Ion Cristoiu participa la emisiunea Marius Tuca Show de la Antena 1, in Bucuresti, marti, 30 octombrie 2007.

Așa cum spuneam într-o intervenție la o televiziune de știri isterizată de spaima că nu mai sunt bani de salarii și prin urmare adeptă a Revoluției permanente cîntate de Troțki, am urît, urăsc și voi urî vorbele mari, poreclite de Caragiale, umflate, mai ales în două sectoare ale vieții:
În Amor și în Politică.
În Amor, deoarece vorbele mari gen Te voi iubi pînă la moarte! sunt contrazise de primul divorț cu partaj sîngeros.
În Politică, deoarece vorbele mari, gen, Mă angajez că nu vă voi uita după ce voi fi ales! sunt contrazise de prima Guvernare.

Presa noastră, teoretic lucidă, profesionistă, a fost lovită în ultimele zile de un delir de vorbe mari, lipsite de orice acoperire în realitate.
De la Lovitura de stat din decembrie 1989, prin care un nomenklaturist expirat, Nicolae Ceaușescu, a fost înlocuit cu un nomenklaturist mai proaspăt, n-am mai întîlnit în spațiul public atîtea vorbe fără rost. Că le zic cei din Stradă nu mă miră. Multe dintre ele sunt clișee de pe Internet, asimilate de minți fragede și uneori chiar virgine în materie de cultură.
Dar că le scot pe gură ziariști, lideri de opinie, politicieni chiar- asta chiar că mă miră, fiind presupusă o minimă cultură politică din partea celor care pretind a îndruma opinia publică. Printre alte vorbe mari cultivate în aceste zile de presă se numără și cele de lingușire a tinerilor:
De la tineretul curat la suflet pînă la vocea tinerilor trebuie ascultată.

Sincer să fiu aceste elogii necondiționate aduse tinerilor nu sunt noi pentru mine.
Din cîte se știe, am lucrat mult timp la o carte despre Corneliu Zelea Codreanu.
Păstrînd proporțiile, și la vremea respectivă politicienii, ziariștii și scriitorii mai bătrîni, interesați a se pune bine cu tinerii ”curați la suflet”, cei a căror voce trebuie ascultată, au aplaudat multe dintre deraierile legionarilor pe motiv că sunt ale Sfintei tinereți.

Nu întîmplător, după instaurarea Dictaturii legionare, Stelian Popescu, editorialistul și directorul ziarului Universul va publica în Universul din 20 octombrie 1940 articolul Tineri. Bătrîni. Elite, prin care caută să introducă în atmosfera oportunistă de cîntare a tinerilor și atacare a bătrînilor, atmosferă ivită din venirea la putere s Sfintei Tinereși Legionare, un punct de vedere lucid.

Reproduc fragmente din acest text, valabil și azi, cînd tineretul e lingușit în chip oportunist de politicieni, de lideri de opinie, de toți cei care vor să se pună bine cu Strada:
„O prezumţie aparentă care face pe unii să creadă, că tinerii sînt mai în măsură decît bătrînii să rezolve la un moment dat diferitele probleme de ordin general, a îndreptăţit din timpuri îndepărtate pe unii din reprezentanţii tineretului să pună în discuţie şi să decreteze, fără multă vorbă, că bătrînii trebuiesc daţi la o parte în folosul tinerilor, a căror capacitate măcar fizică ar fi superioară capacităţii bătrînilor. Dar tocmai vechimea discuţiunii şi repetarea ei cu intensitate, mai ales timpul unor prefaceri sociale profunde, dovedesc, că problema nu se poate dezlega aşa uşor, numai fiindcă astfel ar fi voinţa tineretului.
Mai întîi, ca să discuţi cu bună credinţă şi cu lealitate o problemă ca aceasta, trebuie să se ştie cu precizie cînd este cineva tînăr, şi cînd începe tinereţea şi cînd se sfîrşeşte; cînd începe bătrîneţea şi cînd se sfîrşeşte, nu numai din punct de vedere filozofic, ci şi din acela al capacităţii morale şi intelectuale. Apoi trebuie ştiut dacă discuţia aceasta este generală, sau mărginită numai la participarea la viaţa politică, în legătură cu care ea s-a ivit şi în cadrul căreia controversa a fost de cele mai multe ori circumscrisă spre a se evita răspunsuri complect negative asupra superiorităţii
tinereţei.
Gradul de dezvoltare la care a ajuns ştiinţa cunoaşterii omului dă astăzi probe hotărîtoare că sînt numeroşi tineri inferiori din toate punctele de vedere celor bătrîni, şi că sînt bătrîni a căror vigoare fizică, morală şi intelectuală este nu numai superioară celor tineri, dar că ei au lăsat moştenire omenirii sau popoarelor din mijlocul cărora s-au ridicat, cuceriri de tot felul, care pot îndrumnezei pe om.
Desigur că se poate la un moment dat, ca un bătrîn în locul în care se află să fie inferior sarcinei pusă pe umerii lui, dar oare nu tot acelaşi lucru se întîmplă de foarte multe ori şi cu tineri a căror nepregătire sau lipsă de experienţă este tot atît de notorie, ba poate şi mai mult decît a bătrînilor? Se poate oare trage vreo concluzie numai în defavoarea bătrînilor, nu şi în a tinerilor?
În lanţul nesfîrşit al generaţiilor care s-au succedat şi s-au legat una de alta, tinereţea şi bătrîneţea, unite una de alta, au dat civilizaţiei de azi, fără gînd de demarcaţie al aportului uneia sau alteia. Ar fi şi un non sens dacă ar fi altfel, pentru că generaţiile nu-şi pot circumscrie activitatea numai la existenţa lor. Ele trebuie să vadă în viitor şi să lucreze şi pentru el. Altfel progres n-ar exista şi perfecţiunea la care trebuie să tindă omul nu s-ar putea realiza.
Nu spun toate acestea, pentru că anii mei m-ar putea clasa în categoria bătrânilor şi ca atare aş fi de drept şi categoric contra tinerilor. Dimpotrivă prin originea mea, prin situaţia mea, prin drumul pe care l-am străbătut până aici, sînt mai apropiat de tineri prin aceea ce au ei mai bun, mai superior, prin gradul de energie pe care-l pot dezvolta ei la un moment dat şi de care nu toţi bătrînii sînt capabili.
Această energie însă, apanagiu al tinereţei, este capabilă de mult mai multe acte creatoare, dacă este bine şi la vreme frînată. Or, cea mai bună frînă a energiei tinereşti a fost şi este împerecherea
nu înţelepciunea şi energia bărînească născută în focul exprienţei anilor.
Discuţiunea reluată azi în presă de unii tineri, pe vechea şi controversata problemă a tinereţei şi bătrîneţei, nu trebuie să ducă la exclusivism, ci la o armonizare. Proverbul vechi de cînd este lumea, care zice: „Cine nu are un bătrîn în casă, este bine să-l cumpere”, este cea mai bună călăuză. Bătrînii de azi sînt tinerii de ieri; ei au fost avangarda tinerilor de azi şi aceştia vor fi bătrînii de mîine.”

sursa: cristoiublog.ro

10 COMENTARII

  1. Dec. Eu sunt un admirator al maestrului . Ceea ce a scris in acest articol ,este perfect valabil . Sigur , un scriitor poate sa-ti placa sau nu . Dar de aici , a-l trata de gunoi, este cale lunga. Toti avem dreptul sa avem idei ,sa le exprimam. Cred ca totusi trebuie sa avem un pic de respect ,daca nu pentru ce scrie macar pentru varsta lui , parul alb se respecta .
    O seara placuta

    • …e nu am spus ca este gunoi! ci ca DUHNESTE a gunoi!
      Eu nu mai am deloc par negru si il stiu pe acest ACTIVIST UTC – politruc si pupincurist – din anii ’80! Poate dumneata ai auzit mai tirziu de el…

  2. ….acum ma credeti ca:
    „Nu-i DUHOARE ca gunoiu’
    S-ANAL-ist cum e Cristoiu!”

