CIT COSTA SA-TI FACI O TELEVIZIUNE ?


Publicat: 5 Noi 2011, 12:14 Actualizat: acum 6 ani comentarii

  

de Radu Moraru – nasul@nasul.tv

 

Diferenta dintre un cal si o televiziune este ca primul consuma doar cind sta, cind munceste da randament 100% fara consum. In schimb, televiziunea consuma si cind sta si cind functioneaza, randamentul nu este garantat iar in cele mai multe cazuri ai pierderi, uneori uriase.

Potrivit unui personaj foarte activ in aceste zile, SOV a bagat in Realitatea, in ultimii 8 ani, aproape 180 de milioane de euro, pentru a obtine o cota medie de piata de aprox. 6%. Daca piata de publicitate tv este de 400 milioane de euro pe an, si daca s-ar juca in mod corect, Realitatea ar putea atrage minim 10 milioane de euro/ an. Daca ar functiona gratis in urmatorii ani, Realitatea si-ar scoate banii investiti de Vintu in 18 ani! Dar fiindca Realitatea lui Elan cheltuie, dupa parerea mea, minim 800.000 euro/luna, rezulta ca Elan isi va scoate cheltuielile din publicitate dar nu va face profit! Si asta cu o mare conditie: sa pastreze cota de piata de 6% sau sa o creasca! Practic, cei 180 de milioane investiti nu se vor recupera niciodata, poate 25% din ei in urmatorii 10 ani, prin vinzare de actiuni si alte manevre!

Marea problema in industria tv este ca performanta nu e sigura! Multi s-au jucat de-a televiziunea si au ramas lefteri! Altii s-au jucat fiindca au folosit televiziunea ca ghioaga electorala, pentru jocuri politice cu finalitate in afaceri banoase si oneroase cu statul! Acestia au cistigat!

Se poate construi o televiziune onesta, corecta fata de telespectatorii sai si rentabila din punct de vedere financiar? Da, cu citeva conditii.
Marile bugete de publicitate ale marilor companii, romanesti sau straine, sa nu mai depinda de stat sau de politicieni!
Masuratorile de audienta sa fie realizate corect, transparent si prin tehnologii avansate, nu ca pina acum!
Santajul practicat de presa sa nu mai fie permis ba chiar sa fie aspru urmarit si pedepsit!
CNA-ul sa fie depolitizat!
ULTIMA CONDITIE? Sa stii sa faci audienta!!!

E POSIBIL NASUL TV?! Mai ales ca precedentele conditii, sa nu fim naivi, nu vor fi implementate miine.

E posibila o televiziune care sa serveasca numai interesul telespectatorilor sai, chiar si atunci cind interesele sau optiunile politice ale telespectatorilor sint diferite? Eu cred ca da, as numi-o „televiziunea democratica”! Finantata chiar de catre telespectatori, in mod inteligent. Tot ei voteaza un consiliu editorial care sa reprezinte „investitorii”! Atunci sa vedeti cit e de greu sa faci presa! Ar fi cea mai onesta reteta pentru urmatorii 10 ani, pentru Romania!

E nevoie de 100.000 de fani ai acestei idei, care sa achizitioneze cite o actiune, in valoare de 100 de euro, platibili in doua transe egale, anuale. Astfel, este asigurata finantarea pe 2 ani iar telespectatorii detin 50% pentru a putea bloca vinzarea televiziunii fara acordul lor!
Este nevoie de 100 de companii mijlocii, curate, care sa isi permita achizitia a 500 de actiuni, cu plata in doi ani. Astfel, aceste companii vor detine, impreuna, 25% din actiuni dar vor beneficia de publicitate gratuita in valoare de 25.000 euro/ an, timp de doi ani.
Dupa primii doi ani, televiziunea ajunge la break even, adica isi finanteaza singura cheltuielile, nu mai e nevoie de efortul actionarilor, si incepe sa faca profit!

Restul de 25% din actiuni vor fi detinute de echipa Nasul si va reprezenta pachetul de control, pentru a garanta independenta editoriala fata de orice ingerinte. Echipa Nasul va fi supravegheata de catre Consiliul Editorial ales de catre micii actionari. Companiile nu cred ca ar trebui sa voteze. In schimb, ele vor fi protejate in fata santajului de presa sau politic, avind o tribuna unde se pot apara sau explica.

Vom face performanta? Echipa mea are o experienta de 20 de ani de presa scrisa si televiziune, dar toate performantele noastre trecute nu pot garanta 100%! Insa credem ca putem realiza, in primii doi ani de finantare publica, o cota de piata intre 3-5%, avind in vedere numarul mare al fanilor nostri dar si faptul ca, in Romania, nu exista o televiziune de dreapta care sa stimuleze munca, productia si profitul si abia apoi cheltuirea banilor in scopuri sociale. La noi, toate televiziunile bocesc pe seama saraciei si a puturoseniei, fiindca populismul ieftin face rating iar ele depind de acest rating pagubos pentru tara! Culmea, desi avem peste 30% dintre romani oameni cu gindire de dreapta. E adevarat, unii dintre ei nu stiu, si se declara de centru-dreapta!, o mantzocarie romaneasca de tipul nici laie, nici balaie!

In 2014, de exemplu, piata de publicitate tv va ajunge la 500 de milioane de euro si va fi mai corecta, mai asezata pe valoare si nu pe smecherie! Asta ar insemna, pentru Nasul TV, incasari de minim 10 milioane, adica un mic profit! Daca performam, putem incasa chiar si 15 milioane, adica un profit frumusel! La primul profit, actiunile investitorilor se pot scoate la tranzactionare! Desigur, am improvizat o schita, mai sint multe detalii avocatesti, dar e sigura independenta editoriala!

Inseamna mult 100 de euro?! Exista 100.000 de romani care sa riste pentru o idee?! Inseamna mult 100 de companii care sa-si cheltuie bugetul anual de publicitate, de 25.000 de euro, timp de 2 ani pe Nasul Tv, contra actiuni?! NU STIU! Dar as crede ca toti acesti oameni se pot stringe impreuna in maxim 6 luni! Noi avem reteta tv si oamenii, mingea e acum la voi, voi toti cei care ati pus intrebari si ati venit cu propuneri de cind s-a deschis acest blog! Sa fiti iubiti!