Doi dintre cei mai puternici oameni ai planetei, cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Vladimir Putin s-au intalnit, marti, la Soci, iar apoi au facut declaratii presei pe mai multe subiecte, printre care implicarea Kremlinului in alegerile din alte tari si drepturile persoanelor gay din Cecenia, relateaza ziare.com

„Nu interferam niciodata in viata politica si in procesele politice din alte tari”, a spus Putin.

„Si am vrea foarte mult sa vedem ca nimeni nu interfereaza cu viata noastra politica si in politica noastra interna”, a completat liderul de la Kremlin, citat de Sputnik News

Acesta a mentionat ca, din pacate pentru Rusia, acest lucru se intampla.

„De multi ani, am vazut incercari de a influenta procesele politice interne din Rusia, atat direct, cat si prin intermediul asa-ziselor ONG-uri. Desi vedem tot raul pe care astfel de eforturi il cauzeaza, precum si inutilitatea acestor eforturi, niciodata nu ni s-a intamplat sa intervenim in procesele politice ale altor tari”, a mai spus Vladimir Putin.

De asemenea, liderul de la Moscova a negat implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din anul 2016, spunand ca asemenea acuzatii sunt „simple zvonuri” care sunt folosite ca parte a luptei politice interne din Statele Unite.

Agentiile americane de informatii spun ca au dovezi ca Rusia s-a aflat in spatele atacului informatic asupra serverelor democrate, spre folosul lui Donald Trump in cursa prezidentiala impotriva lui Hillary Clinton.

Dezacord pe tema Ucraina

In cadrul declaratiilor, cancelarul german s-a declarat nemultumit de rezultatul intalnirilor dintre Germania, Rusia, Ucraina si Franta – „Formatul Normandia” – pe tema conflictului ucrainean.

Totusi, Merkel sustine ca aceasta este cea mai buna formula pentru discutii despre situatia din estul Ucrainei, chiar daca a recunoscut ca exista in continuare diferente fundamentale de opinie, subliniind ca Germania crede in legitimatea democratica a guvernului ucrainean.

„Suntem de opinii diferite in legatura cu cauza conflictului”, a spus Merkel, insa a adaugat ca toate partile implicate vor sa impiedice o escaladare a conflictului si ca discutiile au ajutat in acest sens.

In cadrul discutiilor, Merkel i-a transmis lui Putin ca „Rusia este un partener important” si a avertizat ca Germania va lua masuri, daca se va crede ca exista amestec strain in alegerile din aceasta tara, programate pentru luna septembrie, adaugand ca este binecunoscut faptul ca „razboiul hibrid joaca un rol in doctrina militara a Rusiei”.

Apel catre Putin pentru sprijinirea homosexualilor din Cecenia

Cancelarul Germaniei i-a mai transmis lui Putin sa intervina pentru protejarea drepturilor homosexualilor, care sunt persecutati in Cecenia.

„Ii cer presedintelui Putin sa-si foloseasca influenta pentru a calma felul in care sunt tratati homosexualii, mai ales in Cecenia”, a spus Merkel.

Homofobia este raspandita in aceasta parte a regiunii caucaziene, in mare parte musulmana, condusa de Ramzan Kadirov, un lider autoritar cu o cunoscuta militie privata care este loiala lui Putin.

Luna trecuta, LGBT Rusia a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca are loc o campanie anti-gay in Cecenia. Cei homosexuali sau doar perceputi a fi homosexuali au fost retinuti intr-un centru de detentie aflat la circa 20 de kilometri distanta de Groznii.

Aici, au fost torturati cu socuri electrice si batuti cu cabluri, fiind raportate si trei decese.

Aceasta a fost a doua vizita a cancelarului german in Rusia, de cand Kremlinul a anexat Peninsula Crimeea.