cetateanul 5Scandalurile tot mai dese și puzderia de acte ilegale emise în ultimii ani de „urbaniștii” de la Primăria Sectorului 2, au atras atenția și sunt investigate acum de către procurorii DNA, potrivit surselor Cetățeanul.net. Retrocedările frauduloase, dar și emiterea de autorizații de construire ilegale sunt în prezent pe masa procurorilor, afirmă sursele noastre. Prezentăm, în continuare, mai multe cazuri și documente care se află în atenția organelor de anchetă.

„Piesa de rezistență” a anchetei procurorilor este cea a retrocedărilor ilegale. Despre una dintre cele mai mari retrocedări ilegale, din zona Andronache, presa a relatat în urmă cu doi ani, odată cu publicarea sintezei unui raport al Corpului de Control al României.

„Retrocedarea Andronache”, un tun de 23 milioane de euro

cetateanul 1

Terenul acordat era administrat de Agenţia Domeniilor Statului, iar cesionarul care l-a pretins era o doamnă în vârstă de 62 ani, cetăţwan român cu domiciliul în Germania şi reşedinţa stabilită în Bucureşti în iulie 2011, în aceeaşi zi cu încheierea contractului de cesiune prin care a dobândit drepturile succesorale în baza cărora a pretins reconstituirea dreptului de proprietate. Guvernul a precizat că terenul din zona Andronache nu reprezintă vechiul amplasament al autorului Jelescu şi că are o valoare estimată la minimum 8,3 milioane euro, dacă este menţinut în categoria terenurilor arabile, sau poate ajunge la o valoare de 23,7 milioane euro dacă va fi considerat teren intravilan liber.
Procedura reconstituirii dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 19 hectare a fost iniţiată în faţa comisiei locale Pantelimon, iar în 2010 moştenitorii autorului au cesionat drepturile succesorale, cesionarul refuzând însă terenul şi cerând despăgubiri. În urma unei expertize tehnice extrajudiciare s-a pretins că în raport cu vechiul amplasament al terenului, pe care erau deja construcţii private, s-ar afla şi o suprafaţă de 11 hectare din sectorul 2 Bucureşti, iar Judecătoria Cornetu a declinat competenţa de soluţionare în favoarea subcomisiei locale a sectorului 2 Bucureşti.

Subcomisia Daliei Stegăruș nu și-a îndeplinit atribuțiile

Potrivit sintezei, vinovată ar fi fost Comisia municipiului Bucureşti a validat dreptul de proprietate al cesionarului din Germania pentru o suprafaţă de 8 hectare în sectorul 2 în condiţiile în care, potrivit Guvernului, nu a fost lămurită situaţia investiţiilor de pe terenul ce a făcut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.
Afacerea ilegală s-a făcut însă cu participarea nemijlocită a subcomisiei locale a sectorului 2, condusă de Dalia Stegăruș, care deține în prezent, interimar, și funcția de arhitect șef al sectorului 2, deși nu este arhitect! Vinovăția membrilor subcomisiei de la sectorul 2 este prezentată explicit în Raportul complet al corpului de control al Guvernului, intrat în posesia „Cetățeanul.net”!
Răspunderea pentru încălcarea dispozițiilor legale revine: persoanelor care au avut calitatea de membru al Subcomisiei locale a sectorului 2 și care au înaintat Comisiei municipiului București documentația aferentă reconstituirii dreptului de proprietate cu privire la terenul agricol situat în str. Tudor Mihai nr. 1, sector 2, București, aflat în proprietatea privată a statului și în administrarea Agenției Domeniului Statului, fără protocolul de predare ­ preluare încheiat între Agenția Domeniului Statului și Subcomisia locală și fără procesul-verbal de punere în posesie”, se arată în raportul Corpului de Control al Guvernului.

Autorizație de construire ilegală pentru „blocul lui Stelu”

cetateanul 2

În ultimii ani a fost reclamată eliberarea mai multor autorizații de construire ilegale eliberate de Primărie, semnate de același arhitect șef interimar Dalia Stegăruș dar și de predecesorii acesteia. Ultimele două astfel de cazuri, devenite publice sunt mai mult decât flagrante.
Primul este cel în care arhitectul șef a semnat autorizația pentru construirea ilegală a unui bloc P+10 etaje, într-o enclavă dintre blocurile de pe Aleea Luncșoara. Lucrările la blocul ilegal au început brusc în aprilie 2014, fără nicio informare prealabilă, spun locatarii, construirea acestuia ducând la distrugerea unui părculeţ, dotat cu bănci, leagăne, alei şi vegetaţie şi a unei parcări de aproximativ 25 de locuri.Inspectoratul de Stat în Construcţii a declarat după investigaţii că atât Autorizaţia de Construcţie nr. 403/21”L”/05.08.2013, cât şi Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 au fost emise încălcând mai multe prevederi legale.

În spatele afacerii presa a relatat că s-ar afla Gheorghe Stelian, cunoscut și drept „săgeata” lui Cocoş. Lucrările au fost sistate abia după ce grupul a trimis o sesizare către Primăria sectorului 2 prin care îi anunţa pe edili că au trimis cazul şi documente dovadă către DNA. Surse din cadrul primăriei conduse de Neculai Onțanu ne-au dezvăluit, ca relevant și pentru acest caz, că rude apropiate ale unui funcționar important al Primăriei ar fi chiar angajați ai unei dintre firmele lui „Stelu”. Vom reveni

 Oameni scoși în stradă de o altă construcție ilegală

cetateanul 3

 

cetateanul 4

O altă autorizație de construire, dovedită, recent, ilegală, este cea emisă pentru un bloc P+8, pe aleea Lungulețu. Aici lucrările au început în luna septembrie 2014, dar mai mulţi bucureşteni care locuiesc în zonă au luptat cu autorităţile din Sectorul 2 al Capitalei pentru a stopa construirea clădiriii care le-ar fi luat lumina din apartamentele,

aceasta urmând a fi construită la doar câțiva metri de ferestrele imobilelor în care locuiesc peste 1.500 de oameni.
În urma protestelor, inclusiv de stradă, ale cetățenilor organizați în grupul de iniţiativă civică „Luptăm pentru Aleea Lunguleţu” dar și a controalelor autorităților, lucrarea a fost oprită după ce s-a constatat că autorizația de construire semnată de „arhitectul șef” Dalia Stegăruș este ilegală! Fapt pe care l-a recunoscut ea însăși, atunci când a modificat autorizația de construire, emițând-o pe cea „legală” – P+2, fără a avea, se pare, niciun Certificat de Urbanism, fără avize și fără a se reveni la starea de fapt a terenului înainte de începerea noii construcții.

 

sursa: cetateanul.net