Procurorii anticoruptie au confirmat ca inca din februarie anul trecut exista un dosar pivind faptele mentionate in ancheta Rise Project, relateaza stirileprotv.ro

Liderul PSD Liviu Dragnea este in centrul unui nou scandal. DNA confirma ca s-a sesizat din oficiu si a inceput urmarirea penala in rem pentru infractiuni de coruptie. Anuntul vine dupa ancheta Rise Project.

Rise Project a dezvaluit un raport despre care sustine ca ar fi fost intocmit de un serviciu secret. Documentul contine date despre o presupusa „retea infractionala” prin care Dragnea ar frauda fonduri europene si guvernamentale, prin firma Tel Drum.

In replica, Liviu Dragnea crede ca totul este o incercare de compromitere a sa. In scandal a fost prins si seful ANAF, dupa ce Fiscul a facut un control la sediul Rise Project imediat ce ancheta a fost anuntata de jurnalisti.

DNA anunta ca a inceput inca din luna februarie urmarirea penala in rem in acest nou dosar de coruptie. De atunci au fost audiati martori, s-au ridicat documente si chiar au fost solicitate informatii de la autoritatile nationale si de la cele din Brazilia. Acesta este un indiciu important ca in dosar ar putea fi vizat si Liviu Dragnea, avand in vedere ca mai multe anchete jurnalistice facute de Rise Project il leaga pe Dragnea de un grup de oameni de afaceri cu interese in Brazilia.

De altfel,comunicatul procurorilor anticoruptie vine dupa ce platforma online Rise Project a publicat documentul despre care sustine ca ar fi ramas ascuns din 2011 in arhiva DGPI, directie trecuta de curand sub controlul direct al ministrului de interne Carmen Dan.

Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman„, asa cum este intitulat raportul publicat de Rise Project descrie o „retea infractionala care ar fi compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, care s-ar fi aflat sub directa influenta a liderului PSD Liviu Dragnea si care ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale inca de la inceputul anilor 2000. In acest document, Dragnea este prezentat drept „detinatorul majoritar al actiunilor de la SC Tel Drum SA”.

Raportul cuprinde si o insiruire de contracte de care ar fi beneficiat societatea fara sa fi participat la licitatii dupa procedurile prevazute de lege. Adica atribuirea contractelor s-a facut fara ca licitatiile sa fi fost anuntate public si prin negociere cu o singura firma.

Sume imense ar fi fost alocate fie de la bugete locale, fie din fonduri europene pentru lucrari de constructii si reparatii pe care ar fi trebuit sa le execute Tel Drum, dar potrivit jurnalistilor de la Rise Project, banii s-ar fi evaporat iar unele lucrari nu ar fi fost nici macar incepute.  Raportul mentioneaza ca inclusiv guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu ar fi batut palma cu Tel Drum

Attila Biro, jurnalist Rise Project: „Contractele castigate de Tel Drum in ultimii 10 ani sunt de ordinul sutelor milioane de euro. Banii veneau din fondurile publice autoritatile publice aflate uneori sub control politic, sub controlul dlui Dragnea. Avem chiar un exemplu concret. Un pod construit cu 257 de miliarde de lei vechi. De fapt podul nu a fost construit si banii au fost trimisi de urgenta din fondul statului catre CJ Teleorman.”

Directia Generala de Protectie Interna a anuntat ca documentul publicat de Rise Project despre care jurnalistii afirma ca este un raport secret nu ar apartine DGP: „Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) respinge ferm alegatiile potrivit carora presupusul document secret ar apartine unitatii si, ca structura responsabila in materia asigurarii coordonarii si controlului activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniaza ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, acest tip de documente se gestioneaza de catre emitenti”,

Attila Biro, jurnalist Rise Project: “Eu nu tin minte de vreun serviciu secret care sa si fi asumat public: da, asta este o nota a mea sau vreo operatiune desfasurata de catre un serviciu secret in public.”

Imediat dupa ce au anuntat ca vor publica aceasta ancheta, jurnalistii de la Rise Project s-au trezit inspectorii ANAF in control la redactie. La scurt timp liderul PSD, Liviu Dragnea a tinut sa transmita intr-un comunicat ca nu are nicio implicare in actiunea ANAF, ca este „indignat” de ceea ce se intampla si ca are sentimentul ca se incearca o compromitere a sa: „Intrucat, de ceva vreme, Rise Project publica subiecte legate de persoana mea, vreau sa fac urmatoarele declaratii: 1. Nu am nici o implicare in prezenta unor inspectori ANAF in redactia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se intampla. 3. Am sentimentul ca se incearca compromiterea mea. 4. Faptul ca o institutie de presa scrie despre un om politic nu trebuie sa aiba nici o legatura cu implicarea institutiilor statului in viata acelei institutii de presa.”

Presedintele ANAF, Bogdan Stan, afirma ca inspectia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost facuta in urma unei analize de risc realizata dupa o sesizare si ca institutia desfasoara sute de controale, „fara legatura cu continutul editorial al unor publicatii.”

PNL si USR au reactionat dupa dezvaluirile publicate de Rise Project, care il identifica pe Liviu Dragnea ca fiind „detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”. Opozitia anunta ca pregateste modificarea legii societatilor comerciale pentru a asigura transparenta actionariatului firmelor care au contracte pe bani publici.

DNA a emis vineri dupa-amiaza urmatorul comunicat: „Ca raspuns la solicitari primite de la reprezentanti ai mass media determinate de publicarea unei investigatii jurnalistice, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

O parte dintre aspectele continute in investigatia jurnalistica publicata la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. In acest dosar, constituit pe baza de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, inceperea urmaririi penale in rem (fata de fapte) sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei.

Dupa inceperea urmaririi penale in rem au fost administrate mijloace de proba constand in audieri de martori, ridicari de documente, solicitari de relatii de la autoritatile nationale si de la autoritatile din Brazilia.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.”