Sorin Lepa, medicul de pe ambulanta care i-a acordat primul ajutor lui Adrian Nastase a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului online Pagina1.ro, care descrie pas cu pas evenimentele din Zambaccian, ca echipajul din care facea parte se afla in jurul casei fostului Prim-ministru, insa nimeni nu le-a precizat de ce si cine i-a solicitat.

Dupa spusele medicului, la ora 23.13 ambulanta a primit apelul ca s-a intamplat ceva si ca trebuie sa intervina la resedinta din Strada Zambaccian, iar la ora 23.14 acestia ii acordau deja primul ajutor lui Adrian Nastase.

Cititi aici interviul integral cu medicul Sorin Lepa realizat de Ion Alexandru pentru Pagina1.ro.

Ion Alexandru: La ce oră ați ajuns în Strada Zambaccian?

Sorin Lepa: La ora 23.14, la un minut sau două după ce s-a întâmplat tragedia. Dacă îmi aduc bine aminte, apelul a fost primit la ora 23. și 13 minute.  Eram foarte aproape de zonă și am ajuns foarte repede.

I.A.: Câte persoane erați în echipaj?

S.L.: A fost un echipaj de urgență tip C2, cu medic, asistentă și tot ce e nevoie pentru acordarea asistenței medicale.

I.A.: A mai existat vreo ambulanță care aștepta la fața locului?

S.L.: Nu. Noi am fost anunțați că s-ar putea să fie o persoană care să aibă nevoie de asistență medicală, dar nu știam despre ce era vorba, așa că eram în stand-by.

„Nu pot să vă spun. Este secret.”

I.A.: Probabil că știți că ministru Ioan Rus a recunoscut că, înainte de incident, a trimis nu doar o echipă de polițiști să-l ridice de acasă pe domnul Năstase, ci și o ambulanță care să aștepte, în caz de ceva… Ați fost contactat prin 112 sau vi s-a spus dinainte să așteptați în preajma casei?

S.L.: Nu vă pot spune asta, sunt lucruri care țin de misiunea noastră și nu îmi permit să vi le dezvălui. Sunt chestiuni secrete. Noi am primit o misiune, aceea de a acorda asistență medicală unui pacient și asta am făcut atât cât am putut de bine. Pentru mine, domnul Năstase a fost un pacient ca oricare alții pe care i-am întâlnit în cei 22 de ani de ambulanță. Eu am ajuns acolo, mi s-a spus că e vorba de un pacient în vârstă de aproximativ 60 de ani de care trebuie să am grijă și asta am făcut. I-am acordat toate elementele de asistență pe care le cer protocoalele internaționale, iar mai departe, a fost problema camerei de Urgență a Spitalului Floreasca, unde l-am transportat.

I.A.: Când ați aflat exact despre cine era vorba?

S.L.: Când am intrat în casă.

I.A.: Ați intrat cu mașina în curte?

S.L.: Cu mașina am intrat în curte abia după ce i-am acordat asistența medicală, ca să-l putem prelua pe targă și să îl ducem la spital.

I.A.: În ce a constat asistența medicală?

S.L.: Asta nu pot să vă spun.

Intervenția medicală la fața locului a durat 25 de minute

I.A.: A fost nevoie de șocuri mecanice sau domnul Năstase era conștient?

S.L.: Nu, pacientul a fost întotdeauna conștient, cooperant. A răspuns la manevre, am putut vorbi cu el, nu au existat probleme. Nici un moment nu a fost pierdută starea de conștiență.

I.A.: Cât de mult a durat asistența medicală?

S.L.: Până am plecat la spital a durat în jur de 25 de minute.

I.A. Ați mai acordat asistență medicală și altor persoane din locuință?

S.L.: Nu, nu a fost nevoie.

I.A.: Acel fular pe care domnul Năstase îl purta în drum spre spital a stârnit multe discuții…

S.L.: Da, dar acestea sunt lucruri care țin de intimitatea pacientului și a familiei lui. Așa au dorit, să punem acel fular în jurul gâtului, pentru ca rana să nu se vadă. De fapt, i l-a pus cineva din familie. Eu, fiind cadru medical, sunt obligat să respect dorința de intimitate a pacientului.

Presa a blocat drumul ambulanței

I.A.: Dar ați vorbit cu dumnealui despre gestul său?

S.L.: Nu, nu am vorbit despre asta. Nu era treaba mea să-l întreb despre asta. Nici dânsul nu a făcut referire la subiect, nici eu nu l-am întrebat.

I.A.: Aceasta a fost prima intervenție pe care ați avut-o în acea zi?

