curtea-constitutionalaEvenimentele de azi, după punerea premierului sub urmărie penală, declanșează o criză politică de proporții, care nu se știe cum va evolua în perioada imediat următoare. Deocamdată, PSD și Ponta nu dau semne că ar avea de gînd să se conformeze cererii președintelui de demisie, iar PNL nu pare pregătit să guverneze. Mai grav, însă, peste cîteva zile sunt toate șansele să se producă un eveniment care să aibă efectul gazului turnat pe focul care, deja, arde vîlvătaie.

Concret, premierului i se cere demisia pentru o serie de fapte penale, dar chestiunea cea mai importantă pare să fie conflictul de interese, pentru că e singura potențială infracțiune săvîrșită în exercițiul funcțiunii, ceea ce ar facilita suspendarea sa de către președinte, după votul Camerei de ridicare a imunității.

PSD, în schimb, l-a luat pe NU în brațe și nu vrea sub nicio formă să cedeze, ba chiar a scris ambasadelor europene că DNA se implică în jocuri politice vîrf.
Nu e limpede, deocamdată, cum se va rezolva criza, dar miercuri, 10 iunie, ea s-ar putea amplifica exponențial.

Motivul?

E ziua în care Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunța în dosarul in care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare intocmit de ANI, prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese. “La Curtea de Apel Alba Iulia s-a incheiat miercuri judecarea dosarului in care reclamantul Klaus Iohannis a solicitat anularea raportului de evaluare intocmit de ANI prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese. Instanta va pronunta o solutie in 10 iunie”, a declarat purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean.

Cum pronunțarea uni verdict în defavoarea președintelui ar putea aduce demiterea acestuia din funcția supremă în stat, e de la sine înțeles că, miercuri, vom asista la a doua ”spălare” a șefului statului într-un proces cu ANI, după victoria suspectă obținută în ianuarie.

Iohannis își va păstra, e drept, funcția în stat, în acest caz, dar pentru opinia publică s-ar putea să fie deja prea mult modul în care deciziile instanței – și încă pe aceeași temă, conflictul de interese – par să ocolească miraculos anumite persoane, și să se ”înfigă” adînc numai în altele.
O decizie care poate, în opinia noastră, să tensioneze dramatic situația de pe scena politică, pentru că PSD nu va ezita să folosească orice armă la îndemînă, iar decizia Curții de Apel i-ar veni mănușă.

sursa: inpolitics.ro

Comentariile sunt închise.