Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi-a manifestat convingerea, într-un interviu acordat Agerpres, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2013 va fi mai bun decât cel din 2012, adăugând că în următorii ani va exista o creştere constantă a acestuia.

El a subliniat că un sistem este performant şi în funcţie de cât se investeşte în el. ‘Un sistem este performant şi în funcţie de cât investeşti în el. Sunt o persoană realistă, nu îmi fac iluzii că voi avea nu ştiu ce procent din PIB, dar sunt convins că vom avea în 2013 un buget mai bun decât în 2012 şi cred că în următorii ani vom avea o creştere constantă a bugetelor nu doar pe Educaţie. Cred că România are nevoie de o creştere constantă a bugetelor şi pe cercetare şi pe sport, pentru că dacă ne uităm la anumite statistici vom vedea că, unde în urmă cu 15 ani România nu avea probleme cu obezitatea la tineri sau anumite afecţiuni cronice la tineri sau copii, astăzi am ajuns să avem statistici îngrijorătoare în această zonă, în special dacă vorbim de afecţiunile care apar ca urmare a sedentarismului şi a alimentaţiei necorespunzătoare. Educaţia combinată cu politicile de sănătate, cu sportul poate să facă în aşa fel încât cetăţenii României să fie mai sănătoşi’, a afirmat ministrul.

Despre bacalaureat, Pricopie a spus că acesta este un examen de evaluare naţional şi nu trebuie tratat precum o olimpiadă din punctul de vedere al dificultăţii subiectelor.

‘Un examen naţional de evaluare nu este o olimpiadă, nu este o competiţie. Un examen naţional de evaluare este unul în care trebuie să afli care este nivelul de pregătire a elevilor la un anumit moment în parcursul lor educaţional. O olimpiadă este competiţie. Acolo trebuie să ai subiecte de un alt tip’, a explicat demnitarul.

Referindu-se la violenţa în şcoli, Remus Pricopie a pledat pentru un program integrat şi o educaţie pentru risc. ‘Eu cred că trebuie să avem un program integrat şi, în acelaşi timp, cred că educaţia pentru risc, pregătirea elevilor pentru a evita situaţiile de risc ar trebui să fie un lucru pe agenda profesorilor, diriginţilor, şcolilor’, a completat ministrul, care a afirmat că va colabora pentru a combate violenţa în şcoli cu Ministerul de Interne.

6 COMENTARII

  1. Retin din spusele dlui ministru :
    – „un sistem este performant şi în funcţie de cât se investeşte în el” – eu cred ca mai mult decat CÄT, important este CUM. Imi amintesc de scoli de tara, prapadite, ce stateau sa cada, fara a avea personalul calificat necesar, dar care investisera in niste WC-uri mai scumpe decat niste case de locuit … probabil ca societatea care a primit comanda apartine cuiva apropiat directorului, primarului, sau altor persoane sus puse in plan local .
    – „Cred că România are nevoie de o creştere constantă a bugetelor şi pe cercetare şi pe sport” – sigur ca da , momnule ministru ! Mai ales ca cercetarea stiintifica, motor al societatii, a fost aneantizata in cei 23 de ani de insisi colegii dumneavoastra, actualii uslasi.Sa ne amintim numai prabusirea cercetarii in farmacie si sanatate, acapararea patrimoniului institutelor de cercetari (vezi si numai cazul felix), hemoragia mintilor luminate spre vest … Distrugerea cercetarii stiintifice s-a dovedit manoasa pentru numerosi sacali. Manos este si sportul … Poate fi o treaba „buna” sa injectezi bani din buget in aceste directii, daca la celalalt capat ai plasat clientela care trebuia multumita. Ei, ce spuneti, domnule ministru ? Vreti bani, bani ! de ce nu aveti si un proiect in legatura cu acei bani ?
    – cat despre bacalaureat, opinia dumneavoastra dezvaluie inca o data dedesubturile uslasilor : bacalaureatul este” examen de evaluare naţional”… Nu spuneti ! Sunteti in premiera mondiala domnule min-istru. Bacalaureatul nu este decat indirectun examen national de evaluare , pentru ca vocatia acestei diplome, este pretutindeni si din totdeauna, confirmarea unui nivel de cunostiinte individual. Cu aceasta confirmare, posesorul diplomei se poate duce (teoretic vorbind) oriune in lume spunand : asta sunt eu ! si numai indirect : asta e nivelul national. Caci daca eu nu-mi onorez diploma cu un nivel de cunostiinte acceptabil, doar atunci nivelul national intra in discutie – si invers o diploma de bacalaureat obtinuta printr-o filtrare exigenta impune respect si pentru posesorul ei si implicit pentru invatamantul care l-a format.
    Testele pentru stabilirea nivelului national sunt altceva, domnule draga. Bacalaureatul trebuie chiar sa fie o competitie, o olimpiada, in primul rand cu sine insusi. Ca pentru olimpiada, candidatul trebuie sa-si asigure „calificarile”, adica aceasta diploma care-i permite sa mearga mai departe.

    M-am lamurit, copilul de suflet al Abramburicai ii este un demn urmas. Vrea bani pentru ca are de umplut buzunare prietene si vrea scoala nu performanta, ci la gramada, ca la colectiv … „Omogenizarea sociala, tovarasi !”

  2. …sa vedeti ce „minuni” va face acest DOODLE!
    Cred ca in doi ani de zile va aduna vreo 350 de ani de puscarie pe bune, insa 351 de ani vor fi cu suspendare!

  3. Bugetul nu va fi mai mare pentru EDUCATIE, ci pentru serpii salasluiti in Sistem…
    Sistemul nu doreste o educatie curata, ci, dupa cum ati putut-o vedea in actiune pe abramburica, Sistemul doreste promovarea nonvalorilor, a furturilor de orice tip…Sistemul doreste ca elitele sa plece, sa nu aiba nici un cuvant de spus…

    • Buna, Luci!

      Eu cred ca nici nu va fi mai mare bugetul. Ca doar a zis Copy-paste ca trebuie sa taie bani, ca aia de la statistica asa-si-pe-dincolo. E doar praf in ochi.

    • Normal, pentru a fi alesi nu le trebuie oameni cu scoala, ci analfabeti care nu inteleg nimic. ( Vorbesc din proprie experienta- dupa 27 de ani de invatamant am ajuns sa lucrez cu copii care nu mai invata nimic, nu-i mai intereseaza nimic, doar ajutoare sociale, pentru ca multi sunt copii crescuti cu ajutoare si asa au invatat de la parinti).Sa-l vad pe Ponta de unde le scoate. Si mi-e mila de el daca incearca sa le taie. Sau poate nu?

Comentariile sunt închise.