S.L.: Nu, mai avusesem intervenții, avem program de 12 ore și se întâmplă multe lucruri, apar o mulțime de situații unde trebuie să intervenim.

I.A.: Cât de dificil a fost acest caz pentru dumneavoastră?

S.L: Am 22 de ani de când lucrez pe ambulanță, deci m-am confruntat și cu alte situații dificile. Singura presiune în plus a fost cea creată de presă. Ziariștii s-au urcat pur și simplu pe mașină, la un moment dat nu puteam să urcăm cu pacientul pe targă. Iar apoi, îi făcusem perfuzii, era monitorizat, dar nu puteam să ieșim din cauză că era plin de jurnaliști urcați pe mașină! Numai în România se poate întâmpla așa ceva! În mod normal, trebuia să vină Poliția, să asigure zona, să ne putem face treaba și să nu fim sub presiune, pentru că suntem și noi oameni ca toți ceilalți. Când am ajuns acolo, era deja atâta presă, încât aveai senzația că ești la Revoluția de la 1848…

I.A.: Probabil că jurnaliștii erau acolo pentru că se așteptau ca Adrian Năstase să iasă din casă încătușat…

S.L.: Da, și nimeni n-a crezut că o să se întâmple așa ceva, nici un moment!

„Adrian Năstase este un om de valoare.”

I.A.: Ce v-a impresionat la acest caz?

S.L.: M-a impresionat însuși domnul Adrian Năstase. Până în acel moment nu am avut de a face cu dânsul. Să știți că este un om de o mare valoare, un om foarte inteligent, foarte cult și foarte demn. Eu cred că din demnitate a recurs la acel gest. Cred că dânsul nu a putut suporta toate aceste probleme, la valoarea și poziția sa socială, asta l-a măcinat. Adrian Năstase e un om de valoare. Păcat că sunt alții răi care nu au ajuns într-un asemenea punct… Iar ca pacient s-a comportat exemplar: a fost mereu în dialog cu noi, i-am explicat manevrele medicale pe care voiam să i le facem, ne-a înțeles și totul a decurs cum ne doream, spre binele lui.

I.A.: Au existat zvonuri că în timpul incidentului, glonțul i-ar fi afectat vocea și că ar putea să și-o piardă…

S.L.: Nu este adevărat, nu a fost atins nici un nerv, nici un organ vital. Vocea sa este intactă, inclusiv tonalitatea, nimic nu este schimbat. Era doar puțin speriat, ca orice om care a trecut prin așa ceva, dar în rest, mi-a lăsat impresia că este un om puternic. M-a surprins că a ajuns în situația asta. Sunt alții care au făcut mult mai multe rele în țara asta și nu au pățit ce a pățit Adrian Năstase.

„Dacă voi putea, voi merge cu mare plăcere să-l vizitez.”

I.A.: Vă veți duce să-l mai vizitați?

S.L.: Dacă voi putea, mă voi duce cu maximă plăcere. Mi-aș dori să-l revăd, să mai stăm de vorbă față în față și să știu că se face bine.

I.A.: La audieri, la Parchetul General, când ați fost chemat?

S.L.: Am fost la audieri joi.

I.A.: Ați mai avut vreun caz similar, de pacient cu plaga împușcată?

S.L.: Sigur că da, am avut cazuri mult mai grave: împușcați, spânzurați, căzuți de la înălțime, au fost tot felul de nenorociri… Singura presiune asupra noastră a fost creată de conjunctură și de persoană.

6 COMENTARII

  1. Dle DR Sorin Lepa ,tocmai demnitatea i-a lipsit fata de noi cetatenii,a ingaduit si facut vrute si nevrute de aceea a ajuns in aceasta situatie nu de flori de mar.

  2. Doctorul asta o fi bun in meseria lui dar nu prea are „miros” la oameni. Sa fie pentru ca nici banii nu au miros…

  3. Hai sa facem si un banc, ca apar din ce in ce mai greu unele noi:
    – De ce i-au infasurat paramedicii gatul lui Nastase cu un fular in plina vara ?
    – Pentru ca banuiau ca pana la urma va ajunge la racoare…

  4. Tovarasul medic vrea sa afle de la infractorul AN cum se pot face 250.000.000Euro; de aceiea cred ca il simpatizeaza:

    În exclusivitate ! Testamentul Lui Adrian Năstase.

    Acesta a fost oprit la timp de actualul deţinut Adrian Năstase pentru că citirea unui astfel de act care dezvăluia opiniei publice o avere colosală ar fi produs o cu totul altă reacţie în rândul poporului amărăştean care priveşte în aceste zile telenovela „sinuciderii cu premeditare”.

