sebastian ghita

Sebastian Ghita a contestat, prin avocat, mandatul de arestare preventiva in lipsa emis pe numele sau in cel mai nou dosar de coruptie in care este urmarit penal alaturi de sefii companiilor Asesoft si Teamnet, Curtea de Apel Ploiesti urmand sa se pronunte in 27 mai cu privire la contestatia fostului parlamentar, potrivit ziare.com

Avocatul fostului deputat Sebastian Ghita a contestat decizia Tribunalului Prahova de a emite un nou mandat de arestare preventiva pe numele lui Ghita in cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele acestuia.

Curtea de Apel Ploiesti va lua in discutie contestatia in 27 martie, au declarat reprezentanti ai instantelor de judecata.

Saptamana trecuta, miercuri, Tribunalul Prahova a admis propunerea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita.

In cel de-al cincilea dosar in care Sebastian Ghita este inculpat pentru fapte de coruptie fostul parlamentar este reprezentat in instanta de catre un avocat de la Baroul Bucuresti, angajat de tatal sau.

Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventiva in lipsa emis pe numele lui Ghita. In 10 ianuarie, instanta suprema a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Tribunalul Prahova a motivat decizia de emitere a unui nou mandat de arestare in lipsa pentru Sebastian Ghita, precizand ca, prin faptele sale, fostul deputat ar fi prejudiciat imaginea Parlamentului si a mediului de afaceri, atat in plan national cat si international.

„Judecatorul de drepturi si libertati considera ca este de o gravitate deosebita ca un parlamentar (persoana aleasa de catre electorat pentru una dintre cele mai importante demnitati publice, de esenta statului democrat) sa fie implicat in astfel de infractiuni de trafic de influenta si de spalare a banilor (chiar daca doua dintre faptele pentru care s-a pus in miscare actiunea penala fata de inculpat, au fost savarsite in perioada in care inculpatul nu avea calitatea de parlamentar iar o alta fapta a fost inceputa anterior dobindirii calitatii de parlamentar).

Prin faptele savarsite de inculpat, acesta a adus o atingere grava atat imaginii Parlamentului Romaniei in fata opiniei publice interne si internationale cat si mediului de afaceri caruia, de altfel, inculpatul i-a apartinut”, se arata in motivarea deciziei de arestare.

Magistratul sustine ca „faptul ca doua dintre infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala fata de inculpat au fost savarsite in anul 2008 este lipsit de relevanta deoarece alte cinci infractiuni au fost savarsite sau epuizate in cursul anului 2014”, mentinand ca ancheta a fost demarata in cursul anului 2016 din cauza ca infractiunile vizate sunt greu de investigat si de probat.

Judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Prahova considera ca in cel de-al cincilea dosar pe care Sebastian Ghita il are, fostul deputat a dat dovada de „perseverenta infractionala”, motivand ca se impune luarea masurii arestarii preventive intrucat aceasta masura este necesara pentru „inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica”.

„Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza in sensul ca gravitatea faptelor savarsite de inculpat (sumele de bani pentru care inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si-a traficat influenta fiind de ordinul milioanelor si zecilor de milioane de lei; aceste sume au fost introduse in circuitul comercial, savirsindu-se astfel infractiuni de spalare a banilor), modalitatea in care infractiunile au fost comise, perseverenta infractionala de care inculpatul a dat dovada (a savarsit 4 infractiuni de trafic de influenta si 3 infractiuni de spalare a banilor) si rezonanta sociala deosebit de negativa pe care aceste infractiuni de coruptie respectiv asimilate infractiunilor de coruptie le produc in randul opiniei publice impun luarea fata de inculpat a celei mai severe masuri preventive – masura arestarii preventive deoarece privarea de libertate a inculpatului este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica”, se precizeaza in document.

Dosarele lui Ghita

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale, cel in care mai sunt acuzati fosti sefi din Politie si Parchet din Prahova si un altul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.

De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal si in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

In 10 ianuarie, un alt complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol.

Saptamana trecuta au aparut informatii pe surse conform carora Sebastian Ghita s-ar afla in Serbia, insa procurorul general si premierul Grindeanu au dezmintit.

Ghita a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalcat termenii controlului judiciar in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie.