Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.

Teldrum SA a primit lucrări în zece județe din 2007 încoace. Politicienii PSD din unele din aceste județe sunt acum răsplătiți de către liderul partidului cu funcții în Guvern și în structurile guvernamentale extinse.

40.000.000 EUR de la Tăriceanu din două contracte

Influența lui Liviu Dragnea în administrația centrală și locală a făcut ca Teldrum SA să primească de la compania statului care se ocupă de drumuri (fosta CNADNR, actuala CNAIR) nu mai puțin de 33 de contracte în ultimii zece ani. Cele mai multe dintre aceste contracte au de a face cu drumuri din județele Teleorman și Olt, județele favorite ale lui Dragnea.

În 2008, de exemplu, Teldrum SA a primit de la CNAIR un contract mamut de 32,6 milioane de euro. Era vorba despre un “Acord cadru multianual iarnă – vară 2008-2011” pentru “SDN (Secția Drumuri Naționale a CNAIR – n.r.) ALEXANDRIA”. Așadar, întreținerea drumurilor din zona orașului teleormănean Alexandria atât în ce privește reparațiile asfaltice, cât și deszăpezirile. Contractul a fost acordat Teldrum SA pe finalul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, în noiembrie 2008.

În aceeași perioadă, Teldrum a mai primit un contract foarte generos, de 8,6 milioane de euro, pentru „Ranforsare, consolidare pe DN 61 km 1+500÷20+000”. DN (drumul național – n.r.) 61 traversează județe vecine ale Teleormanului, Giurgiu și Dâmbovița.

Și guvernul Boc a dat contracte către Teldrum

De la Compania Națională de Drumuri, Teldrum SA a mai primit peste 20 de milioane de euro și după instalarea lui Victor Ponta la guvernare, în mai 2012. Toate contractele vizează lucrări de construcții de drumuri aflate fie în județul Teleorman (majoritatea lucrărilor), fie în județele vecine. În doar un an, de exemplu, între 2013 și 2014, Teldrum SA a primit trei contracte (fiecare între 3,3 și 3,7 milioane de euro) pentru întreținerea drumurilor din zona Alexandria.

Dar nici în mandatul de premier al lui Emil Boc nu a fost uitată firma vegheată de către Dragnea. În 2010, de exemplu, un contract de peste 3,1 milioane de euro a fost atribuit către Teldrum SA pentru “Pod pe DN 54 peste râul Sai și varianta nouă de traseu DN 54 km 65+950 – 70+600 la Turnu Măgurele”. Lucrarea, desigur, este localizată în județul Teleorman.

Îmbunătățiri funciare de 5.500.000 EUR

Nici Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), o instituție marcată de scandaluri financiare și de corupție majore, nu a “iertat” Teldrum SA. De data aceasta, nu în județul natal al lui Dragnea s-au făcut lucrări, ci în județul vecin Olt. ANIF a acordat două contracte către Teldrum SA, unul în 2013 și celălalt în februarie 2015 (deci, cu Ponta aflat încă la guvernare și în fruntea PSD), în valoare totală de 5,5 milioane de euro.

Primul contract a fost de “numai” 753.000 de euro, pentru “execuție lucrări pentru obiectivul de investiții «Prevenirea inundării terenurilor agricole și combaterea eroziunii solului în zona Dobrun și Osica de Jos, zona 1», Județul Olt”. Al doilea a fost mult mai generos, de 4,7 milioane de euro și a avut drept obiect elaborarea unor documentații de lucru “la pachet cu execuția de lucrări la obiectivul de investiții Reabilitare Olt Călmățui”.

Comuna natală Gratia a cotizat cu 2.700.000 EUR

Nici comunele din Teleorman, dar și din județele Olt și Dolj, nu au fost iertate. Așa sărace cum sunt Consiliile Locale ale comunelor din sudul României, au cotizat și acestea la veniturile Teldrum SA. Un loc special în inima lui Liviu Dragnea, desigur, deci și în bugetul Teldrum SA, a fost jucat de către comuna teleormănea-nă Gratia. Dintr-un motiv simplu: aici s-a născut întâiul lider al PSD de astăzi. Dacă, în toate celelalte comune în care Teldrum SA a avut lucrări, Consiliile Locale au acordat câte un singur contract, Consiliul Local de la Gratia a acordat două. Primul în 2007, de aproape un milion de euro, pentru “SISTEM DE CANALIZARE ȘI STAȚIE DE EPURARE – COMUNA GRATIA”. Al doilea, aproape dublu (peste 1,7 milioane de euro), a fost câștigat de Teldrum SA în 2014 pentru “MODERNIZARE DRUMURI LOCALE ÎN COMUNA GRATIA (15.57 km), JUDEȚUL TELEORMAN”.

Totuși, comuna cea mai generoasă cu Teldrum SA a fost una din Dolj: Ișalnița. La începutul lui 2015, aceas-tă comună a încheiat un contract de 2,5 milioane de euro cu compania teleormăneană pentru “Elaborarea proiectului tehnic – Elaborarea detaliilor de execuție – Elaborare DTAC – Asigurarea asistenței tehnice pe toată perioada de execuție a lucrărilor – Execuția lucrărilor de reabilitare a străzilor din comuna Ișalnița”.

Slatina, oraș de nababi: peste 23.000.000 EUR pentru Teldrum

Unul din cele mai mari contracte primite de către Teldrum SA, dacă nu chiar cel mai mare, este cel oferit în 2013 de către Direcția Administrarea Străzilor și Iluminatului Public din Slatina, Olt. Valoarea contractului se ridică, fără TVA, la peste 104 milioane de lei, adică peste 23 de milioane de euro. Contractul este unul cadru și are ca obiect, simplu, “Lucrări de reabilitare stradală în Municipiul Slatina, județul Olt”.

Prin comparație cu orașul Slatina, județele Constanța și Satu Mare sunt abia niște comune mai răsărite. Astfel, Constanța, care i-a acordat Teldrum SA patru contracte, abia i-a băgat în conturi 4,4 milioane de euro. Consiliul Județean Satu Mare, pe de altă parte, a fost mai altruist: a dat două contracte firmei teleormănene (în 2013 și 2014), echivalentul a aproape nouă milioane de euro.

CJ Teleorman a încheiat 55 de contracte cu firma

Campioanele absolute din teritoriu la acordat contracte către firma wTeldrum SA sunt două autorități teleormănene: municipalitatea din Alexandria, orașul de domiciliu al companiei, și Consiliul Județean.

Orașul Alexandria a încheiat 17 contracte cu Teldrum SA, iar Consiliul Județean Teleorman a acordat 55 de contracte companiei alexandrine. Majoritatea contractelor acordate de către Consiliul Județean au ca obiect reabilitatea unor drumuri județene.

Contractele nu sunt imense, de peste zece sau chiar de zeci de milioane de euro, dar sunt, majoritatea, de cam două-trei milioane de euro fiecare.

Teldrum SA, înființată de CJ Teleorman, privatizată de Dragnea

Compania Tel Drum a fost înființată în 1999, ca societate în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Un an mai târziu, Liviu Dragnea avea să devină președinte CJ. În 2001, CJ Teleorman a demarat procedurile de privatizare ale firmei Tel Drum, însă, în paralel contractează un credit de 3,7 milioane euro pentru achiziționarea unui tren reciclator, necesar pentru refacerea drumurilor din județ. Licitația de privatizare a fost câștigată de Marian Fișcuci, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care a plătit atunci aproximativ 400.000 lei, adică în jur de 90.000 euro.

Fostul președinte al PSD Teleorman, Teodor Nițulescu, declara la un post de televiziune că privatizarea Tel Drum a fost o fraudă de proporții. „Dragnea a sifonat peste un miliard de euro în Teldrum. Fără doar şi poate (îi aparține lui Dragnea – n.r.). Mie, în 2002, mi-a propus să facem jumi-juma, să am 40% din Teldrum şi el 60%. Eu, atunci, aveam o firmă de construcţii. Am refuzat. De ce am acceptat privatizarea Teldrum? În calitatea mea de preşedinte PSD Teleorman, din iunie 2002 – aprilie 2005, am acceptat de nevoie lucrul ăsta, cu condiţia că această privatizare să fie făcută în condiţiile legii”, declara Nițulescu.

Județul, contractul Teldrum și ministrul

Întâmplător sau nu, cel mai important ministru din guvernul Grindeanu este din Teleorman. Ne referim la Carmen Dan, ministru la Interne. De ce este acesta cel mai important? Pentru că organizează alegerile, activitatea favorită a lui Liviu Dragnea. Însă numirea lui Carmen Dan nu are legătură cu contractele Teldrum SA. Cum ar putea avea legătură, însă, numirea unui sătmărean, Gabriel Leș, ministru la Apărare. Până recent, Oltul avea un reprezentant foarte important în Guvern, pe caracaleanul Florin Iordache. Acesta, însă, a trebuit sacrificat pe altarul OUG 13.

Doljul, un alt județ care a îmbogățit Teldrum SA, o are în Guvern pe Lia Olguța Vasilescu, mi. Iar Constanța a trimis o altă femeie în Executiv: fina lui Dragnea, Sevil Shhaideh.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro