basescu udreaÎși va continua Traian Băsescu cruciada împotriva abuzurilor din Justiție și după eliberarea Elenei Udrea?

Cele mai comentate texte așezate de mine zilnic pe cristoiublog.ro sînt cele care-I provoacă pe cititori să răspundă unor întrebări despre care sînt sigur că nu numai eu, dar și ei și-au pus-o.

Nu de asta îmi pricopsisem eu titlul textului din 14 aprilie 2015 cu un semn de întrebare în coadă, să-mi amintească de un păun.

Surse bine plasate în instituțiile statului de forță încercaseră să mă convingă că bătălia angajată de Traian Băsescu împotriva abuzurilor Justiției își au resorturile exclusiv în cutremurul stîrnit în personalitatea sa de situația Elenei Udrea. Aceleași surse bine plasate mi-au vorbit și despre relația special dintre Traian Băsescu și Elena Udrea. Despre această relație am auzit vorbindu-se în dese rînduri în ultimii zece ani. N-am dat crezare vorbelor, nici atunci cînd păreau temeinice. Și nu pentru că aș fi avut eu dovezi menite a contrazice aceste vorbe, ci pentru că – așa cum am scris de nenumărate ori- împărtășesc naivitatea de ai judeca pe liderii politici români actuali ca și cum ar fi deja poze din manualele de Istorie.

Deși credeam că Traian Băsescu a găsit în lupta pentru Statul de drept, încătușat de Statul de forță creat și hrănit de el cu întăritoare timp de 10 ani, un culoar unic pentru rămînerea în prim plan și după terminarea celor două mandate, prudent cum sunt cu politicienii autohtoni, am luat în calcul și ipoteza unei campanii izvorîte numai și numai din ținerea Elenei Udrea în arest preventiv. Am scris astfel că Traian Băsescu s-a angajat într-un Program politic ineficient cîtă vreme ”Cruciada împotriva abuzurilor Justiției pare a fi declanșată de cele ce i se întîmplă Elenei Udrea. Dacă Elena Udrea n-ar fi fost atît de spectaculos hăituită de Binomul SRI-DNA, ar mai fi avut Traian Băsescu revelația Justiției abuzive?

Dînd seamă de capacitatea mea de a-i lua în serios pe politicienii români, încheiam astfel tableta din 14 aprilie 2015:

”Oricît ar părea de ciudat, tema luptei împotriva abuzurilor comise de Justiție poate fi o temă de răsunet pentru Traian Băsescu.
Marele examen pentru Traian Băsescu va fi cînd Elena Udrea va fi eliberată din arestul preventiv și nu va mai fi victima evidentelor abuzuri.
Dacă Traian Băsescu nu-și continuă cruciada de acum impresia de revoltă ivită exclusiv din motive personale va fi devastatoare pentru fostul președinte.”

Joi, 7 mai 2015, după două luni și jumătate de arest preventiv abuziv, Elena Udrea a fost plasată în arest la domiciliu. Așa cum arată Decizia Curții Constituționale a României de joi, 7 mai 2015, arestul la domiciliu reprezintă o categorică restrîngere a drepturilor de care trebuie să se bucure cetățeanul în democrație și în lumea civilizată. În ultimul timp la noi, însă, din cauza introducerii în Codul de procedură penală de către Regimul Băsescu a unui text ținînd de Statul de forță – aliniatul 2 la articolul … care reglementează arestarea abuzivă, a fi în arest la domiciliu trece drept o eliberare prin raportare la ținerea abuzivă luni întregi în pușcărie.

Deși – repet- e tot o restrîngere a drepturilor individuale, pentru Elena Udrea, care a cerut tot timpul înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, ziua de joi a fost una a eliberării.

Ce face imediat Traian Băsescu?

Postează pe facebook un incredibil atac la adresa celor care vor să modifice prevederile care reglementează arestarea preventivă în așa fel încît aceasta să fie, ca în vechiul Cod de procedură penală, ceea ce-i spune și numele, preventivă, dispusă, așadar pentru a preveni distrugerea probelor, sustragerea de la cercetarea penală, amenințarea pentru ordinea publică.

