„Jumatate din actualii ministri se pot duce in Piata Universitatii si sa nu-i recunoasca nimeni”, spunea intr-o declaratie pentru Nasul tv. sociologul Alfred Bulai. Este adevarat ca mai multi politicieni, printre care Ludovic Orban, au incercat sa se alature protestatarilor din Piata dar au plecat usor „ciufuliti”.
Totusi, sunt cativa ministri care ar putea trece fluierand prin Piata Universitatii, ar putea sta la un pahar de vorba cu manifestantii si chiar ar putea striga macar odata „Jos Guvernul”, in functie de cat este de simpatic premierul la sedintele de Guvern.

Una peste alta, daca intrebi in stanga si-n dreapta cine conduce ministerul economiei o sa aveti surpriza ca aproape nimeni nu stie ca este vorba de Ion Ariton. Un ministru cu un minister important, care ar trebui sa le faca viata mai usoara celor care aduc plus valoare si sustin economia Romaniei, adica privatilor. Dar si acel ministru care ar trebui sa se ocupe de consolidarea relatiilor economice cu Polonia, Turcia, Tarile Baltice, India sau China, dupa cum spunea zilele trecute presedintele Traian Basescu.

Un alt ministru cu o responsabilitate uriasa este Valerian Vreme. Ministerul comunicatiilor si societatii informationale ar fi trebuit sa implementeze celebrul portal „eRomania”, care ar fi trebuit sa intre in functiune de la sfarsitul anului trecut. Nemaivorbind despre faptul ca pentru portal s-au cheltuit bani seriosi in vreme de criza, nu l-am vazut pe domnul ministru Vreme aparand la televizor si anuntand ca sistemul functioneaza. Voi l-ati vazut?

Cu sanatatea n-o ducem prea bine, dar nu e vina ministrului ci a sistemului care nu vrea sa se reformeze. Cel putin asa sustin unii, care se pare ca imbratiseaza lamentabila recunoastere a lui Emil Constantinescu la sfarsitul mandatului: „Am fost invins de sistem”. Dupa izbucnirea scandalului cu Raed Arafat si a protestelor de la Universitate, nu stiu ca domnul ministru Ladislau Ritli sa fi iesit undeva si sa explice ca proiectul Legii Sanatatii e bun sau nu, sa spuna ca Smurdul nu tine de ministerul pe care cu onor il conduce, deci nu va fi afectat sau sa vorbeasca despre reforma in sanatate. In schimb a iesit Emil Boc, ca tot e dispus sa ia bobarnace.

Despre Leonard Orban numai de bine cat a fost comisar european. Ma intreb insa, dupa ce a detinut o functie de consilier prezidential, iar acum a fost investit in cea de ministru al afacerilor europene, cu ce se mai ocupa. Daca Romania ar duce-o pe roze as indrazni sa spun ca nu m-ar interesa prea tare, dar parca aveam un deficit imens la absorbtia fondurilor europene. Si, daca nu ma insel, aveam si niste probleme de rezolvat cu Olanda pentru intrarea Romaniei in Spatiul Schenghen.

Oricum, indiferent cat s-ar stradui acesti membri ai Cabinetului sa iasa in fata si sa-si faca publice realizarile, nu au nicio sansa. In pole position raman Elena Udrea si Emil Boc.

21 COMENTARII

  1. perfect scris Cristina ,bravo!
    Boc si Elena Udrea balacaritzi(putin spus.. in fel si chip),si ceilalti cine dracu stie ce mai ‘COC’prin culisele ascunse,sau sunt incompetenti.
    deci victimele intotdeauna cei care ies in fatza si spun adevarul.

  2. -In pole position ar trebui sa fie si Daniel Funeriu.
    – Un articol interesant este azi pe Hotnews privind pretentiile ong-urilor civile, sustinute acum de usl, de a avea acces la banii publici, mai precis finantare de la bugetul de stat. Acest buget de stat care este si asa anemic, dar tentant pentru ca este o sursa sigura asigurata din bani publici. De fapt este planul lui Adrian Nastase din 2004 : http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11365387-cum-debutat-cine-are-dreptate-conflictul-usl-ong-uri.htm

  3. PS. 2 articole tari:
    curentul.ro/2012/index.php/2012012767974/Actualitate/Marius-Pieleanu-a-fost-prins-la-curve.html

    ziaristionline.ro/2012/01/27/liga-tineretului-rus-s-a-alaturat-psd-impotriva-lui-basescu-eugen-tomac-basarabenii-anti-basescu-sunt-comunisti/

