646x404O echipă de jurnalişti de investigaţie de la Al Jazeera, care au lucrat sub acoperire in Marea Britanie au descoperit lucruri îngrozitoare legate de felul în care sunt exploatați români în suburbiile  Londrei. In cadrul unei anchete desfasurate pe parcursul mai multor zile  echipa de jurnalisti au demascat proxeneţi români care obligă tinere românce să se prostitueze, precum şi cum sunt tratati ca niste sclavi multi tineri români care muncesc la o spălătorie auto folosită de dealeri autorizaţi  Volvo şi Kia.

Reporterii au colaborat cu un român, pe nume Claudiu căruia i-au dat o cameră ascunsă. Acesta lucra la o spălătorie auto din Kent, in sud-estul Angliei și a reușit sa surprindă pe imagini condițiile mizere în care lucrează angajații de aici, cei mai mulți dintre ei, români.

Din filmare reiese că patronul spălătoriei auto „USA Hand Car Wash“, Avion Elezi – un albanez de 35 de ani, îşi plăteşte personalul cu 40 de lire sterline pe zi pentru mai mult de 12 ore de muncă – ceea ce reprezintă jumătate din salariul minim legal din Marea Britanie (6,70 lire pe oră). Mai mult, spălătoria cu pricina este contractată de dealerii autorizaţi Lipscomb Volvo în Canterbury şi Maidstone, şi de Kia Harbour Garage din Whitstable.

Din imagini se vede locul în care dorm angajaţii spălătoriei – nişte containere în care plouă, chiuveta nu este funcţională, iar ferestrele sunt acoperite cu mucegai. Aici se odihnesc şase oameni, după mai bine de 12 ore de muncă la foc continuu. Cel puţin un angajat a susţinut că patronul le ia documentele ca să-i împiedice să plece, iar alţii au povestit cum le-au fost blocate salariile pentru că ar fi primit amenzi de 600 sau chiar 800 de lire, în urma unor pagube minore pe care le-ar fi provocat mașinilor clienţilor.

Angajaţii acuză că le este teamă de patronul albanez, că sunt persecutaţi psihic şi, din frică, sărăcie sau disperare, nu au unde să plece, astfel acceptă condiţiile asupritoare de muncă.

Când am venit în Anglia, aveam 78 de kilograme, acum, dacă mai am 65. M-am distrus la mâini de la soluţii. Iar psihic nu e bine deloc, toţi ţipă. Nu le-am spus alor mei în ce condiţii stau aici, însă tot timpul o să mă gândesc la asta“, a declarat Claudiu pentru Al Jazeera.

Când reporterul s-a întors la spălătorie pentru a-l confrunta pe patron, acesta a negat toate acuzaţiile care i-au fost imputate. „Nu fac eu aşa ceva, nu exploatez pe nimeni!“ susţinea albanezul în faţa jurnalistului Al Jazeera. Elezi a refuzat însă să lase camerele de filmat în „cutiile“ în care locuiau muncitorii. Bărbatul a adăugat: „Nu vreau decât să pun o pâine pe masă şi să am grijă de familia mea“.

După investigaţia celor de la Al Jazeera, reacţiile companiilor Volvo şi Kia din Marea Britanie, precum şi ale dealearilor autorizaţi nu au oferite răspunsuri clare. Cu toţii au declarat că orice furnizor trebuie să se supună codului de conduită a companiei mamă. Kia Harbour Garage a declarat că se arată „şocaţi şi îngrijoraţi“ de acuzaţiile aduse de Al Jazeera şi au decis să înceapă o investigație internă.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro.