Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electric, informeaza Mediafax.

Potrivit unui document oficial, consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015. In cazul clientilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala, va incepe in iulie 2013, cu un procentaj de 10%, si va continua in acelasi ritm, in doua etape semestriale, din 2014. Ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.

In ceea ce priveste consumatorii industriali, ritmul de crestere va fi mai rapid, respectiv la 15% inca din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

Statul va acorda ajutor finaniciar numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

Inca din luna februarie a anului trecut, premierul Emil Boc, anunta in urma intalnirii cu seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, ca tarifele la energia electrica si gaze vor creste, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, pe baza unui calendar stabilit, avand ca prioritate protectia consumatorilor vulnerabili.

2 COMENTARII

  1. Era de asteptat o asemenea porcarie. Varianta Petrom in electricitate!

    Cat cinism: „eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala”.
    Daca n-ar fi de plans, sigur ne-am tavali pe jos de ras…Care piata concurentiala? Cum arata aceasta piata concurentiala? Cum sa arate? Este identica cu piata carburantilor de la noi, care, si aia, este tot concurentiala, nu?

    De ce toate astea? De ce? Asa ne-am inteles cu FMI? Atunci pentru ce ne mai trebuie presedintie, parlament, guvern? Pentru ce mai avem nevoie de alegeri? Gata, e clar, Franks e sefu’In acest caz, putem face economii importante renuntand la toti impotentii cocotati in structurile statului, iar diferenta de bani, astfel obtinuta, o putem folosi ca sa avem cu ce plati majorarile la energie electrica, pentru ca asa ne-am inteles cu FMI.

    Ba, da’ prosti mai suntem!

    Parca-l vad pe Ungureanu, prin 2016, cum va da el un interviu la tv, in calitate de Presedinte, spunand ca „Am rupt orice legatura cu Producatorul de energie X in semn de protest fata de excesul de profit pe care il are. Nu poti sa ceri unei firme să fie 100% morala. Dar nici nu poti sa imi arunci in fata in fiecare zi pretul mondial al kw, cand tu il produci aici cu un cost de 8 ori mai mic.”

    Si atunci, tanarul sef de stat se va bransa la sarma care apartine furnizorului cu numarul 27, din cei 58 care au cabluri prin fata casei lui, ca doar d-aia e concurenta! Libera mai ales!

Comentariile sunt închise.