BOMBĂ! Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR | Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii

6717
0
mugur-isarescu

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme.

După cum scrie un ofițer de Securitate într-o notă de dinainte de 1987, „notele informative furnizate de Isărescu Mugur dovedesc o instruire pe profil deosebită“. Pe profil securistic, evident. Iar instruirea era tot securistică: UM 0195 se ocupa de contraspionaj în Centrala de Informații Externe a Securității.

Woods și Mackenzie, „agenți ai serviciului de spionaj englez“

Într-o notă a UM 0195 „privind pe ISĂRESCU MUGUR din I.E.M.“ (facsimil 1), un ofițer de Securitate notează, printre altele, că actualul guvernator BNR era cultivat intens de către diplomații englezi de la București. În special de doi dintre aceștia, David Woods și Karl Mackenzie. După cum notează ofițerul UM 0195, „David Woods și Karl Mackenzie sînt cunoscuți ca agenți ai serviciului de spionaj englez“ (facsimil 2). Desigur, informația că cei doi diplomați brita-nici erau sau nu acoperiți ai intelligence-ului britanic nu poate fi verificată, însă e plauzibil ca, într-o țară comunistă din blocul sovietic, o putere vestică să fi trimis în special agenți de informații sub acoperirea muncii diplomatice.

Isărescu, „o instruire pe profil deosebită“

Relevant, însă, pentru trecutul lui Mugur Isărescu nu e atât faptul că era cultivat de către personalul ambasadei britanice la București, cât că avea inițiative personale de a-i spiona pe acești diplomați. Iată ce notează ofițerul UM 0195: „Notele informative furnizate de Isărescu Mugur dovedesc o instruire pe profil deosebită, avînd în vedere propunerile perso-nale de a penetra în anturajul personal al ambasadei Angliei la București“.

Așadar, actualul guvernator BNR venea în întâmpinarea nevoilor informative ale Securității și se oferea să se infiltreze în mediul diplomatic. E adevărat, uneori nu spunea chiar tot ce auzea, după cum notează același ofițer: „Nu întotdeauna a manifestat sinceritate în raportarea exactă a unor aspecte c.i. (contrainformative – n.r.). Astfel, cu prilejul controlării întîlnirii celui în cauză (Mugur Isărescu – n.r.) cu Secretarul ambasadei Angliei la București, nu a manifestat corectitudine în relatarea conținutului discuțiilor purtate“ (facsimil 2).

CNSAS confirmă validitatea notelor prezentate de RL

După ce, ieri, RL a dezvăluit că Mugur Isărescu a dat note Securității sub numele de cod „Manole“, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a confirmat validitatea documentelor publicate de către cotidianul nostru: „Referitor la materialul publicat astăzi, în cotidianul «România liberă», despre dl Mugur ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naţionale a României,  facem următoarele precizări: Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători (este vorba despre Cătălin Prisacariu – n.r.) acreditaţi în condiţiile legii“.

CNSAS a mai precizat că documentele făcute publice de către RL au ajuns în arhiva Consiliului după 2008: „În privinţa verificării domnului Mugur ISĂRESCU, la data de 21.05.2002 Colegiul CNSAS a emis Decizia nr. 40 de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică.  Documentele invocate de cotidianul «România liberă» au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008“.

 

Citiţi mai mult pe romanialibera.ro