Comisia Juridică din Camera Deputaților a aprobat în ședința de luni încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon. În vara anului 2009, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de deputat, ca urmare a faptului că a acordat consultanță juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupție. Decizia ANI a fost contestată iar în 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil că deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, admițînd astfel raportul întocmit de inspectorii ANI. În precedenta sesiune, după ce abia se formase noua majoritate parlamentară, Comisia de specialitate din Cameră nu a luat în discuție cazul deputatului Sergiu Andon – și nici cel al deputatului Florin Pîslaru – pentru care Agenția Națională de Integritate solicitase revocarea din funcție ca urmare a deciziilor instanței.

Născut în 1939, Sergiu Andon urmează cursurile Facultății de drept din cadul Universității București, între 1961 și 1966, pentru ca mai apoi să aibă o carieră în procuratură, începută cu postul de procuror în raionul Fetești și încheiată în 1968, în postul de procuror șef al raionului Urziceni. Între 1968 și 1996, îl regăsim în industria mass-media, mai întîi ca și redactor la revista flacăra, apoi publicit comentator la ziarul Scînteia pentru ca, între 1989 și 1994 să fie redactor șef adjunct al ziarului Adevărul. Între ’94 și ’96 conduce agenția Romedia, după care, odată înscris în PUR, trece și în avocatură, în cadrul Baroului București.

În ce privește cariera politică, acesta îndeplinește mai întîi funcția de secretar general al PUR iar între 1997 și 2000 este vicepreședinte al formațiunii conduse de Dan Voiculescu. Este ales deputat în 2004 într-un colegiu din Dîmbovița iar în 2008, din partea aceluiași partid, redenumit PC, într-un colegiu din București.

Conform declarației de interese postată pe site-ul Camerei Deputaților, Sergiu Andon deține acțiuni la Adevărul SA, mai multe părți sociale la SC Colosal SRL precum și acțiuni la BRD – SG, dar și la alte 20 de societăți, prin intermediul unor societăți de investiții financiare.

În declarația de avere a deputatului sînt trecute mai multe terenuri, un apartament, o casă de locuit și două autoturisme, dintre care unul marca Trabant, achiziționat în 1981.

În ce privește banii deputatului, acesta are mai multe conturi deschise la mai multe bănci, iar acestea însumează peste 70.000 de lei, 25.000 de dolari și 100.000 de euro.

Sergiu Andon, la fel ca și soția, este și pensional, încasînd, pe lîngă cei peste 60.000 de lei din indemnizația de parlamentar, încă 20.000 de lei din pensie. Cele mai mari venituri, peste 190.000 de lei anual, le obține din activitatea de avocatură. De altfel, din cauza acestei activități se va fi trezit și fără mandatul de parlamentar, dat fiind că, așa cum am mai zis, a reprezentat un inculpat într-un dosar penal de corupție.

Soția acestuia, pe lîngă pensia de 15.000 de lei ori cei 16.000 obținuți din activitatea de la cabinetul de avocatură al soțului, mai obține venituri de peste 50,000 de lei din închirierea mai multor imobile. Cu toate că, așa cum am arătat mai devreme, deputatul are mai multe plasamente financiare, cu valoare contabilă de peste 130.000 lei, dividendele obținute din acestea se ridică la doar 2.000 de lei anual.

1 COMENTARIU

  1. Era si cazul pentru acest avocat al interlopilor,al infractorilor dar si al unor parlamentari aflati in delict,precum Felix.Andon de la SCANTEIA(organul depresa al PCR) a ajuns mare scula pe bascula in Parlamentul Romaniei.Desemnat membru in comisia juridica a facut si desfacut multe legi dovedite a fi favorabile unor categorii de infractori…Sa ii fie tarina usoara…

Comentariile sunt închise.