  3. Cartea-i carte oriunde…si nu ma indoiesc de faptul ca dumneavoastra ca fiu de taran roman ati putut cunoaste de-a lungul vietii faptul ca abilitatea de-a patrunde ,,necuprinsul”nu-i nici la indemana oricui ,dar nici o facilitate pe care ar putea s-o strabata
    oricine. Ne place sau nu lumea este purtata catre inainte de elitele sale iar exemplul pe care ni-l dati citind din editorul ziarului Universul exemplifica cu mare elocventa cit de bine este sedimentata in carti existenta neamului nostru in ceea ce priveste impletirea experientei virstnicilor cu elanul si exuberanta tineretului,caci ce altceva poate fi existenta
    noastra decit o lunga impletire a eforturilor tinerilor de mai ieri-astazi vajnicii nostri parinti si bunici, cu elanul si nelinistea tinerilor de astazi,nu altii decit parintii si bunicii de miine ,in nesfirsita coloana a existentei noastre Sa le acordam tot sprijinul nostru ! Ei au elan,noi avem experienta ! Sa nu impartim societatea in doua tabere opunind
    din start pe una impotriva alteia,facindu-ne ca nu obsevam ca de aproape douazeci si sase de ani nimic nu se leaga in tara aceasta :nici tu invatamint ca lumea,nici tu sanatate
    ca lumea,nici tu conditii de munca si viata ;marea majoritate a unitatilor economice industriale si agricole disparind,, fara urma”in aceasta etapa ! Era normal ca tinerimea ro
    mana -nascuta si crescuta in aceasta perioada -sa se impregneze de,, binefacerile ”ei.
    Culmea este ca numai clasa noastra politica ,,nu observa”nimic din ce-i era dat neamului nostru romanesc sa traiasca in aceasta vreme in care numai ,,unii”mai puteau
    sa-si traga sufletul din cauza regimului de hotie generalizata instituit de cei pentru care
    lumea se nascuse odata cu ei !-si numai pentru ei !-
    Nici-o ,,sfinta tinerete legionara”,domnule Cirstoiu,tinerimea romana s-a maturizat
    in conditiile oferite ei de toata aceasta clasa politica ratacita in arealul politicii romanesti
    pe care l-a subapreciat si l-a injosit,folosindu-se de el doar in propriu-i interes,la alegeri!
    In timpul acesta tinerimea romana a crescut si s-a instruit ! Nu incercati sa aruncati
    asupra lor oprobiul public cum c-ar fi prea tineri si nestiutori ! Nu cumva ar fi iar nevoie de
    ,,experienta”altui ,,ilici”care sa ,,ne lumineze „iarasi calea ? Va multumim pentru oferta,dar
    nu ne mai trebuie ! Si-apoi ,DAC-o fi ,tinerii nostri nu sunt singuri !

  4. Iar tzoapa cu zurgalai vorbeste,tv-urile care nu il suna pe besinos sa-si dea cu parerea ,repede scrie ca sunt aservite binomului,asa are el boala asta de cind sa nascut.

  5. Mai superior nu are grad de comparatie deoarecece este el insusi, un comparativ al latinescului superus, a, um. In rest, idei valabile si rascunoscute; adica exista atat tineri cat si batrani destepti si invers, adica prosti. Tineretea si batranetea nu sunt nici calitati , nici defecte: sunt doar faze prin care trece organismul nostru de la nastere spre moarte!

    • Lionel ,dupa mine , te inseli apropo de superior. Un exemplu . Prima distilare a prunei, da o tzuica cu niste calitati . Daca produsul mais este distilat odata , iti iese o tzuica mai superioara decat cea de la prima distilare , cam de 45 °. Mai distilam odata si iese o tzuica si mai superioara , ex. 60° . Deci , ultima tzuica este mai superioara decat prima dar si de a doua distilare . Deci „mai superior ” decat o calitate x este corect exprimata. Zic eu .
      Asa si cu oamenii . Unii sunt prosti de tot , inculti, altii le sunt un pic mai superiori, folosesc 2% din neuroni,alti sunt si mai superiori decat prima si à doua categorie. Cand spui superior , nu inseamna ca acest cuvant exprima excelenta .

      • Ma bucur ! Revolutionezi , dupa 2000 de ani, gramatica! Tine-o tot asa si vei fi „mai superior” decat altii. Vezi,am folosit ghilimelele. Ca si tine la un moment dat !. Doar ca Cristoiu nu le-a folosit ! Chestie de ghilimele !

  6. Tonomatul comunist molfaitor de prune Cristoiu inca tot sufera dupa debarcarea unuia dintre stapanii lui, mitomanul comunist penal Poanta! Plangi in pumni jegule! :)))

Comentariile sunt închise.