Liviu Dragnea nu are nici o legătură oficială cu Tel Drum, faimoasa firmă teleormăneană care a încasat jumătate de miliard de euro de la stat.

Fiul său, însă, Ștefan-Valentin Dragnea, are legături financiare clare cu Tel Drum. Practic, se poate spune că societățile lui Dragnea junior sunt întreținute de către Tel Drum, care a garantat creditele societăților comerciale deținute de fiul șefului PSD.

Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL, Romcip SA și Agrotrust SRL sunt patru firme teleormănene care au nevoie ca de aer de credite bancare pentru a supraviețui.

În ultimii ani, pentru fiecare din aceastea a garantat, la bănci și alte instituții de creditare, o megacompanie, de asemenea teleormăneană: Tel Drum SA. Zooveg 2010 SRL, Gransiloz SRL și Romcip SA sunt deținute de către Ștefan–Valentin Dragnea, fiul liderului PSD. Agrotrust SRL este controlată de același Dragnea jr., care a garantat cu averea personală un credit luat de companie.

Pe 26 mai 2015, Tel Drum SA a decis, prin hotărârea cu numărul 5, să garanteze credite bancare pentru alte societăți comerciale. Conform documentului menționat, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Tel Drum SA “aprobă menținerea garantării prin contractele de garanție personală (FIDEJUSIUNE) de către Societate, în calitate de fideiusor, in favoarea UniCredit Țiriac Bank – S.A”, astfel:

– creditului contractat (…) de către GRANSILOZ – S.R.L., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…);

– creditului contractat (…) de către AGROTRUST – S.R.L., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…)”.

Din textul hotărârii 5/2015 a Tel Drum SA se poate vedea că decizia de garantare a creditelor societăților menționate e mai veche și continua fără nici un fel de sincopă.

Combinatul de porci, favoritul garantului

Și pentru o a treia societate comercială Tel Drum garanta creditele bancare. Nu un credit, deci, ci mai multe. Este vorba de Romcip, celebra fermă de porci a fiului lui Liviu Dragnea. În acest caz, era vorba de garantarea următoarelor:

„- creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/158/2011;

– creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/159/2011;

– creditului contractat (…) de catre ROMCIP – S.A., în calitate de împrumutat, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de creditor (…), conform contractului de credit nr. PLO3/175/2011;

– facilității de factoring contractată (…) de către ROMCIP – S.A., în calitate de Aderent, de la UniCredit Țiriac Bank – S.A., în calitate de Factor (…), conform contractului de factoring nr. 494/05.10.2011 din data de 05.10.2011”.

Credite nebancare de milioane de lei

La sfârșitul lui 2014, însă, Tel Drum SA decisese să mai garanteze și alte credite, nebancare. Conform hotărârii 13 a Tel Drum SA, din 22 decembrie 2014, a fost vorba de “Garantarea de către Tel Drum – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de S.C. ZOOVEG 2010 – S.R.L. în valoare de 800.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.”, de “Garantarea de către TEL DRUM – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de S.C. Agrotrust Cereal – S.R.L. în valoare de 600.000 lei de la Agricover Credit IFN- S.A.”, de “Garantarea de către TEL DRUM – S.A. în calitate de fideiusor a creditului contractat de Agrotrust- S.R.L. în valoare de 600.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.” și de “Garantarea de către Tel Drum – S.A. în calitate de fideiusor a unui credit contractat de S.C. Gransiloz – S.R.L. în valoare de 700.000 lei de la Agricover Credit IFN – S.A.”.

Petre Pitiș, semnătură din partea Tel Drum

Hotărârea 13 a Tel Drum SA, din 22 decembrie 2014, mai menționa că “Garanțiile aferente creditului sus-menționat sunt următoarele: GAJ CULTURĂ GRÂU”, dar și că “Împuternicirea pentru semnarea contractului de credit, a actelor adiționale (inclusiv suplimentarea creditului, prelungirea acestuia sau constituirea de garanții suplimentare) a domnului Pitiș Petre, cetățean român, domiciliat în localitatea Turnu Măgurele”.

Practic, ca multe societăți comerciale care se ocupă de agricultură, și cele de mai sus (Zooveg 2010, Gransiloz, Romcip și Agrotrust) aveau probleme cu lichiditățile cu care să finanțeze înființarea culturilor. Așa că banii au venit fie de la bănci, fie de la IFN-uri (instituții financiare nebancare), dar a fost nevoie de garanții mai solide decât culturile de grâu pe care firmele agricole urmau să-l cultive. Aici intra în scenă Tel Drum SA, o companie foarte puternică, care numai în ultimii zece ani, conform RL, a câștigat contracte din bani publici de peste 430 de milioane de euro.

Dragnea neagă legătura cu Tel Drum, juniorul le ia banii

De ce, însă, ar fi acceptat Tel Drum SA să-și pună în pericol situația financiară pentru a garanta creditele unor firme oarecare? În primul rând pentru că aceste firme, așa cum presa a arătat în mai multe rânduri, nu sunt oarecare, ci gravitează toate în jurul oamenilor loiali lui Liviu Dragnea.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro