Traian Basescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular printre romani, iar in loc sa se amestece in institutii, Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei, indeamna Financial Times intr-un editorial publicat in editia online de luni, anunta Mediafax.

Lupta pentru putere de la varful scenei politice romanesti a atins punctul culminant la sfarsitul saptamanii, scrie Financial Times (FT) in acest editorial intitulat „Votul de la Bucuresti”. Romanii s-au prezentat la urne pentru a decide daca sa il demita sau nu pe presedinte „pe o caldura feroce”, iar rezultatul a fost o „victorie in stilul lui Pirus” (cu un cost urias pentru invingator – n.red.).

„In timp ce se asteapta ca presedintele sa isi pastreze postul, pozitia sa a fost slabita de cele sapte milioane de voturi – (reprezentand) 87 de procente din total – impotriva sa”, explica FT, precizand ca prezenta de aproximativ 46% se afla sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constitutionala pentru validarea referendumului.

„Cele doua parti ar trebui sa arate ca si-au invatat lectia dupa vot”, indeamna prestiogioasa publicatie, precizand ca referendumul a fost perceput ca o „incercare ingrijoratoare a premierului Victor Ponta de a inlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”. Aceasta perceptie si decizia de a inlocui Avocatul Poporului cu o figura mai prietenoasa „suna a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui sa le evite”, subliniaza FT.

„In loc sa se amestece in institutiile Romaniei, Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei”, indeamna publicatia.

„In ceea ce il priveste pe Basescu, el ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular in randul concetatenilor sai”, continua FT, adaugand ca „desi acuzatiile lui Ponta au fost in mare masura exagerate, presedintele nu a actionat intotdeauna in mod neutru, asa cum cere Constitutia”. Basescu „a cautat sa se amestece in afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul sau”, subliniaza FT, adaugand ca „stilul sau de viata extravagant le provoaca resentimente alegatorilor care lupta cu austeritatea”.

„Este incurajator ca reactia ambelor tabere a fost prudenta pana acum”, comenteaza publicatia, adaugand ca „UE trebuie sa monitorizeze situatia”, fiind necesar ca Romania sa respecte statul de drept si drepturile opozitiei si apreciind ca Bruxelles-ul „trebuie sa foloseasca toate instrumentele pentru a se asigura ca se intampla asa”, „inclusiv, daca va fi necesar, sa amane in continuare obiectivul mai vechi al Bucurestiului de a adera la Spatiul Schengen”. Astfel Bruxelles-ul le va transmite aspirantilor la UE ca principiile democratice nu sunt negociabile, conchide Financial Times.

10 COMENTARII

  1. Pentru FT fie nu e de conceput ura cultivata ani de-a randul de un trust media, fie articolul cu pricina este scris cu mana vreunui simpatizant. Nu stiu , nu cred sa existe in spatiile europene sau dincolo de ocean indivizi precum ciutacu, badea,rosca stanescu, chireac, tudor, ori vreo „perla” precum cucoana stancu.Astia au facut atatea spume la gura de-a lungul anilor, preferand unei critici civilizate o golanie inacceptabila, incat lucrurile nu se vor repara curand. Asa ca FT sa se documenteze bine, sa introspecteze comportamentul ordinar al unora din presa, implicarea lor in politic, si mai cu seama iresponsabilitatea cumlita a declaratiilor in cascada, pentru care nu vor fi nicicand pedepsiti. Excelenta emisunea lui Banciu de aseara.

  2. Stiu ca Presedintele a fost un politician puternic cu greutate ajungand presedinte ales de noi .
    Cred ca o mai buna comunicare cu oamenii era bine venita in sensul ca explica pe intelesul tuturor aceste taieri de salarii pensii.
    Este singura arma cu care USL-ul dl Ponta loveste in el.
    Pot sa spun ca este Presedintele caruia i-a pasat de ceea ce ni se intampla sau poate sa ni se intample .
    In mandatul lui am fost vazuti mai pozitivi in ochii Europei cu riscul pierderii popularitatii sale de asumarea masurilor de austeritate luate.
    Ori dl Ponta ……!

  3. DA, L-A FACUT NEPOPULAR CRIZA ,,,CE CREDETI CA DACA ERA PONTA PRESEDINTE ERA MAI BINE ?sau facea mai mult? …eu ca roman om de rand ,nu cred …..dupa cum vad este preocupat de scaun ,de plagiat ,de lupta de a-l alunga pe basescu …altceva nu stie ….unde se vede ca-i preocupat de starea natiunii…..a-l urasc pe acest individ cu toata puterea mea!

  4. Financial Times oare cui apartine ?Ce mogul rus din „diaspora” ruseasca este in spatele lui?
    Daca va amagiti ca exista dizidenti rusi bogati in exterior ,va inselati.Toti sunt la mana actualelor servicii secrete rusesti!
    Cine incearca sa dreaga busuiocul dupa gafa cu Radio Vocea Rusiei ?
    Asta este lacrima perfecta !
    http://xdangels.com/lacrimile-moscovei/

  5. Stilul de viata extravagant?Comparativ cu cine?
    FT a cui varianta o promoveaza?Minciuna cu vila
    Dante?Se fac ca nu stiu ca n-am vrut sa mergem la
    referendum si de-aia a fost prezenta care-a fost?
    N-au aflat de criza?

  6. Care stil de viata extravagant?
    Presedintele Basescu este dintre cei mai saraci (conform declaratiei de avere) oameni politici din Romania (cu atit mai mult cu cit, in anii ’90, dupa spusele sale, avea 60 mii de dolari)!

    • Vila Dante aratata de Ponta a prins iata, deci informatia uneori mincinoasa prinde chiar si la case mari, asa ca nu ne mira ca prinde la oameni care nu se informeaza, si iau informatia de buna, fara sa-si puna intrebari.

  7. Ce l-a facut atat de nepopular ? Raspunsul il cunoastem cu totii :
    Mass-media aservita mogulilor + actiunile unor politicieni iresponsabili si agresivi.

Comentariile sunt închise.