anaf germania”ANAF-ul nemțesc poate să ia lecții de la ANAF-ul românesc: nicio bătrânică nu scapă cu legătura de ceapă nefiscalizată la noi!”, notează activistul Erwin Albu, într-o notă din călătoria lui pe bicicletă prin Europa, în care promovează cauza pădurilor românești.

”În schimb în Germania există peste tot ”Hofläden” (magazine de curte) sau ”Blumen zum Selbstschneiden” (câmpuri cu flori de unde poți să îți tai singur florile) , unde cetățenii sunt invitați să se autoservească și să lase bani într-o cutie sau în câte un butoi.

Uite de asta se duce Germania de râpă, că la ei nu se combate evaziunea fiscală ca în România!

Ba mai mult, în Germania nici bacșișul nu se impozitează și în afară de bacșișul dat chelnerului, în aproape orice magazin e o cutiuță cu ”Kaffeegeld” (bani pentru cafea) pentru angajați.

Dar da, tocmai de asta se duce Germania de râpă, iar România înflorește pentru că ANAF-ul nostru este arhipreocupat să combată evaziunea din șaormerii .

Dormi liniștit, române, guvernul combate…”, scrie Erwin Albu.

***

Peste tot în Germania dai de ”Hofläden” (magazine de curte), mici puncte de vânzare cu produse locale, făcute în gospodăria respectivă. Produsele sunt de multe ori expuse pentru autoservire și cumpărătorii cinstiți sunt îndemnați să lase prețul corect într-o cutiuță pentru bani.

Am filmat un astfel de punct de vânzare pe 18 mai 2015 în dreptul unei curți din localitatea Gündlingen, de lângă Freiburg și Breisach, din landul Baden-Württemberg. Erau la vânzare diverse gemuri, jeleuri, murături și chiar și răsaduri. Ouă de găină se puteau comanda extra. Toate produsele erau făcute în gospodărie și într-o cutie pe care scria ”Ehrliche Käufer” (cumpărători cinstiți) se puteau lăsa banii. Nici urmă de casă de marcat, nici vorbă de vreun bon fiscal. Pentru că nu din așa ceva se face evaziunea fiscală și nu de acolo se îmbogățește cineva și nici statul nu poate să jupoaie impozite și taxe!

În România, după ce că au fost oropsiți deja de invazia de supermarketuri cu mărfuri de import și fiscalizări peste fiscalizări și standarde europene și reguli, deja le este frică țăranilor să mai scoată un sac de cartofi la poartă să poată să vândă să își mai plătească vreo taxă sau vreun medicament.

Tocmai asta este soluția pentru a contracara supremația absolut periculoasă a supermarketurilor și pentru salvarea satului românesc, a țăranilor și micilor gospodari: achiziționarea de produse locale, lanț scurt de desfacere, deschiderea a cât mai multor puncte de vânzare din gospodării și reglementarea minimală a acestui tip de comerț de subzistență, fără a mai da bătăi de cap și coșmaruri celor care vând un kilogram de cartofi din grădina proprie.

Prin sufocarea micilor gospodării cu regulamente și normative, se face exclusiv jocul marilor lanțuri de supermagazine, marilor concerne, cu consecințe deosebit de grave pentru viitorul omenirii privind siguranța alimentară și asupra supraviețuirii comunităților locale.

Rămâne doar ca noi, cetățenii treziți, să căutăm să încurajăm astfel de soluții de comerț local tradițional.

Salutări din Germania,
Erwin Albu, cetățean păsător.
Mai, 2015

 

 

sursa: romaniacurata.ro

8 COMENTARII

  1. Vrajeala asta cu „economia la negru” s-a propagat la greu inainte de criza economica. Toti expertii expertii promiteau marea si sarea pentru tarile care aveau economie la negru. Vor fi singurele supravietuitoare suna lozinca! Astazi le vedem primele la imprumuturi. Economii grele la negru: GRECIA, ITALIA, SPANIA , PORTUGALIA ca sa nu mai vorbim de tarile din Est. Care tari au iesit bine din criza? Cele cu bani la ciorap: Germania, Finlanda, danemarca, Suedia. Short cut-urile astea sunt bune doar pentru fraieri.

