generali turci interogatoriu

Autoritatile americane au suspendat toate zborurile companiilor americane catre Istanbul si Ankara si au interzis toate zborurile avand ca provenienta Turcia pe teritoriul american, indiferent daca sunt cu sau fara escala, potivit unui comunicat al ambasadei SUA la Ankara.

Totodata, ambasada si-a avertizat cetatenii cu privire la securitatea ”considerabil diminuata” a aeroportului Ataturk, interzicand functionarilor americani sa-l foloseasca. Masura a coincis cu inchiderea spatiului aerian utilizat al bazei de la Incirlik, utilizat de SUA pentru loviturile impotriva ISIS, dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia. Alimentarea cu energie electrica fusese intrerupta, ulterior Pentagonul informand ca operatiunile antiteroriste au fost reulate, desi baza functioneaza cu ajutorul generatoarelor de curent. Comandantul bazei de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, deja arestat, a cerut azil politic in SUA, insa cererea sa a fost respinsa. Alaturi de SUA, si Germania, Rusia si Iran si-au suspendat , vineri si sambata, aproape toate zborurile catre Turcia.

Presedintele Rusiei a ordonat autoritatilor ruse sa faca tot pozibilul pentru repatrierea turistilor rusi care se afla la ora actuala in Turcia. Companiile aeriene rusesti nu opereaza la ora actuala zboruri catre Turcia, ”pana cand situatia nu va deveni clara” dar ajuta la repatrierea turistilor. Aceste masuri luate in comun de mai multe tari indica faptul ca este de asteptat ca situatia de securitate din Turcia sa se degradeze, pe fondul masurilor de amploare luate de presedintele Erdogan. Miile de arestari, de eliberari din functie la nivelul armatei si al politiei, restrictiile de tot felul, instabilitatea, vor genera fara indoiala miscari de strada si tensiuni sociale, mai mult ca sigur anticipate de serviciile de informatii occidentale, in conditiile in care Turcia, unul din pilonii principali ai NATO, este scufundata in incertitudine.

A domesticit Sultanul armata?

generali turci arestati

Dupa lovitura de stat dejucata, vineri,  in Turcia, presedintele Recep Erdogan a pus in practica o vanatoare la nivel national a celor care au participat la tentativa de puci. Pentru o serie de analisti turci, presedintele profita de ocazie pentru a-si configura Statul in maniera in care-i convine. Dar armata e, intra-adevar,  cu el?

Deja acuza de deriva autoritata, incepand din 2012, Erdogan avanseaza catre autocratie, cu obiectivul de a schimba constitutia pentru a introduce un sistem prezidential in cadrul caruia toate fraiele puterii sa se afle in mainile sefului statului. Inca din vremea Imperiului Otoman, armata se afla in pozitie de varf in cadrul societatii turcesti: ”Fortele armate sunt gardienii Republicii”, se arata in Constitutie, sau se arata, pana la reforma constitutionala din 2010, initiata de Erdogan. Cu Brexit, UE a pierdut un mijloc de presiune pentru Turcia: ipoteza intrarii ei in UE, care pare definitiv pierduta. In contextul crizei refugiatilor, mai degraba UE are nevoie de Erdogan. Circumstantele tentativei de lovitura de stat din Turcia sunt inca neclare, inclusiv identitatea autoritlor ei. Pucistii nu au beneficiat de sprijinul populatiei, nu au convins mass-media si nu au antrenat majoritatea armatei. Doua grupari ar putea fi la originea acestei tentative de lovitura de stat. 1. Ofiterii fideli lui Fethullah Gulen, partizanul unui islam social si moderat, dupa a carui plecare in SUA Erdogan a epurat din politie si justitie toate elementele ”guleniste”. 2. Kemalistii, adica ofiterii atasati de laicitate si de integritatea tarii. Dupa moartea preseditelui Mustafa kemal Ataturk, in 1938, armata a devenit gardianul dogmelor kemaliste: republica, laicitate, nationalism, etatism, si nu a ezitat sa disloce puterea civila in cazul cand aceste principii erau amenintate, frecvent in dauna democratiei. Ar fi imprudent de afirmat ca, odata cu puciul ratat, Erdogan a domesticit armata Turciei, care isi pastreaza o importanta autonomie si deplina popularitate. Divizarile expuse de esecul loviturii de stat nu trebuie sa se traduca prin aceea ca militarii au ramas in afara jocului politic. Fara a avea un plan B dupa puci, Erdogan se va juca cu jocul, ca si alti predecesori ai lui, incercand sa calareasca o forta ce se poate intoarce impotriva sa.

Tratamente umilitoare

soldati-turci-umiliti

Dupa miile de arestari operate de autoritatile din Turcia, apar imagini ingrijoratoare cu privire la modul in care sunt tratati soldatii arestati. Unele arata soldati care au fost umiliti, dezbracati de uniforme si obligati sa stea culcati pe podea, cum se poate vedea si in aceasta imagine in care sunt prezentati soldati care au fost arestati la Sirnak (estul tarii).

Chinezii i-au salvat pielea lui Erdogan

Un serviciul de informatii extern l-a prevenit pe presedintele Erdogan cu putin timp inainte ca hotelul unde era cazat, in statiunea Marmaris, sa fie atacat si bombardat de catre pucisti. Potrivit unor surse din intelligence, acest serviciu de informatii ar fi unul din China.

Asa cum se stie, in timpul tentativei de lovitura de stat din Turcia, presedintele Recep Erdogan se afla intr-un hotel din statiunea Marmaris, in sud-estul tarii. In noaptea de vineri spre sambata (15-16 iulie), 25 de soldati transportati cu elicoptere au descins spectaculor, cu ajutorul unor franghii, deasupra hotelului unde fusese cazat Recep Erdogan, in tentativa de a-l lua prizonier. Insa presedintele Turciei parasise hotelul cu cateva minute inainte. Potrivit unui material video difuzat de agentia Anatolia, se pot vedea militarii care coboara din elicoptere si pun piciorul in hotel, apoi imagini din interiorul cladirii, unde se pot vedea urme de gloante, ceea ce sugereaza ca a existat un schimb de focuri in timpul asaltului. Insa Recep se afla deja in zbor spre Istanbul, pentru a-si intalnii sustinatorii. In orice caz, sambata, premierul Binali Yildirim a afirmat ca ”situatia este sub control”.

De ce l-au iertat pucistii?

In timp ce avionul ( se pare un Gulfstream IV ) in care se afla Erdogan se indrepta catre Istanbul, doua avioane puciste au avut oportunitatea sa traga in aparatul care-l transporta pe seful statului.”Cel putin doua F-16 au hartuit avionul lui Erdogan, in timp ce se afla in zbor spre Istanbul”, a declarat un ofiter militar turc. ”Aparatele si-au fixat tintele pew avionul lui Erdogan si pe alte doua F-16 care-l protejau”, a adaugat acesta.

Cititi mai mult pe: enational.ro