imigranti - grecia

Isteria refugiatilor pare sa se mai fi domolit, dupa ce „cohortele” formate din zeci de mii de familii si care se intindeau pe kilometri intregi in drumul lor spre „mama Merkel” nu mai „mananca” spatiul de la buletinele de stiri ale televiziunilor. Culmea este insa ca, tocmai acum, cand oamenii simpli au rasuflat deja usurati, o buna parte a autoritatilor romane sunt mai in alerta decat oricand.

Iar primele semnale ca ni se pregateste ceva au fost date de cei de la Politia de Frontiera, tot mai nelinistiti de faptul ca, dupa o buna perioada in care au colaborat excelent cu omologii sarbi, acestia din urma nu se mai obosesc sa preia inapoi refugiatii prinsi pe teritoriul Romaniei. Mai mult chiar, surse din cadrul serviciilor de informatii sustin ca deja unele ambasade occidentale ar fi si inceput sa recurga la presiuni discrete, dar tot mai puternice, pentru ca tara noastra sa nu se opuna relocarii „pe furis” a refugiatilor sirieni din Serbia. Si, conform unui plan probabil bine pus la punct, deja celor aproximativ 20.000 de sirieni blocati momentan in Serbia, dintre care aproape trei sferturi in capitala Belgrad, li se sugereaza ca pentru ei cel mai bine ar fi sa accepte sa mearga intr-o tara membra a Uniunii Europene, de unde, ulterior, le-ar fi mult mai lesne sa ajunga in Occident. Insa cum gardurile de sarma ghimpata si zidurile construite la granita cu Serbia au transformat Ungaria intr-o veritabila citadela, iar refugiatii au luat deja frica atat a politistilor bulgari, cat mai ales a membrilor asa-numitelor patrule populare din tara vecina, Romania a ramas singura usa prin care se poate forta intrarea in UE. Mai ales daca unele ambasade si tot felul de ONG-uri din societatea civila reusesc sa intredeschida aceasta ultima usa.

Ca la razboi

In timp ce tehnocratii fac simulari nationale, anuntate celor implicati cu zile intregi, cu cateva luni in urma, Ministerul de Interne declansa cea mai ampla operatiune din ultimii ani, scopul fiind formarea unui „baraj” inter-arme, care sa reziste presiunii tot mai mari a grupurilor de refugiati care fortau granita Romaniei dinspre Serbia.

Iar alerta, urmata de adoptarea unui plan complex de interventie, a survenit dupa caderea rutei balcanice, atunci cand zeci de mii de refugiati aflati in drum spre Germania au ramas blocati in Serbia. Si cum autoritatile de la Sofia si mai ales cele de la Budapesta s-au aratat instransigente, fiind chiar acuzate ca ar fi fost cuprinse de o adevarata paranoia impotriva „copiilor lui Merkel”, grupuri tot mai mari de refigiati, in marea lor majoritate sirieni, au inceput sa forteze frontiera noastra.

Drept raspuns, s-au format echipe mixte din politisti de frontiera, jandarmi si agenti de la Ordine Publica detasati pe granita si din alte judete si sprijiniti de elicoptere cu tehnica de monitorizare pe timp de noapte. Iar rezultatele acestei operatiuni fara precedent, una ca la razboi, s-au vazut in scurt timp, sute de refugiati ajungand sa fie retinuti in fiecare saptamana.

Nu se mai baga

De asemenea, important este si ca „minunea” nu a tinut doar trei zile, astfel ca planul functioneaza si acum, desi fluxul refugiatilor sirieni care patrund din Serbia se mareste in mod constant. Insa politistii romani de frontiera, ca si colegii lor de la Imigratii incep sa aiba tot mai multe batai de cap cu cei capturati, intrucat politistii sarbi nu mai raspund deloc cu aceeasi solicitudine ca la inceput, atunci cand sunt chemati pentru incheierea formalitatilor de returnare a refugiatilor.

Astfel ca, sub diverse pretexte birocratice, pur si simplu ne lasa cu ei pe cap, desi tratatele dintre cele doua tari sunt cat se poate de clare in acest sens. Insa marea problema este ca, gasind in Romania conditii cat de cat omenesti fata de Serbia, unde erau lasati sa doarma sub cerul liber, tot mai multi refugiati ajunsi in tara noastra incep sa le transmita rudelor si cunostintelor din Serbia, prin intermediul voluntarilor de la tot felul de ONG-uri internationale, sa se traga inspre tara noastra. Desigur, cu aceeasi speranta ca din Romania, tara membra a Uniunii Europene, le va fi mai usor sa-si continue drumul spre destinatia finala, Germania.

Mangaiati pe cap

Le-o avea si presedintele turc Ergep Erdogan pe ale lui, dar cel putin liderul de la Ankara a fost foarte transant atunci cand a declarat ca nu intelege de ce ceilalti lideri europeni nu sunt de acord cu formarea unor zone „libere” chiar pe teritoriul Siriei, acolo unde sa fie protejati refugiatii de catre forte militare multinationale. Dar uite ca, in ciuda acestei propuneri pe deplin sustenabile, din toate punctele de vedere, mirajul unei vieti indestulatoare in Occident continua sa fie fluturat pe sub nasul refugiatilor, mai ales de organizatiile din „increngatura” de ONG-uri ale societatii civile puternic finantate de catre adepti ai globalizarii totale. Si astfel s-a ajuns ca zeci de mii de refugiati, mai ales sirieni, sa „vegeteze” de luni bune de zile in Serbia. Iar mai-marii de la Bruxelles nu au reusit sub nicio forma sa convinga administratia lui Viktor Orban nu doar sa primeasca benevol vreo cota de refugiati din Serbia, dar nici macar sa nu mai construiasca noi garduri la granita dintre cele doua tari. De asemenea, nici la vecinii nostri de la sud de Dunare nu au avut mai multi sorti de izbanda. Asa ca in timp ce ONG-urile sorosiste demasca pretinsa brutalitate extrema a politistilor bulgari, autoritatile de la Sofia sunt presate sa nu mai permita existenta „patrulelor populare” care vaneaza refugiati. Insa, drept raspuns, premierul bulgar le-a multumit public noilor „haiduci”. Asa ca sprijinitorii planului de relocare a refugiatilor din Serbia s-au reorientat catre tara noastra, mai ales ca, se stie doar, autoritatile de la Bucuresti se gudura si fac orice pentru niscai mangaieri pe cap din partea ambasadorilor occidentali. Si chiar daca nu vor recunoaste oficial ca ne vom capatui cu sirienii din Serbia, autoritatile de la Bucuresti sunt indemnate, pe canale mai mult sau mai putin diplomatice, sa mai tempereze profesionalismul politistilor romani si sa se inchida astfel ochii la grupurile tot mai mari de refugiati care, noapte de noapte, forteaza granita.

 

Sursa: national.ro