Pe 22 august, Cătălin Ceort, procuror în cadrul Parchetului General, detașat în poziția de director general al Institutului Național de Expertize Criminalistice, a fost numit director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin ordin al lui Victor Ponta, ministrulu interimar al Justiției la momentul respectiv. În condițiile în care statutul sistemului penitenciar nu permite accesul magistraților în funcții de conducere, prin procedură de numire, conducerea ANP se confruntă în prezent o mare problemă de legalitate.

Cu o lună înainte de numire a procurorului Cătălin Ceort în poziția de director general s-a încercat chiar modificarea legii privind statutul ANP, prin procedură de urgență. Mai exact, secretarul general adjunct al ANP, Silviu Gabriel Barbu a încercat promovarea unui un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii, astfel încît magistrații care au cel puțin gradul de curte de apel și o vechime în funcție de cel puțin 12 ani să poată fi numiți în conducerea ANP. Conform legii în vigoare “funcțiile de conducere vacante din sistemul ANP se ocupă prin avansarea ofițerilor și agenților, prin concurs. Pot participa la concurs persoane care au o vechime de cel puțin 3 ani în sistemul administrației penitenciare”. Proiectul de OUG a fost trimis Ministerului Justiției, însă a fost blocat la intervenția sindicatelor din penitenciare care au arătat că numirea magistraților în conducerea ANP generază incompatibilitate și încalcă Constituția României. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe premierul Victor Ponta să-l numească pe procurorul Cătălin Ceort în postul de director general al ANP : “Începand cu 22.08.2012, domnul Ceort Cătălin Nicolae, procuror la PICCJ, detasat în MJ pe o perioadă de trei ani, se numeste pe perioada detașării în funcția de director general al ANP, pînă la ocuparea postului prin concurs”.

Înainte de numirea la ANP, Cătălin Ceort a ocupat pentru nouă luni poziția de director general al Institutului Național de Expertize Criminalistice, fiind detașat în cadrul Ministrului Justiției. Nici în acest caz, statutul de magistrat nu-i permitea să ocupe funcția de director general, legea specificînd clar faptul că “directorul și directorul adjunct ai institutului sînt numiți prin ordin al ministrului justiției și libertăților cetățenești dintre expertii cu grad profesional maxim și cu studii juridice care functionează în cadrul institutului”. Nu este și cazul procurorului Ceort, care nu a lucrat în cadrul INEC, ci în cadrul Parchetului General. Detașarea s-a făcut în noiembrie 2011 prin ordin al fostului ministru al justitiei, Catalin Predoiu, care și-a motivat decizia invocînd pregătirea profesională a domnului procuror. Acesta tocmai soluționase cu NUP dosarul deschis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității împotriva Senatului României și a fostului ministru Rodica Stănoiu. Subiectul dosarului era declarația de avere contrafăcută a Rodicăi Stănoiu pe care Senatul României o trimisese instanței pentru a fi expertizată la INEC. În urma expertizei instanța urma să stabilească dacă Rodica Stănoiu a colaborat cu securitatea. Soluția lui Ceort a fost infirmată însă de procurorul ierarhic superior, care a constatat o serie de erori făcute de acesta în instrumentarea dosarului.

5 COMENTARII

  1. Domnul Ponta stiti cat castiga un magistrat sef la puscarie sau si mai director general ANP?
    De 2-3 ori mai mult decat matale ca prim ministru. E bine asa? Daca da lasa-l pe Ceort aici ca e foarte bine.

  2. se apropie alegerile iar puscariasii trebuie sa voteze, e clar.Vrand nevrand sunt scosi la vot si mai ales cu indicatii.Asa s-a procedat si la mascarada,ca eu nu-l pot numi referendum.Ilegalii pe functii incep sa apara.

  3. Inca o dovada, pe langa altele ca baietii nu stau resemnati ci incearca sa isi intinda labele jegoase peste tot ce pot…
    Romani, treziti-va ! Este vremea sa scapam de clica rosie. Este vremea primenirii

    SUS INIMA !

  4. Domnule Ponta tine-l te rugam pe Ceort la matale la guvern sau la INEC sau la ICCJ nu la puscarii unde se umple de bani si nu face nimic, e pus de poza, pentru protocol.
    Nu avem nevoie de habarnisti la conducerea acestei institutii, parc pana ma ieri spuneai ca boc a umplut institutiile statului de oameni nonvaloare, faceti aceleasi gafe din pacate. Renuntat-ti la acesata numire trimiteti-l in Africa tot dorea la exterene.Succesuriiiiii!

Comentariile sunt închise.