nastase_barba_2014

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), condus de PSD-istul Horia Țuțuianu, a desemnat, zilele trecute, câştigătorul contractului în valoare de 136.929,38 lei plus TVA, pentru dotarea cu mobilier a Ambulatoriului din Eforie Sud. Licitația a fost atribuită Novaintermed SRL, o companie apropiată de PSD, abonată la bani publici, care a intrat în afaceri cu Ministerul Sănătății încă din guvernarea lui Adrian Năstase. Firma este deținută de Mariana Iosif , 96%, Emilia Isculescu cu o cotă de participare de 3% şi Elena Mariana Rocsin cu 1%. Aceasta din urmă este sora lui Sever Rocsin, consilier personal pe probleme de mediu al fostului premier PSD Adrian Năstase și prieten din copilărie al Danei Năstase. Numele lui Sever Rocsin a apărut și în dosarele în care a fost condamnat Năstase, „Zambaccian“ și „Trofeul Calității“, unde a compărut în calitate de martor. La conducerea Novaintermed s-a aflat o bună perioadă de timp și Codrin Bernevig, fiul colonelului Cristian Bernevig, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare. Novaintermed SRL este implicată în derularea mai multor contracte publice, pentru dotarea unor spitale, în județe administrate de PSD, precum Gorj, Argeș, Teleorman sau Constanța.

Contractul încredințat de Consiliul Județean Constanța  celor de la Novaintermed SRL, pentru dotarea Ambulatoriului din Eforie Sud cu mobilier este parte a unui proiect mai amplu finanțat din fonduri europene. În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Constanţa a primit o finanțare, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud“.

Pentru reabilitarea Ambulatoriului s-au propus o serie de investiţii în echipamente, aparatură şi dotări, astfel încât la finalizarea investiţiei, acesta să se ridice la standarde europene, contribuind astfel la creşterea calităţii serviciilor medicale.

Achiziția mobilierului s-a făcut prin cerere de ofertă, invitația de participare fiind publicată în portalul de licitații electronice (SEAP) pe 9 martie. Autoritatea contractantă a estimat valoarea contractului de dotare 177.134,05 lei plus TVA și a stabilit ca și criteriu de departajare a câștigătorului prețul cel mai scăzut.

Din șase, doar una a fost norocoasă – a PSD

La data deschiderii ofertelor, pe 24 martie 2016, Consiliul Județean Constanța a primit șase oferte de la operatori economici interesați, respectiv Novaintermed SRL, Nova Tech Med SRL, cu sediul în Bucureşti, Global Equipments SRL, cu sediul în Craiova, Eurodidactica SRL, din Otopeni, Ilfov, Mobteco Product SRL Bucureşti şi Expomob Sicomar Management SRL, cu sediul în Constanţa.

În urma evaluării, a fost declarată câștigătoare oferta celor de la Novaintermed SRL, firma apropiată PSD, care a prezentat prețul cel mai mic, 136.929,38 lei plus TVA.  Obiectul contractului, așa cum a fost definit în caietul de sarcini constă în modernizarea și reorganizarea din cabinetele medicale, sălile de asteptare, spaţiile administrative prin echiparea cu mobilier.

Un proiect cu probleme

Consiliul Judeţean Constanţa a semnat pe 06.05.2014 contractul pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud“, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătățirea Infrastructurii Sociale“, Domeniul Major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”, cod SMIS 38329.

S-a preconizat că prin derularea investiţiilor care făceau obiectul proiectului se va contribui la implementarea strategiei naţionale în domeniul sănătăţii și la eficientizarea serviciilor de sănătate prestate către populație în cadrul ambulatoriilor spitalelor. De asemenea, s-a avut în vedere crearea unui cadrul propice pentru desfăşurarea activităţilor medicale prin realizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare şi prin asigurarea nivelului corespunzător de echipare funcţională şi medicală.

Doar că lucrurile nu au evoluat așa cum au crezut beneficiarii finanțării, astfel că finalul lunii mai a acestui an, consilierii judeţeni  au fost nevoiți să prelungească durata de execuție a lucrărilor de reabilitare la Ambulatoriu „din motive independente de voinţa beneficiarului“ până la finalul lunii august. Cum lucrările sunt finalizate în proporţie de numai 96%, termenul de finalizare a fost prelungit încă o dată  până la 1 noiembrie 2016.

Despre Novaintermed SRL

Novaintermed SRL, furnizorul selectat de Consiliul Județean Constanța pentru a dota ambulatoriul din Eforie Sud cu mobilier este o obișnuită a contractelor publice de foarte mulți ani. Firma a fost înfiinţată în 1994 și are ca obiect principal de activitate, „comerţul cu ridicata nespecializat“. Conform datelor disponibile pe webite-ul Ministerului de Finanțe, Novaintermed SRL a realizat în anul 2015 o cifră de afaceri de 86.270.019 lei și un profit de 8.822.465 de lei. De-a lungul aceluiași an, societatea a funcționat cu un număr mediu de 63 de salariați.

Firma este  administrată de Maria Iosif, acționarul principal, care are o cotă de participație de 96%.  Alături de ea, din structura acţionariatului societăţii mai fac parte Emilia Isculescu, cu 3% și Elena Mariana Rocsin, care deține un singur procent. Aceasta de pe urmă și Maria Iosif au fost asociate și în cadrul companiei Novalab Diagnostic SRL. Mariana Rocsin este personajul vedetă al Novaintermed SRL care face legătură cu PSD, fiind sora unui apropiat al fostului premier Adrian Năstase, Sever Teodor Rocsin.

Sever Rocsin și sotia sa, Valentina au fost cei care, la rugămintea Danei Năstase, au depozitat o parte dintre containerele cu bunuri provenite din China care au constitutit subiectul mitei pentru care a fost condamnat Năstase în Dosarul Zambaccian. Rocsin a fost audiat ca martor în dosarele lui Năstase unde a dat declarații despre influența pe care o avea soția acestuia, Dana, asupra activității fostului premier.

Codrin Bernevig, implicat în scandalul autolaboratoarelor

Între 2006 și 2012, vreme de șase ani, directorul general al Novaintermed SRL a fost Codrin Bernevig, fiul colonelului Cristian Bernevig, fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare, condamnat în 1997 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru uciderea a cinci persoane într-un accident rutier și grațiat, ulterior, de Ion Iliescu.

Numele lui Codrin Bernevig, a Mariei Iosif și a Novaintermed a fost legat de un mare scandal început tot în perioada guvernării Năstase, pe când ministru al Sănătății era Ovidiu Brânzan care s-a prelungit și în guvernările ulterioare. Ministrul Brânzan a semnat un contract cu Trendalux Limited din Cipru, reprezentată de Codrin Bernevig, pentru achiziționarea a patru autolaboratoare pentru urgențe epidemiologice.

Contractul pentru cele 4 autolaboratoare se ridica la aproape un milion de euro, finanțarea fiind asigurată de Banca Modială. Mașinile urmau să fie livrate de de producătorul Orlando Telecom, firmă cu care Novaintermed și Trendalux s-au aflat în negociere încă din anul 2003.

Doar că, după ce au câștigat licitația cu modelul MLEE-3500, oferit de Orlando Telecom, Novaintermed și Trendalux Limited au căutat să scape de producătorul american, ca să pună mâna pe întreaga finanțare de la Banca Mondială.

 

Citiți mai mult pe: puterea.ro