psd-pnlAlegerile locale din 5 iunie nu sunt „corecte”, aşa cum cere negru pe alb Constituţia României. Candidaţii nu beneficiază de şanse egale. PSD şi PNL au elaborat o legislaţie abuzivă care le-a favorizat și i-a scos din competiţie pe oamenii decenţi care nu au în spate un partid corupt, cu mulţi bani.

Am avertizat din iunie 2015 că fostul USL îşi va împărţi ţara cu ajutorul unor legi corupte. Este adevărat, o parte dintre bariere existau şi la alegerile anterioare. O parte, subliniez acest fapt, pentru că s-au promulgat unele legi atât de incorecte încât cred că şi Adrian Năstase s-ar fi înroşit de jenă.

După mitingurile post-Colectiv, alegătorii români au crezut că vor scăpa de o clasă politică ultra-coruptă.

Şi-au făcut speranţe. Mulţi oameni buni au dorit să se implice şi să candideze. Însă sistemul își bate joc de ei. Am citit povestea absurdă a celor trei candidaţi independenţi din Bârlad: au strâns cele 950 de semnături necesare, dar au aflat că au nevoie de mandatar financiar, pe care nu aveau bani să-l plătească. Au vrut să se retragă, dar Biroul Electoral le-a transmis că nu se mai poate.

Dacă vor câştiga, mandatul lor va fi invalidat. După alegeri, vor fi amendaţi cu 15.000 de lei. Ştiu, este uşor să stai în faţa computerului şi să te gândeşti că ar fi trebuit să cunoască legea. Dar eu spun că o lege corectă ar fi venit în ajutorul unor astfel de oameni, care nu au resurse, şi le-ar fi permis să fie proprii lor mandatari financiari.

Un candidat din Ploieşti a intrat în greva foamei pentru că aceeaşi lege absurdă nu-i permite să producă „materiale în regie proprie”. Ce vrea dânsul? Să se filmeze cu telefonul mobil şi să posteze aceste videoclipuri pe pagina sa de Facebook. Ei bine, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor, stabilite prin HG nr. 10 /2016 îi spun că nu poate, pentru că: „Competitorii electorali nu pot produce materiale de propagandă electorală în regie proprie”.

Amintiţi-vă că, în aceste zile, primarul Craiovei (dar nu numai dânsul) distribuie pachete cu alimente şi organizează zilele oraşului. Este campanie electorală pe banii publici, fără nici o ruşine, iar Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central nu fac nimic.

Vă prezint, rezumând, o parte dintre obstacolele puse în aceste alegeri:

  • Liste de semnături la depunerea candidaturii: 1% din totalul alegătorilor, dar nu mai puţin de 100. Aşa s-a ajuns în situaţia absurdă ca, în comuna Bătrâna, din judeţul Hunedoara, unde sunt înregistraţi exact 108 alegători, să avem un singur candidat. Aşa s-a ajuns ca, în sectorul 5 al Capitalei, să se poată înscrie Marian Vanghelie, dar PMP, M10 şi USB să nu aibă candidat. Am văzut că marile partide îşi falsifică listele de semnături, aştept să văd dacă ancheta Parchetului se va finaliza cu trimiterea în judecată sau dosarul va fi îngropat. Partidele noi, oneste, nu şi-au permis astfel de ilegalităţi, au preferat să iasă din competiţie. Pentru comparaţie, la Berlin, un candidat are nevoie de 250 de semnături.
  • Pragul electoral de 5% se justifică, poate, la alegerile parlamentare, dar nu are nici un sens la locale. Este doar o barieră pusă independenţilor.
  • Partidele neparlamentare şi independenţii nu au dreptul la observatori în secţiile de votare. Toată lumea ştie care va fi rezultatul: membrii secţiilor de votare, oameni de partid, se vor înţelege între ei şi le vor aplica a doua ştampilă pe buletin, anulându-le voturile. Este o metodă de furt cunoscută de toată lumea şi folosită pe larg, iar legea o încurajează tacit.
  • PSD şi PNL au votat o lege prin care conturile de campanie ale partidelor nu pot fi executate. Nici un cetăţean român sau vreo firmă nu beneficiază de un astfel de avantaj complet neconstituţional. Dar preşedintele Iohannis a promulgat legea de care va beneficia un singur partid: PSD.

Aş adăuga un singur element la acest tablou: de ce nu este permis votul prin corespondenţă şi la aceste alegeri? De ce studenţii şi românii aflaţi fie la munci sezoniere, fie în vacanţă, nu pot vota în avans, de la distanţă? Pentru că PSD şi PNL doresc să aducă la vot doar electoratul captiv, controlat de primarii în funcţie.

Toate aceste fapte, la care mai putem să adăugăm și altele, mă fac să susțin că alegerile din 5 iunie încalcă flagrant articolul 2 din Constituția României:

„Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte”.

Nu judecați aceste alegeri prin prisma situației din București, unde, parțial, pentru vitrină, s-a permis intrarea în cursă a unor structuri relativ noi. Gândiți-vă la ceea ce se întâmplă în miile de comune și orașe mici din această țară. Nu încercaţi o comparaţie cu alegerile anterioare: aşteptările electoratului şi standardele democratice sunt diferite în 2016 faţă de 1990. Primarii și consilierii desemnați – nu aleși – după scrutinul din 5 iunie nu vor fi reprezentativi pentru poporul român.

Din păcate, Curtea Constituțională a refuzat să judece în mod serios aceste legi nedrepte. În câteva ore a aruncat la gunoi zeci de sesizări de neconstituționalitate. O reclamație făcută din pușcărie de vreun baron încarcerat nu este tratată cu atâta superficialitate.

Așa cum spunea jurnalistul Liviu Avram, „o țară întreagă este ținută captivă” prin complicitatea dintre această curte și o tagmă de politicieni corupți.

Ce se întâmplă când cetățenii unei țări realizează că nu-și pot alege reprezentanții, iar aceștia le sunt impuși de către un oligopol care are multe din caracteristicile partidului unic? Nu vreau să mă gândesc. Nu vreau să mă gândesc la o țară împărțită între alegătorii nemulțumiți și înșelați, pe de o parte, și un PSD triumfător, arogant și revanșard, pe de altă parte.

sursa: contributors.ro