Impozitele-si-taxele-localePentru anul 2014, Guvernul a pregatit noi majorari de preturi pentru romani. Astfel vorbim de majorari la carburanti, alimente si energie, la care se adauga majorarea gazelor cu 1 %, majorare care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Cu toate ca executivul a decis sa amane cu trei luni introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburant, schimbarea metodei de calcul a accizelor, prin indexarea cu inflatia, va duce la majorarea nivelului acestora incepand cu ianuarie 2014.

Astfel, la un pret mediu de 5,85 de lei pe litru de benzina, un sofer ar putea scoate din buzunar cu 7,6 bani in plus incepand din 2014, daca scumpirea accizelor va fi transferata in pretul carburantilor. In cazul motorinei, majorarea ar putea fi de circa 6,4 bani pe litru, daca luam in calcul un pret mediu de 5,95 de lei pe litru. Estimarea s-a facut tinandu-se cont de faptul ca accizele reprezinta 28% din pretul benzinei, respectiv 23% din pretul benzinei.

Majorarea salariului minim, de la 800 de lei pe luna, la 900 de lei, in doua transe, incepand cu 1 ianuarie 2014, ii va obliga pe soferii care incalca regulile de circulatie sa plateasca amenzi mai mari cu pana la 1.200 de lei, chiar din prima zi a noului an. Un punct de amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Astfel, in perioada ianuarie-iunie, un punct de amenda va reprezenta echivalentul a 85 de lei, iar de la inceputul lunii iulie, acesta va creste la 90 de lei, fata de 80 la finele lui 2013.

Din taxa pe „stalp”, respectiv impozitul pe constructiile speciale, Guvernul estimeaza ca va incasa anul viitor 488 de milioane de lei (109,6 milioane de euro).

Masura a fost dur criticata de mediul privat. Consiliului Investitorilor Straini (FIC) a precizat ca masura va afecta atat platitorul direct din sectoare precum energie, telecomunicatii, utilitati, transport sau infrastructura, dar si pe consumatorul final si ar putea duce totodata la esecul unor viitoare privatizari.

Noua taxa i-a nemultumit si pe liderii locali care au cerut guvernului ca aceasta sa fie varsata la bugetele locale, cum se intampla spre exemplu cu impozitul pe cladiri.

Conform noului impozit forfetar care ar urmeaza sa intra in vigoare in 2014, barurile si cafenelele din centrul Capitalei sau cele din marile orase din tara ar urma sa plateasca, in functie de suprafata, un impozit forfetar cuprins intre 1.500 si 3.400 de euro pe an, in timp ce in localurile din orasele care nu sunt municipii taxa variaza intre 310 euro si 2.000 de euro, reiese din normele de aplicare ale noii forme de impozitare.

Guvernul a eliminat din Codul Fiscal limitarea de 20% a plafonului pana la care administratiile locale pot majora taxele si impozitele locale pentru persoanele fizice, acesta fiind mentinut doar pentru persoanele juridice.

Rovinieta se va scumpi cu pana la 66%, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere, initiat de Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine la finele lunii septembrie si aflat in consultare interministeriala.

1 COMENTARIU

  1. Guvernanții găsesc tot felul de trucuri pentru a săraci populatia. O să se ajungă să merite să fii ” coșar ” , decât să mai plătești vreo taxă sau impozit statului român. Să nu mai existi in nici o evidență locală sau statală.

Comentariile sunt închise.