nahlin-iaht

Nahlin, vasul de lux de peste 90 de metri lungime, cumpărat pentru Familia Regală în anul 1937, a fost vândut de statul român pentru 265.000 de dolari în anul 1999. Acum valorează de o sută de ori mai mult, conform libertatea.ro

După ce a folosit de regimul comunist ca un restaurant-ponton la malul Dunării, în municipiul Galați, iahtul botezat acum Nahlin a fost “privatizat” acum 17 ani, iar recent a fost evaluat la peste 20 de milioane de euro, conform site-ului de specialitate agent4stars.com. Este pe locul 56 în lume în ceea ce privește valoarea. “Luceafărul”, devenit „Libertatea” în vremea comuniștilor și apoi „Nahlin”, măsoară 91,44 metri în lungime și are o lățime de 12 metri.

nahlin-iaht

„Luceafărul”, vasul lui Carol al II-lea, a fost cumpărat de la o companie de stat, Regal Galați, de o firmă englezească, Edmiston, cu suma de 265.000 de dolari în 1999. Însă pentru a putea fi scos din țară a fost nevoie și de acordul Ministerului Culturii, pentru că iahtul era bun de patrimoniu. Ieşit din apele teritoriale române pe 25 septembrie 1999, iahtul trebuia să revină în ţară, conform contractului, până pe 25 august 2000. După reparaţii, a devenit unul dintre cele mai scumpe din lume, dar nu s-a mai întors în România, ci a fost vândut.

iaht-nahlin

Motivul “privatizării”: reparațiile

Nava era folosită, în perioada comunistă și în primul deceniu de după, ca restaurant pe faleza de la Galaţi. Era în proprietarea firmei Regal, companie de stat care a ajuns să fie controlată pe parcurs de Cătălin Chelu, controversatul afacerist declarat decedat în Iordania acum doi ani. „Regal, firma care deţinea vasul, a luat decizia vânzării sale în ţară pentru a fi reparat cu condiţia ca vasul să rămână sub pavilion românesc”, a explicat vânzarea Ion Caramitru, ministru al Culturii în momentul vânzării vasului.

Cum a ieşit din apele teritoriale ale României, vasul a ajuns sub pavilion britanic şi a fost redenumit „Nahlin”. Deși Edmiston a cumpărat vasul cu 265.000 de dolari, a fost asigurat imediat la un million de dolari.

„După mine, la conducerea ministerului a venit Răzvan Theodorescu. S-a scos vasul din categoria tezaur a patrimoniului naţional şi a fost trecut la categoria alte bunuri. Aşa a putut fi vândut în exteriorul ţării”, a mai precizat Caramitru tertipurile prin care ţara noastră a rămas fără yachtul lui Carol al II-lea.

nahlin-iaht

Controversata vânzare a navei a ajuns chiar şi pe masa procurorilor, însă nu a fost găsit niciun vinovat. Nava se află în proprietatea unui industriaş britanic, sir James Dyson, conform presei londoneze.

Iahtul cu turbine „Nahlin” de 1.574 tone a fost fost lansat la apă în 1930 în Marea Britanie. În anul 1937 vasul a fost cumpărat Guvernul Romaniei condus de Gheorghe Tătărăscu, cu suma de 120.000 de lire sterline, si a fost botezat “Luceafarul”, fiind daruit lui Carol al II-lea.