum poate Romania sa treaca la euro daca nu este in stare sa termine o autostrada. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

Bombă în dosarul Rompetrol. Ordonanţa finală pentru începerea urmăririi penale pune în discuţie rolul jucat de Guvernul Mugur Isărescu în privatizarea companiei Petromidia, conform b1tv.ro

Potrivit unui document citat de hotnews, procurorii Diicot susţin că Executivul condus la acea vreme de Isărescu nu a acţionat în interersul statului român ci în cel al lui Dinu Patriciu.

Între timp, ministrul Victor Grigorescu a anunţat că ministerul Energiei a devenit parte civilă în dosar.

“Guvernul României şi Fondul Proprietăţii Statului, în loc să acţioneze în interesul statului român, în conformitate cu obligaţiile constituţionale şi legale, au acţionat exclusiv în interesul lui Patriciu Dan Costache”, asta afirmă procurorii DIICOT într-un document obţinut de jurnaliştii de la Hotnews.

DIICOT îi acuză aşadar în dosarul Rompetrol pe Mugur Isărescu, Adrian Năstase şi alţi înalţi demnitari că au facut jocurile grupului infracțional al lui Dinu Patriciu.

Procurorii cercetează două aspecte ale dosarului Rompetrol. Este vorba de privatizarea și stergerea datoriilor către stat.

Până acum însă, Mugur Isărescu nu are nicio calitate oficială în acest dosar.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Georgescu, a anunţat că instituţia pe care o conduce s-a constituit parte civilă în dosar.

“Subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit în parte civilă. Sunt dovezi clare a moștenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic”, a scris Victor Grigorescu pe contul său de Facebook.

Potrivit procurorilor, grupul infracțional organizat de Dinu Patriciu, Sorin Marin, George Philip Sthephenson și Collin Hart Richard a fost interesat încă din anul 1996 de obținerea controlului asupra Rafinăriei Petromidia SA.

Atunci au achiziționat caietul de sarcini prin firma Petromidia Incorporated din SUA, reprezentată de Rosca Sorin Stanescu, care a și fost desemnată câștigătoare de către Comisia de Negociere din cadrul Fondului Proprietății de Stat.

Procurorii au constatat însă că în SUA, firma Petromidia Incorporated nu se regăsea printre societățile înregistrate pe teritoriul acestui stat, iar instituția care a emis scrisoarea de garanție bancară în favoarea acestuia era urmarită în justiție pentru activități frauduloase. Procurorii mai precizează că, ignorand dispozițiile legale, Fondul Proprietatii de Stat a reluat procedura de privatizare, pentru un pachet majoritar de acțiuni de peste 69%. Iar guvernul condus de Mugur Isărescu a adoptat în anul 2000 o ordonanţă de urgenţă pentru a acoperi nulitatea absolută a procedurii de privatizare a Societății Comerciale „Petromidia” – S.A. Constanța.

Anchetatorii pun în discuție și ordonanța de urgență, emisă în 2003 de premierul de atunci Adrian Năstase prin care ROMPETROL RAFINARE SA a fost „iertat” de plata sumei de aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligații bugetare restante.

Tot procurorii DIICOT mai precizează că în august 2007 Dinu Patriciu și George Philip Sthepenson au încheiat un contract cu KazMunayGaz prin care Rompetrol Holding S.A. Elveția a vandut 75% din acțiunile companiei olandeze The Rompetrol Group N.V., a cărei valoare de piață a fost evaluată prin contract la 3,6 miliarde dolari.