laura-codruta-kovesi

Șefa Direcției Naționale Anticorupție a cerut procurorului general interimar Bogdan Licu să promoveze un Recurs în interesul legii (RIL) prin care Înalta Curte de Casație să se pronunțe în legătură cu eliberarea condiționată a celor condamnați care nu au achitat prejudiciile imputate. „Achită tot prejudiciul sau execută toată pedeapsa”, este tema ultimei mutări a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. Kovesi cere procurorului general promovarea unui recurs în interesul legii care îi sperie pe mulți dintre cei aflați după gratii, transmite euractiv.ro.

Cu alte cuvinte, dacă nu a achitat prejudiciul, niciun condamnat nu ar putea beneficia de eliberare condiționată înainte de termen și va executa întreaga pedeapsă.

Dacă ne referim concret la cazul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare, acesta ar avea dreptul, conform legii, să ceară eliberarea condiționată după ce execută minim o treime din pedeapsă, pentru că are vârsta peste 60 de ani.

Practic, Voiculescu ar putea ieși din închisoare după nici trei ani și jumătate, deși pedeapsa a fost de 10 ani. În condițiile în care Dan Voiculescu avea până în luna ianuarie a acestui an nu mai puțin de zece cărți semnate de el, acestea s-ar putea scădea din pedeapsă.

Teoretic, Voiculescu ar putea executa doar doi din cei 10 ani de închisoare, iar în vara acestui an el ar putea cere eliberarea condiționată.

Acest RIL cerut de Kovesi și care ar urma să fie promovat de Bogdan Licu la Înalta Curte de Casație îl încurcă teribil pe Dan Voiculescu, la fel ca și în cazul altor infractori aflați acum după gratii. Motivul: nu au achitat prejudiciul.

Dan Voiculescu duce un adevărat război prin avocații pe care i-a angajat pentru a pune piedici celor ce ar trebui să îl execute silit pentru acoperirea prejudiciului de 60 de milioane de euro. Până acum, statul a recuperat în dosarul privatizării ilegale a ICA aproximativ 1% din sumă.

Dacă acest RIL ar fi admis de Înalta Curte de Casație și Justiție, Dan Voiculescu, dar și ceilalți aflați în situație similar, ar avea două variante: ori achită prejudiciul și apoi pot cere eliberarea condiționată, ori nu achită prejudiciu și execută întreaga pedeapsă.

De altfel, și Dan Voiculescu susține, în cărțile semnate de acesta de când se află în penitenciar , toleranța zero față de corupție. „Considerăm că trebuie aduse modificările necesare legislaţiei pentru ca infracţiunile de corupţie să nu se bucure de prescriere, graţieri, reduceri ale termenelor de recluziune sau alte prevederi favorizante, mai ales atunci când pagubele nu au putut fi recuperate”, a scrie într-o carte semnată de Dan Voiculescu, consultată de jurnaliștii de laAdevărul.

 

Procurorul șef al DNA explică, într-un comunicat de presă, că eliberarea condiționată nu reprezintă un drept al condamnaților, ci „doar o vocație pe care o au, prin voința legiuitorului, toți condamnații după ce au executat fracțiunile de pedeapsă stabilite de lege și îndeplinesc condițiile exprese”, iar dispozițiile din Codul Penal în vigoare prevăd în mod expres că eliberarea condiționată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat fracția și dacă a îndeplinit integral obligațiile civile.

„Considerate a fi mai severe aceste condiții, nu sunt aplicate de către unele instanțe, nici în situația în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispozițiilor din noul cod penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală mai favorabilă. Așa fiind, în astfel de situații, dispozițiile Curții Constituționale privind aplicarea globală a legii penale mai favorabile nu se mai regăsesc. Practic, o astfel de interpretare determină împărțirea aplicării dispozițiilor legale în mai multe categorii”, searată în comunicatul DNA.