george_maior_93558700Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Cristian Maior, a declarat sambata, la lansarea volumului „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015”, ca, in lucrare, cititorii vor vedea ca SRI nu este „o institutie de forta a statului”, asa cum se spune de multe ori „intr-un limbaj de lemn”.

„Noi producem informatie pentru oameni care trebuie sa o implementeze, sa o foloseasca inteligent, pentru a duce statul mai departe, din toate punctele de vedere.

Dar nu suntem acea institutie de forta, cum este, de exemplu, Politia, care pune in executie ceva, cum este Parchetul, care chiar aresteaza, noi nu arestam, deci toata aceasta mitologie este, dupa parerea mea, falsa. Nu suntem nici Armata, care poarta un razboi direct, fizic in caz de necesitate, suntem o institutie care produce cunoastere.

Mai degraba, m-as vedea ca un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului, cum vreti sa spuneti, dar nu o institutie de forta”, a aratat fostul director al SRI.

El a declarat ca, din volum, reiese ca SRI „nu este o putere oculta”, ci este „o putere intr-adevar legitimata de un sistem legislativ, de un vot al Parlamentului” si a spus ca ar avea o singura critica de facut celor ce au realizat monografia.

„Trebuie sa fim chiar si mai deschisi, ca avem ce spune. Stiu foarte bine ca exista o cenzura din interior, si e normal sa fie asa, dar sunt si alte lucruri care se puteau adauga, si acest lucru se stie foarte bine.

Poate, la updatarea acestei monografii, securitatea interna din cadrul serviciului va fi mai ingaduitoare, pentru ca intr-adevar se pot spune lucruri mai multe”, a apreciat Maior.

Si Comisia SRI au putea sa scrie o carte

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a salutat ideea realizarii si lansarii unei astfel de monografii si a spus ca se gandeste „foarte serios” ca ar trebui scrisa si „o carte a Comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI”.

” (…) Va asigur ca, avand atatea documente in seiful nostru, putem sa scriem o carte tot la fel de groasa cum este aceasta”, a declarat Georgian Pop.

El s-a referit si la controlul parlamentar al activitatii SRI.

„Nu a existat nicio acuzatie, nicio controversa publica, nicio acuza publica de natura sa nu reprezinte obiectul unui control parlamentar, iar toate aceste controale parlamentare, ceea ce este cel mai important, s-au incheiat prin documente. Sigur, documente secrete, dar opozabile Justitiei”, a precizat Pop.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a aratat ca, intr-o democratie, la baza functionarii unui serviciu de informatii trebuie sa stea instrumentele care sa-i asigure capabilitatile pentru securitatea statului, dar care sa fie in echilibru si concordanta cu libertatile civile ale cetatenilor.

„Din aceasta perspectiva, incurajez Comisia parlamentara (de control al SRI – n.red.) sa fie prezenta in viata noastra, asa cum a facut-o si pana acum, astfel incat si noi sa devenim mai performanti, si dansii sa devina mult mai credibili in spatiul public”, a declarat Hellvig.

Primul director al SRI din perioada 1990-1997, Virgil Magureanu, a apreciat volumul „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015” ca fiind „o carte de exceptie prin continutul ei”.

„Este vorba de faptul ca, pentru prima oara, se spune pe de-a intregul care au fost principalii pasi care au dus la aparitia acestei institutii care ocupa un loc bine consolidat in societatea romaneasca de astazi, este o institutie fundamentala pentru Romania si pentru locul ei in lume si, totodata, este o institutie respectata si agreata de catre marele public”, a afirmat Magureanu.

La evenimentul de lansare au mai vorbit jurnalistul Ion Cristoiu si sociologul Vasile Dancu.

Volumul „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015” poate fi achizitionat la Bookfest, la pretul de 44,99 lei.

sursa: ziare.com

3 COMENTARII

  1. domnul „creier al statului „recunoaste ca este producator de informatii…..exesul productiei de informatii are darul de a mari gradul de imbecilitate politica si administrativa a conducatorilor nostri iubiti…..si asa dupa cum stiti conducatorul statului e seful statului iar administratorul statului este domnu doctor prim ministru ..amandoi consumatorii productiilor de informatii..realizate de catre „creier „..nu fara participarea inaltei competente profesionale a consilierilor in cauza …..sant multe de spus …..dar orice spui are darul de aburire a populatiei care nu stie cum sa voteze

  2. Raspunde in mod pubilic cazul VASILE BUNESCU si daca ai intrebari uita-te pe pagina mea,de ce,de ce de ce,visul meu a fost sa traiesc in libertate si democratie si am platit cu o cruzime de neinchipuit acest vis….

  3. mai jigodie ordinara,de ce Vasile Bunescu nu a avut nici un fel de drepturi in Romania,nasule….esti tare,ai ajuns din cate inteleg ambasadorul Romaniei in SUA.Mult iubitul meu cumnat,Banari Nicolae era si el,plecat la f.f.f.multe posturi diplomatice prin toata lumea,Tokyo,Hanoi,Strassbourg,Moscova,Bogota,etc…Aceasta jigodie si ai tai mi-au distrus viata pentru ca mi-am dorit sa traiesc inlibertate si democratie,tu acolo in America vatrebui sa raspunzi de toate cele,tu nu reprezinti romanii ci o gasca de borfasi care au distrus Romania.

Comentariile sunt închise.