pensii speciale parlamPotrivit unei centralizări „scurse” din Parlament, 145 de deputați din legislaturile 2004-2008 și 2008-2012 și-au angajat rude la cabinetele parlamentare. În legislatura 2012-2016, regulile s-au schimbat și ofensiva ANI i-a determinat pe aleși să găsească pentru neamuri alte surse de venit și locuri de muncă, conflictul de interese devenind periculos pentru ei, pedepsit cu suspendarea mandatului.

Centralizarea, întocmită pe potrivirea numelui de familie între angajații de la cabinet și numele parlamentarului, arată că până și deputații bogați, conform declarațiilor de avere, au apelat la banul public pentru a-și plăti membrii familiei. De exemplu Oana Niculescu Mizil, posesoare a unei coplecții impresionante de bijuterii, estimată la câteva sute de mii euro, și-a angajat mama la cabinetul parlamentar. Fostul deputat PDL William Brînză l-a angajat pe fratele său, Daniel, căruia îi găsise în paralel și un job la RAAPPS. La procesul de la IICCJ în care Oana Mizil este judecat pentru conflict de interse, mama sa, Lidia Niculescu Mizil, a declarat că ea nu a fost angajata fiicei, ci a statului: „N-am fost angajata fiicei mele, eu am fost angajata Parlamentului”.

Petru Călian, fost deputat PRM-PC-PDL,  şi-a angajat soţia, Mariana-Alina Călian, la cabinetul parlamentar, cu două contracte de prestări de servicii, în intervalele de timp 17 octombrie 2006 – 15 decembrie 2008, respectiv 16 martie 2009 – 19 decembrie 2012.

Mircia Giurgiu, fost deputat PDL, PRM și PSD,  şi-a angajat fratele, Gheorghe Giurgiu, tot cu două contracte de prestări de servicii în intervalele de timp 3 ianuarie 2004 – 15 decembrie 2008, respectiv 15 decembrie 2008 – 19 decembrie 2012. „În primul mandat nu exista legea conflictului de interese. După aceea, l-am menţinut ca şi colaborator, dar nu l-am mai plătit pe contractul de colaborator, tocmai ca să nu am probleme. L-am plătit din buzunarul meu. De altfel pe mine m-a anchetat ANI după ce am votat împotriva lui Boc, timp de doi ani şi şapte luni şi n-au găsit nimic ilegal”, a explicat Giurgiu pentru Ziua de Cluj.

Cristian Buican de la PNL, este cercetat de ANI pentru conflict de interese, respectiv pentru rude angajate la cabinetul parlamentar. „Nu am nicio emoţie. Sunt reclamaţii făcute de unii «prieteni». Dar au o bucurie scurtă, fiindcă eu nu am nicio emoţie. Legea spune clar că nu ai voie să-ţi angajezi rudele până la gradul II inclusiv şi afinii, iar eu nu mi-am angajat nicio rudă mai apropiată de gradul V” – a declarat Cristian Buican, citat de Indiscret de Oltenia. Co-preşedintele PNL Vâlcea se referă la nepoatele sale, Carmen Maria Buican şi Iulia Elena Buican (fiicele vărului său primar). Potrivit declaraţiilor lor de avere, prima a fost angajata cabinetului de parlamentar în perioada 28 august – 9 septembrie 2012, iar cealaltă între 28 august şi 12 decembrie 2012.

Sorin Zamfirescu, fost parlamentar al Partidului Democrat Liberal,  acuzat de ANI că și-a angajat fiul cel mic pe post de consilier.

Chiar și liderul grupului de deputați ai PSD, Marian Neacşu, a fost condamnat de IICCJ pentru că și-a angajat fiica la cabinet, însă a scăpat „ieftin”, doar cu o amendă.

angajati rude parlam

angajati parlam 1

angajati parlam 2

angajati parlam 3

angajati parlam 4

angajati parlam 5

angajati parlam 6

angajati parlam 7

 

 

sursa: bn24.ro

Comentariile sunt închise.