Hellvig

Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei parlamentare de control a activității SRI, a prezentat marți concluziile audierii șefilor Serviciului cu privire la protocoalele încheiate cu diverse alte instituții, conform stiripesurse.ro

Principalele declarații:

– Protocoalele de cooperare reprezinta o forma legala necesara si fireasca in cooperarea institutionala.

– Exista acte normative unde este prevazuta expres necesitatea incheierii unor procotale. OUG 214/1999, articolul 5 alin 4, OUG 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica.

– SRI a incheiat protocoale inca din 1992, la initiativa seviciului sau a altor instituii. Unele au fost aprobate de CSAT.

– Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, majoritatea au caracter de secret de stat pentru ca privesc obiective, resurse sau activitati ale SRI.

– Au existat si exista protocoale incheiate cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Teansporturilor, Mininisterul Comertului, Ministerul Sanatatii.

In urma analizei realizate la SRI, din dispozitia domnului Hellvig, s-a constatat ca unele documente de cooperare nu mai corespund realitatilor juridice si nu se coreleaza cu realitatile juridice de la momentul realizarii, iar altele si-au atins obiective. Directorul a hotarat denuntarea acestor protocoale, inclusiv in domeniul justitiei. S-a reiterat nevoia unui cadru normativ adoptat nevoilor actuale care sa permita SRI sa functioneze in conditii optime.

– Exista un protocol din 4.02.2009 intre SRI si PICCJ. Are la baza Legea 14/1991 și legea 51/1992, codul de procedura penala, legea protectiei informatiilor clasificate, legile de organizare a DNA si Legea 78/2000. Exista hotarari ale CSAT din 2004 si 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI si Ministerul Public.

– Protocoalele sunt normale și necesare.

– Nu avem informații că unor persoane le-au fost încălcate drepturi și libertăți individuale.

Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public”. Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că Serviciul de informaţii nu este organ de cercetare penală.