cadastru-general

Din cele 128 de milioane de lei oferite anul acesta pentru startul cadastrării generale a României, o mare parte din bani va ajunge la firme cu legături politice. Societățile cu acționari în Parlament au fost amendate, în trecut, tocmai pentru nefinalizarea unor astfel de lucrări

Cea mai mare investiție publică din România, de peste 1,3 de miliarde de euro, își cunoaște primele firme câștigătoare ale licitațiilor, încă dinainte de deschiderea ofertelor. Asta pentru că la opt din cele zece contracte din acest an nu s-a depus decât o ofertă, iar criteriul de desemnare este prețul cel mai mic sub o limită impusă la înscrierea la licitație. Printre firmele norocoase sunt societăți deținute sau „apropiate” de: Ionuț Săvoiu (deputat PSD), Marian- Jean Marinescu (europarlamentar PNL) și Claudiu Țaga (fost deputat PNL).

147 de localități, în 2015

În aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciară sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, până în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțări europene, dar și de stat, conform Hotărârii de Guvern nr. 294/2015.

„În acest an vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de localități împărțite în patru loturi”, a explicat Dragnea.

Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul că în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se află în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cum pentru opt din cele zece contracte s-a depus o singură ofertă, se poate spune că:

● Procad se poate considera câștigătorul unui contract de maximum 12,8 milioane de lei,

● Cartotop – maximum 12,5 milioane de lei

● Primul Meridian – maximum 12,5 milioane de lei,

● Theotop – maximum 13,4 milioane de lei,

● Romair Consulting – maximum 13,4 milioane de lei,

● Topoexim Expert – maximum 11,7 milioane de lei,

● Cornel&Cornel Topoexim – maximum 14, 6 milioane de lei

● Gauss împreună cu Ramb holl – maximum 11,4 milioane de lei.

Șef de la RATB, la licitație

Pentru restul de două contracte se bat șapte ofertanți. Pentru cadastrarea a 11 localități din județele Tulcea, Brăila, Buzău și Galați, în schimbul a maximum 12,8 milioane de lei, au depus oferte asociațiile conduse de firmele: Komora (acționar Gheorghe Dragomir, soțul Vioricăi Dragomir – șef la ANCPI Călărași), Ramboll South East (aici lucrează soția deputatului PSD Ionuț Săvoiu), Topocom (acționar Radu Jianu, fost director Logistică la RATB București) și Infotop (controlată tot de Radu Jianu). Pentru al doilea lot cu concurență, în valoare de 12,5 milioane de lei, au depus oferte Teamnet, controlată de deputatul Sebastian Ghiță – conform DNA, Topo Expert Solutions&Technologies (administrator Tudor Cristea) și Geotop (administrator Huba Marton).

În spatele afacerilor

Printre condițiile pentru desemnarea câști gătorilor licitațiilor nu se stipula un număr minim de oferte, ci doar o cifră de afaceri care să permită efectuarea lucrărilor și depunerea unor garanții de peste 250.000 de lei.

Pe lista societăților care nu au avut concurență este și Cartotop – controlată, conform declarațiilor de interese, de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL). Acesta a depus o ofertă pentru cadastrarea a 15 localități din Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea.

 

Citeste articolul integral pe evz.ro 

5 COMENTARII

  1. E o mare afacere sa faci cadastru sistematic!!! Cati fac documentatii de garsoniere cu 100lei?
    Exemplu oarecare : Lot 2 16UAT
    Admitem ca pretul oferit este 12.5 milioane, termen realizare 48 luni si ca exista planuri parcelare validate.
    12500000/16≈780000lei
    Alegem aleator com Cotofenii din Dos 4557ha
    780000/4557=171lei/ha
    sau
    Nr. Parcele 8209+873=9082
    780000/9100=85.71 lei/parcela
    Datele conform caiete de sarcini
    Nu uitati ca e un contract cadru care nu ofera mari certitudini. Plata se va face in limita fondurilor alocate, deci nu ar putea fi recalculate : numarul de hectare e acelasi, dar ar putea sa creasca numarul de parcele (probabil ca prin faramitare si nu prin comasare)
    Admitem si ca nu vor exista litigii, dar si ca lucrarile vor fi validate de primarii si OCPI „din prima” fara refaceri!!!
    In cel mai bun caz banii ti se platesc dupa 24 luni
    Salariile, cheltuielile, darile catre stat se platesc lunar
    Cred ca toata lumea are in vedere doar suma totala, nu si investitiile in oameni si echipamente, nenumarate costuri.
    Si totusi : E o mare afacere sa faci cadastru sistematic???

  2. topocom sau infotop au bulit deja cateva tarlale pe jud braila, o parcela pica in cimitir
    totul e pe pile
    iar fata lui mare decan la galati care habar nu are de meserie
    rusine!!!!!!!!!

  3. De-aia plang ca nu se fac investitii, pentru ca investitiile sunt in realitate scurgeri de bani de la buget, catre firmele lor.

  4. tara este a lor ,fac ce vor ei ,noi nu mai avem voie …oare asta se cheama democratie ?…ar trebui o armata de DNA mai mare decat a securitatii ca sa ne scape de hotii din fruntea tari ,basca de cei sin SRI care zic ca pazesc tara sa nu fie vanduta ,in schimb o vand ei

Comentariile sunt închise.