  2. Explicatia este simpla, in toate tarile civilizate, pe care ANAF-ul zice ca ar vrea sa le copieze, exista un venit anual minim neimpozabil si in plus exista si numeroase deductii fiscale (cheltuielile cu educatia de exemplu). Daca iau ca exemplu numai Canada, venitul anual minim neimpozabil este de aproximativ 11000 CAD, adica peste 3000 de lei pe luna, o suma fabuloasa pentru muritorul de foame roman. Este la mintea ANAF-ului Canadian ca o batranica nu poate vinde usturoi de 3000 de lei pe luna, si atunci o lasa in plata Domnului si se ocupa de adevarata evaziune. Pe cand vom avea si noi astfel de legi fiscale facute pentru popor, nu pentru hoti?

  3. Prin impozitarea excesiva si fiscalizare fara alte ajutoare sau avantaje se doreste distrugerea in totalitate a agriculturii romanesti. Pe de alta parte de unde pot fi cheltuiti banii de la stat pentru diversele afaceri „de partid” deoarece la fondurile europene trebuie sa se supuna controlului. Ca alegatori majoritari asta am ales (s-au ales) si asta vom avea. SINGURA SOLUTIE (de a iesii din acest carusel)…

  4. ,,Mândru ca sunt Roman”….mie mie rușine ca sunt Roman.Oare de ce au ajuns nemții unde au ajuns.,.sa nu mai vorbesc de gândirea comunista a chinezilor.Sa va dau un exemplu de un,,caz de evaziune fiscala „”chinezeasca:Un cetățean chinez nemulțumit de un conațional care făcea comerț la coltul străzii face o plângere la autorități ca respectivul ocupa abuziv trotuarul cu taraba lui.Răspunsul autorităților:trebuie lăsat in pace ca nu are bani să-și deschidă un magazin,când își permite atunci își v-a deschide unul si nu v-a mai sta la colt de strada.Chinezii au un plafon de la care încep sa plătească impozite la fisc(cifra de afaceri)si iată unde au ajuns ca sunt înaintea americanilor….,

    • China are si ea probleme care se vor vedea in timp. Natalitatea in scadere va duce la deficitul fondului de pensii. Acum este bine, mai tarziu vor impozita si ei orice misca. Vor fi nevoiti. Ai fost in China? Ai vazut cum se munceste acolo? Chiar si intr-un restaurant ca e mai accesibil. 6 persoane au fost servite de 3 ospatari si al 4-lea a facut nota. Eu unul nu as putea sa fac zi de zi timp de 10-12 ore aceeasi operatie, mecanic. Poate ca definitia muncii pe care am invatat-o la scoala (pe timpurile celelalte) si-a pus prea mult amprenta pe modul meu de a fi. Nemtii sunt acolo unde sunt din cauza disciplinei poporului intocmai ca si la japonezi. Doar ca si acest fel este periculos intr-un anumit mod (vezi Germania si Japonia in WW2) daca au conducatori care vor exploata aceasta disciplina in alt interes decat al locuitorilor lor. Singura noastra vina este aceea ca suntem dezbinati clasa politica, de mentalitatea noastra, de fuga dupa profit si tinem mortis sa ne uitam in curtea vecinului incercand sa-i copiem modul de viata dar acolo unde ne este greu adoptam pe „lasa ca merge si-asa”. Uitam ca in toate trebuie sa fie un echilibru si mai devreme sau mai tarziu balanta se va echilibra singura. Sunt multe de spus in legatura cu aceasta chestiune. Daca eu sunt mandru ca sunt roman? DA! SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN!

      • Corect comentariu dar nu uita ca suntem primii responsabili de situatia noastra. Daca vrei altfel, nu putem schimba lumea dar ne putem schimba pe noi.

        • … Si cred ca aceasta schimbare depinde de invatamant. Trebuie, nu reorganizat invatamantul ci regandit uintregul sistem. Scoala scoate performante individuale dar la proiecte pe echipe suntem praf.

Comentariile sunt închise.