Soția ministrului Economiei, Mihai Tudose, îi poartă noroc firmei la care e angajată ca secretară. Astfel, când Tudose ajunge ministru, societatea la care e angajată soția câștigă milioane de euro de la stat. Până acum, în cele două mandate ale acestui demnitar, firma a câştigat contracte de zece milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii.

Corina Tudose, consoarta ministrului Economiei, avea un salariu de 5.000 de lei pe lună ca „asistent manager“ la societatea En Electric Proiect Office SRL. Administratorul firmei spune că femeia lucra, de fapt, la Departamentul Ofertare Licitaţii. În 2015, în timpul primului mandat la Economie al lui Tudose, En Electric Proiect Office a prins în condiţii suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi reţeaua de canalizare a orașului Buşteni. Iniţial, licitaţia a fost anulată, apoi, la reluare, din cele şase oferte, cinci au fost anulate. Numai firma soţiei ministrului a rămas „în picioare“. În timpul documentării acestui material, Corina Tudose şi-a dat demisia de la En Electric Proiect Office.

Cu Ponta premier, contracte de 41 milioane RON

En Electric Proiect Office SRL, o firmă de construc-ţii din Bucureşti (relativ nou-înfiinţată, în 2011), a câştigat mai multe contracte atribuite de Compania Naţională de Investiţii (CNI) în timpul mandatelor de ministru al Economiei ale lui Mihai Tudose. CNI este subordonată Ministerului Dezvoltării.

Astfel, în primul mandat de ministru al lui Tudose (între decembrie 2014 și noiembrie 2015), En Electric Proiect Office a fost declarată câştigătoare a contractelor pentru reabilitarea/extinderea reţelei de apă în Buşteni – Prahova (28,1 milioane lei; data semnării: 14 ianuarie 2015), construirea unui complex sportiv în Turnu Măgurele (3,5 milioane lei; data semnării: 24 septembrie 2015), modernizare sursă captare apă Soveja-Vrancea (9,7 milioane lei, data semnării:
15 octombrie 2015).

În al doilea mandat (din februarie a.c. până în prezent), En Electric Proiect Office a obţinut contractul pentru construirea unei staţii de epurare în Rovinari – Gorj (2,4 milioane lei; data semnării: 22 martie 2017).

Singurul contract cu CNI al En Electric, în afara mandatelor lui Tudose, a fost semnat în august 2014, pentru reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare la Azuga (6,3 milioane lei).

„Noroc“ la licitație: șase concurenți, cinci descalificați

În două dintre cele patru proceduri organizate de CNI (pentru Turnu Măgurele şi Rovinari) la care En Electric Proiect Office a fost declarată câştigătoare în timpul prezenţei în Guvern a lui Tudose, firma bucureşteană a fost unic ofertant. Iar pentru contractul de la Buşteni a avut unica ofertă admisibilă. Deşi, într-un răspuns oficial, Compania Naţională de Investiţii a transmis că s-a mai întâlnit cu asemenea situaţii, licitaţia pentru Buşteni reprezintă un caz special. În primă fază, toate cele şase oferte au fost respinse, inclusiv cea a En Electric, apoi, la reluare, au fost respinse cinci, rămânând admisibilă doar cea a firmei din Bucureşti. CNI a transmis că motivele respingerilor au ţinut fie de neprezentarea unui certificat de manager pentru asigurarea calităţii, fie de lipsa unor acte elementare (cazier judiciar), planşe, program de lucru tip Gantt etc. „Recunosc, am avut noroc“, a spus Victor Nicolae Popescu, administratorul En Electric, despre modul de adjudecare a contractului din Prahova. Acţiunile societăţii sunt pe numele soţiei sale, avocat în Bucureşti.

Firma secretarei Tudose, sub 1% din cerința licitației

Când a depus oferta de la Buşteni, En Electric a fost lider al unei asocieri de tipul „șoricelul şi elefantul“. Astfel, fiecare asociere de firme trebuia să arate că a avut o cifră de afaceri de minimum 12,3 milioane de euro în precedenţii trei ani. „Contribuţia“ En Electric a fost de 67.101,87 euro, adică mult sub 1% din cifra de afaceri cerută. Salvarea a venit de la asociaţii italieni VAMS Ingegneria – 2,27 milioane euro – şi Granchi SRL –

14,3 milioane euro. Aceștia din urmă  au mai depus la dosar altă cerinţă capitală: lucrările similare în domeniu. „În principiu, cel cu cifra mare de afaceri e liderul“, a declarat Titel Sinescu, patronul firmei de construcţii Iasicon, una dintre cele mai mari din zona Moldovei, cu participări numeroase la licitaţii publice. „Atât am avut cifra de afaceri la acea licitaţie? Parcă mai mult“, a spus Popescu, care a menţionat că nu este ilegal cum s-a procedat.

Reguli schimbate în timpul jocului la CNI

Studierea caietelor de sarcini de la prima licitaţie (anulată) şi a doua (câştigată de En Electric) arată o „îmblânzire“ a unor condiţii impuse participanţilor. Cum ar fi cea referitoare la „lucrări similare“ în valoare de 6,1 milioane euro, care a scăzut la 5,8 milioane euro. CNI a explicat că modificările s-au datorat faptului că prima documentaţie a fost realizată de instituţie, iar la cea de-a doua „s-a ţinut cont de părerea unor experţi cu vastă experienţă în domeniul achiziţiilor publice“. Atât la prima, cât şi la a doua licitaţie, la acest capitol asocierea condusă de En Electric a invocat un contract de 6,19 milioane de euro al unui terţ susţinător tehnic italian.

Tudose: „Nu mi-am băgat soţia la ASF sau BNR“

Atât Tudose, cât şi Popescu au respins orice ilegalitate sau „intervenţie“ la CNI din partea ministrului. „Am crescut prin muncă“, a declarat administratorul En Electric. Cei doi au povestit că se cunosc de mai mulţi ani, legătura fiind făcută prin intermediul unor prieteni comuni, după cum a afirmat ministrul.

Tudose, de loc din Brăila, a spus că angajarea soţiei în subordinea lui Popescu a venit din dorinţa de reîntregire a familei, după ce devenise deputat, iar fiica sa a ajuns studentă în Bucureşti. Referitor la contractele En Electric, Tudose a declarat: „Dacă era să am vreo legătură cu firma respectivă, primul lucru pe care-l făceam era să nu mai fie nevasta mea acolo“.

Ministrul a făcut aluzie la faptul că locul de muncă al Corinei Tudose şi salariul ei au apărut de fiecare dată în declaraţiile sale de avere. „Poate nu sunt perfect, dar am două chestii la care ţin: nu sunt idiot şi nu fur“, a mai spus Tudose.

El a afirmat că soţia sa şi-a dat demisia de la En Electric pentru a pune capăt speculaţiilor pe acest subiect. „A venit plângând acasă. Acum îşi caută de lucru. Eu nu mi‑am băgat soţia la ASF sau BNR“, a încheiat Mihai Tudose.

 

Citiţi mai mult pe romanialibera.ro