  4. Vreau sa ma axez numai pe sintagma „absorbtia fondurilor europene” . Sunt sigur ca tu stii nasule(iaca ne tutuim acumk) ce inseamna aceasta absorbtie dar fac pariu ca sunt multi care nu stiu sau nu vor sa stie. Procesul de „absorbtie” este unul destul de anevoios trecand prin studii de fezabilitate, eligibilitate, cofinantare, semnare contract, realizare investitie, receptie obiectiv investitie si abia acum ajungem la etapa decontari lucrari. Decontarea lucrarilor inseamna de fapt aceasta absorbtie a fondurilor, in speta de fata europene. De ce este importanta aceasta absorbtie nu cred ca e cazul sa mai comentez.
    Dar sa revenim. Dupa cum se vede aceasta absorbtie este doar o faza din multe altele in derularea unui proiect de investitii si este conditionata de punerea in opera sau mai pe romaneste de realizarea efectiva „in teren” a investitiei. Ce este interesant la acest guvern si sincer m-a surprins si pe mine este ca in vremurile astea grele s-a reusit semnarea unui numar de contracte cu cofinantare europeana in valoare de … aprox. 12.5 mld. euro daca nu ma insel. Remarcabil. Acum poate lumea intelege de ce era nevoie de o restructurare a unor cheltuieli bugetare si orientarea acestora catre investitii(cheltuieli care se capitalizeaza). Acesti bani din buget reorientati catre investitii reprezinta exact suma necesara cofinantarii proiectelor statului cu fonduri europene. Fara aceasta cofinantare(sa zicem statul „pune” 25% iar fonduri europene 75%) nu exista proiect de investitii. Cele mai importante etape care tineau de factorul politic au fost realizate. De acum incolo ramane ca si constructorii sa-si faca treaba. Mai trebuie mentionat ca in general proiectele derulate de stat sunt proiecte de mare anvergura care se pot intinde pe mai multe exercitii bugetare. De aici si diferenta, contracte semnate in valoare de12 mld. euro si absorbtie prognozata pe 2012 de „doar” 6.5 mld. euro. Mi-ar placea ca toti contructorii(la propriu) acestor proiecte de investitii sa fie romani si nu doar forta de munca. Din pacate nu cred ca firmele romanesti au capacitatea de a absorbi 6.5 mld. euro intr-un an asa ca trebuie lucrat si cu firme straine. Mi-am adus aminte de un indemn al presedintelui de acum 3 sau 4 ani in care le recomanda marilor firme de constructii din tara sa se „alieze” intre ele intr-o forma juridico-comerciala legala si sa participe la licitatii europene. Au facut-o?
    Stiu ca suna un pic ciudat dar pentru cei care au lucrat in investitii guvernul asta chiar a performat. Aud la unii membri ai UniuniiSolutiiLipsa ca acest guvern nu dialogheaza cu poporul, ca membrii sai nu apar pe „sticla” sa dea socoteala poporului insa eu unul prefer ca membrii guvernului sa-si faca treaba pentru care sunt pusi acolo. Mie mi se pare ca-si fac treaba. Ca doar ministrii nu sunt fotomodele si in plus au si purtator de cuvant.
    Era sa uit. In vremea guvernului Tariceanu oare cati bani europeni s-au absorbit sau macar cate contracte de investitii cu cofinantare europeana a semnat statul?
    Stie cineva?
    Si inca ceva, excesul de dialog inseamna lipsa de autoritate.
    Sa fiti iubiti dragi romani!

  5. Unii stiu sa munceasca si nu stiu sa vorbeasca, altii stiu sa vorbeasca si munca sa si-o laude, dar totusi lauda nu miroase a bine. Cifrele vorbesc dela sine, dar nu toti stiu sa le auda, iar responsabil cu omunicarea ar trebui sa fie Boc, dar el mai mult munceste,decat vorbeste. Informatia de cele mai multe ori se deformeaza, dupa um interesele dicteaza.

  6. Cred ca daca Ministerul Integrarii Europene devenea in 2007 Ministerul Afacerilor Europene, alta era situatia absorbtiilor fondurilor europene. Poate domnul Orban ca si ceilalti ministri care nu se „vad” or fi mai timizi (hi, hi, hi) si atunci ar trebui sa aiba purtatori de cuvant care sa ne spuna si noua ce minuni fac la ministere. Poate oamenii sunt chiar buni profesionisti, desi ma indoiesc, si nu stiu sa comunice.
    Ce ironie sa fii Ministrul COMUNICATIILOR si sa nu ai habar ce inseamna portalul e-romania. Portal care a inghitit sume enorme.
    CRISTINA PANZARU- FELICITARI. Perfect adevarat. Niste umbre.