Așa cum am arătat într-un articol din Evenimentul zilei, avalanșa arestărilor preventive a fost înlesnită de folosirea de către procurori și judecători a aliniatului 2 al articolului 223 din noul Cod de procedură penală, introdus prin acest Cod, aliniat potrivit căruia o persoană poate fi arestată preventiv și dacă există suspiciuni rezonabile ( ce imbecilitate stalinistă!!) că a comis fapte de corupție.

Traian Băsescu ne face imbecili pe toți cei care pledăm pentru eliminarea acestui aliniat, aducînd drept argument o teorie halucinantă:

”Eu, ca om politic, susţin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greşeală şi, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriţi-vă!”

Citești și dacă n-ai ști că Traian Băsescu obișnuiește uneori să se pronunțe fără a se documenta temeinic, ai simți imboldul să leșini de uluire.

Cum adică, judecătorul trebuie să aibă prin lege un spectru larg de apreciere dacă să aresteze preventiv sau nu pe cineva?

Noi credem că, dimpotrivă, mai ales cînd e vorba de lipsirea cuiva de libertate, legea nu trebuie să lase judecătorului spațiu de apreciere, pentru că asta înseamnă a-i da judecătorului – un om, în definitiv – dreptul de aresta după cum vor mușchii lui.

Păi dacă-i vorba, stimate domnule președinte, să-l lăsăm pe judecător să aprecieze, de ce să mai facem legi?

Procurorul să ia o persoană, s-o ducă la judecător ca la un șef de trib și să-i spună:

Las la aprecierea dumneavoastră dacă persoana aceasta a furat, a violat, a tîlhărit sau numai a scuipat pe stradă!

Noua teorie a lui Traian Băsescu se întemeiază pe o supralicitare a Judecătorului în materie de independență, obiectivitate și profesionalism.

Repet, cu excepția lui Dumnezeu, toți judecătorii sunt oameni.

Supuși, așadar, greșelilor omenești.

De aceea, eu susțin în continuare că responsabilitatea pentru abuzul de arestări preventive nu aparține nici procurorilor DNA, nici judecătorilor, ci acestui aliniat 2 al articolului 223 al noului Cod de procedură penală.

De ce-l apără Traian Băsescu atît de vehement?

Sunt două posibile răspunsuri:

  1. E vorba de Codul din care-și face un motiv de mîndrie în ce privește mandatele sale.
  2. E vorba de renunțarea la campania împotriva Binomului SRI- DNA odată ce Elena Udrea nu mai e în arest preventiv?

Dvs ce credeți?

 

sursa: cristoiublog.ro

5 COMENTARII

  1. COMPANIE-provine, la origini, din latinescul companionem, care însemna,
    literalmente, cel cu care împarți/cel care mănâncă pâine cu tine (com
    +panis/panem ). Intra in acest proiect, in compania ( tovarasia mea), sa
    impartim o experienta impreuna, sa crestem acest proiect unic in
    Romania!
    Vei fi îndrumat pas cu pas, cu atenție și răbdare.
    Ocupaţi locurile libere care au mai rămas. Pentru informații trimiteţi textul „Info” la adresa: [email protected]

    • ar trebui sa o saruti acolo unde nu se poate vedea Nuti,anticomunistule SI MAI PE DOMNESTE ,PUP-O-NCUR

      • Auzi tu coor de vaca, am vorbit frumos cu tine pana acum, dar de acum te trimit acolo unde iti e locul zdreantza: pe centura! Pune-ti cuurul la bataie ca mai mult de atat nu esti buna taratura!

        • Esti un golan,un derbedeu care se vrea luat in seama si daca observi sunt foarte multi impotriva aprecierilor tale Ia-te de mana cu cei de la A3 si cei de la Romania TV.Din acelasi aluat esti facut Repet ,,pup-o-n-cur pe Nuti .

Comentariile sunt închise.