    Subsemnatul Adrian Năstase, în deplinătatea facultăţilor mintale şi în completă cunoştinţă de cauză am încheiat azi 20 iunie 2012, următorul testament în varianta în care în viitorul meu apropiat s-ar putea produce un eveniment neprevăzut. Prezentul act este încheiat în prezenţa avocatului Ion Cazacu şi a notarului Alexandra Grecescu.

    Astfel prin prezentul testament se va împărţi averea de 15.459.300 euro 15 case – 9,2 milioane de euro, 7 maşini, 10 terenuri, tablouri, bijuterii, artefacte,plus cele peste 200 milioane euro ,aflate in strainatate in conturi si investitii.

    1. Vila de pe str. Av. Jean Texier nr.4, sector 1 Bucureşti, în valoare de 500.000 de euro va rămâne în proprietatea lui Andrei Năstase.

    2. Locuinţa de pe pe str. Pictor Negulici nr. 18, etaj 1, ap. 2, sector 1, în valoare de 300.000 de euro va rămâne tot în proprietatea lui Andrei Năstase.

    3. Locuinţa de pe str. Maresal Prezan nr. 4, et. 1, ap. 2, sector 1 Bucuresti, în valoarea de 500.000 de euro va rămâne în proprietate Danei Năstase.

    4. Tot Danei Năstase îi va rămâne în proprietate domeniul Cornu.

    5. Apartamentul de pe str. Naum Rimniceanu nr. 2, bl. 5, ap. 130 sector 1 Bucuresti, în valoare de 70.000 de euro va rămâne lui Mihnea Năstase.

    6. Tot lui Mihnea îi va rămâne şi apartamentul din Primăverii, str.Jean Baptiste Moliere nr. 10 în valoare de 65.000 de euro.

    7. Dana Năstase va moşteni imobilul în valoare de 450.000 de euro care a aparţinut mătuşii Elena Ciolan.

    8. Apartamentul mamei mele în valoare 350.000 de euro îi va rămâne Danei Năstase.

    9. Tot Dana Năstase va moşteni şi imobilul din Zambaccian nr.16 în valoare de 947.000 de euro.

    10. De precizat că apartamentul lui Andrei Năstase tot din blocul Zambaccian în valoare de 210.000 euro cumpărat de Alexandru Ion Ţiriac va rămâne definitiv în proprietatea lui.

    11. Cele trei apartamente moştenite de la mătuşa Tamara în 2006, în valoarea de 400.000 de euro vor fi moştenite fiecare de Dana, Andrei şi Mihnea, de comun accord între ei.

    12. Apartamentele de la mătuşa Aurelia Zachir vor fi astfel moştenite – cel din Bucureşti de 70.000 de euro îl va primi Andrei Năstase iar cel din Predeal în valoare de 130.000 de euro, Mihnea Năstase.

    13. Conturile în valoare de 125.300 de euro vor vi astfel împărţite: 25.300 Dana Năstase, Andrei şi Mihnea câte 50.000 de euro fiecare.

    14. De precizat că bunurile din apartamentul din Zambaccian (tablouri, mobile, carti, statuete etc.) în valoare de 5 milioane de euro vor rămâne Danei Năstase.

    15. În plus, pictura modernă şi contemporană (uleiuri pe pânză) în valoare de 18.287 RON (obţinute până în 1989 ) şi 56.629 euro (în perioada 1990-2004), precum şi uleiuri pe lemn în valoare de 12.900 RON şi 14.700 dolari, ce totalizează 77.800 euro vor fi moştenite tot de Dana Năstase.

    16. Terenul din Cornu – 350.000 euro îi va rămâne Danei Năstase.

    17. Cel de-al doilea teren din Cornu, intravilan în valoare de 500.000 de euro îi va reveni lui Andrei Năstase.

    18. Terenurile din Baloteşti în valoare de 2,63 milioane euro îi vor reveni lui Andrei Năstase iar cele din Corbeanca de 2,3 milioane de euro lui Mihnea Năstase.

    19. Banii din conturile din strainatate(Elvetia,Insulele Cayman,) ,110 milioane euro se vor imparti la cei trei pe cale amiabila .

    20. Banii familiei Nastase ,investiti de catre Truica ,fostul sef de cabinet ,in valoare de 125 milioane euro,vor fi impartiti pe cale amiabila de cei trei ,in forma de actiuni in diferite corporatii din USA.

    Total avere ,peste 250 milioane euro.

Comentariile sunt închise.