  7. As vrea sa adaug si pe doamna Anca Boagiu langa doama Udrea si domnul Boc. Imi place. Dupa parerea mea este cel mai bun ministru al transporturilor de pana acum.

  8. Eu chiar visez la o Romanie condusa atat de bine de un guvern, incat sa nu stiu decat cine este prim-ministrul, si asta pentru cultura mea generala.

    Atunci cand opinca vrea sa devina vladica, e bine sa stie ca pozitionarea sa in structurile de conducere nu este ca el sa devina star media, ci, dimpotriva, sa ramana aproape anonim, dar faptele lui sa fie conforme cu angajamentele pe care si le-a luat in fata alegatorilor, pentru care a si fost ales in final.

    Analiza activitatii unui membru al guvernului nu trebuie sa fie comparata cu a predecesorilor, ci exclusiv cu programul-angajament prezentat de el alegatorilor in campania electorala.

    Visez frumos, asa-i?

    In incheiere, ca sa ne trezim la realitate, atat va mai spun: cu cel putin trei ore inainte ca Traian Basescu sa ceara public premierului sa scoata din dezbatere proiectul legii sanatatii, pe site-ul Ministerului Sanatatii, proiectul nu era postat!

    Din cautari pe net si intrebari adresate colegilor de Blog One, am inteles ca nici nu fusese vreodata postat.

    Poate ca a fost candva, hai sa-i dau o circumstanta ministrului, dar cert este ca pe site-ul Presedintelui proiectul iti sarea in ochi chiar si la ora cand TB solicita retragerea din dezbaterea publica, iar la Sanatate nici cu trei ore inainte nu exista!

    Ma intreb daca domnul Ritli stie ce functie ocupa, sau cand ajunge la birou inca nu intelege de ce secretara il saluta cu „Bine ati venit, domnule ministru!”

    Asta da anonimat!

  9. toti, cred eu ca au un punct comun, studiile la ASE. nu stiu ce materiale, documentatie exista ca obiect de invatamant superior la ASE, dar cam toti acesti cursanti cu diploma au dat-o rau de tot in corigenta la masa poporului. Foarte important articol, multumesc pentru informatii d-na Cristina!

  10. @Angela
    -Marko Bela este presedintele onorific al UDMR, care, mai nou, sustine alegeri anticipate…

  11. Modestia este un atribut meritoriu. Numai ca la unii dintre guvernantii nostri acesta modestie le prisoseste. Lipsa de transparenta in activitatea desfasurata la nivel de minister te duce cu gandul ca persoana respectiva nu detine calitatile necesare unui management eficient. Unii ministri insa chiar fac eforturi deosebite de a-si mentine imaginea vie si prezenta la tv. Nu ma refer la Elena Udrea. Ea este femeie si femeile se simt stimulate atunci cand sunt in centrul atentiei. Ma gandesc de ex. la persoana lui Gabriel Oprea, marele reformator al armatei, in ograda careia sunt militari sau rezervisti, cocolositi de domnia sa, care stirbesc prestigiul armatei. Raspunsul SMG al armatei privind declaratiile facute de lt.Alex. Gheorghe a fost : consternarea ! Gabriel Oprea este consternat, dar asta nu il impiedica sa arate natiunii ca este alaturi de Raed Arafat la teleconferinta cu SMURD din aceste zile.

  12. Eu as mai adauga la cei patru ministri inca doi:
    1.Marko Belo(Oare ce rol are omul asta in Guvern?)
    2.Catalin Predoiu

    • Catalin Predoiu este cel pe Justitie dar apare pe televizor … insa doar in conferinte de presa de maxim 1/2 ora. Aceste conferinte se fac dimineata spre amiaza zilei cand ma gandesc ca nu-i urmarit de multa lume.
      Marko Bela – vice prim-ministru

  13. Poate ca oamenii astia chiar muncesc si nu au timp de televiziuni dar cred ca ar trebui sa se invete ca in Romania lauda de sine CHIAR miroase a bine.

    Nu conteaza ce faci si cat faci daca nu te lauzi cu realizarile tale prin mass-media, NU existi! Elena Udrea stie foarte bine acest lucru.

    Desi cred ca jurnalistii ar trebui sa vaneze actiunile ministrilor, mai cred totusi si in importanta purtatorului de cuvant care ar trebui sa informeze periodic despre realizarile guvernului.

Comentariile sunt închise.