Un gest face cat 1000 de cuvinte. Asa s-a intamplat, luni seara, la Palatul Cotroceni, cand Presedintele Traian Basescu a refuzat sa-i intinda mana proaspatului ministru de Externe. Explicatia a venit chiar de la Andrei Marga, care a spus ca presedintele a fost deranjat de comentariile sale in care il compara cu Mussolini. Presedintele a incheiat incidentul dupa ce Marga a promis ca ii va da explicatii.

Andrei Marga este un opozant declarat al Presedintelui, si nu de azi de ieri. A fost unul dintre cei mai virulenti critici ai Sefului Statului, plasandu-se pe acelasi palier cu invitatii permanenti ai Antenelor sau Realitatilor. Ultima remarca la adresa lui Traian Basescu a fost asemanarea acestuia cu dictatorul fascist Benito Mussolini, reiterata la audierea din Parlament pentru validarea ministrului.

“I-am spus ca si-a luat consilieri care il vor trimite intr-un unghi mort si ca ii sunt gresite optiunile. Comparatia cu Mussolini nu e facuta ca el ar fi cititor de Mussolini sau ca el ar urma linia lui Mussolini. Masurile luate in contextul crizei sunt aidoma celor ale lui Mussolini: reducerea unei camere a parlamentului, desfiintarea de scoli si licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapida in pensie a unor profesori sau folosirea dosarelor – fie legate de servicii de informatii, – ca instrument de tinere in frau a unor politicieni. De acolo vin, din pacate, nu e o jignire, ci o constatare”, a spus Marga la audiere.

Fosul rector de la Babes Bolyai este un personaj interesant, care a facut cel putin o spranceana sa se ridice a mirare la audierea sa. Dovada, a avut sapte voturi impotriva pentru validare.

Dar sa vedem cu ce a uimit parlamentarii.

Andrei Marga, declaratii de intententie:

“Am avut amandoi, cu domnul Crin Antonescu, ocazia sa fim primii vizitatori la Putin ca premier, acompaniindu-l pe premierul Radu Vasile. Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel de competenti. Doi prorectori conduc lumea: Putin si Ratzinger. Sunt multe acorduri cu Rusia, ele cam stau in rafturi. Trebuie sa facem ca si populatia din Rusia sa stie ce e Romania actuala si romanii sa stie ce este Rusia actuala. Exista multe idei preconcepute in Rusia fata de noi si invers. Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care imi spunea ca rusii cred ca vor sa cucereasca teritorii. Si i-am aratat cat de gresita e aceasta perceptie. Aceasta idee nu exista indiferent cine e la guvernare”.

Probleme sesizate, printre altele:

” Insuficienta folosire a parteneriatului cu SUA. Semnam acorduri, participam la actiuni protocolare, dar ne punem prea putin intrebarea ce rezulta pentru Romania din aceste intalniri”.

“Este o relatie stagnanta cu Rusia, China si alte tari. Nu folosim disponibilitatile pe care le manifesta aceste tari”.

Propuneri, printre altele:

“A venit vremea ca si in politica externa sa intervina un nou mod de a face politica. (…) Bazata pe consensul fortelor politice si pe consensul national. Trebuie sa intram in politica externa matura, elaborata dupa suficienta consultare a parlamentului si a populatiei”.

Dialog Sever Voinescu – Andrei Marga:

Sever Voinescu (PDL) : “Prima observatie se refera la admiratia pe care o aveti pentru Rusia si China. Vorbiti cu placere despre asta, n-am vazut nimic despre SUA, doar o fraza si vreau sa imi spuneti cum vedeti aprofundarea relatiei cu SUA, o relatie fundamentala. A doua se refera la faptul ca exista dorinta de a epata relatiile personale, mai ales cand e presa de fata, pentru a arata ca ai niste usi deschise arata a mai degraba provincialism decat altceva”.

Andrei Marga: “Solutia data de Romania la criza nu are rezultate si acest capitol trebuie sa se incheie. Nu e o admiratie pentru tot ceea ce se intampla in Rusia sau China, aici m-ati misinterpretat . Trebuie sa luam in seama aceste schimbari pe lume si cu economia pe care o avem nu vom gasi piete atat de mari precum cea rusa si chineza si trebuie sa reintram pe ele. Aceasta era miza. Facand referire la relatiile mele cu anumiti oameni, am vrut sa risipesc impresia ca ocupandu-ma toata viata de o profesura nu sunt calificat. Sa fim lucizi, politica se face si prin conexiuni personale”.

Concluzii pe scurt

Proaspatul ministru de Externe considera ca Presedintele a girat masuri, in perioada de criza, identice cu cele luate de dictatorul italian Benito Mussolini.

Este un admirator al lui Putin, pe care l-a cunoscut, impreuna cu Crin, personal si crede ca toti liderii europeni ar avea ce invata de la recent inscaunatul tar de la Kremlin. Este prieten foarte bun cu unul dintre fostii ministri ai lui Putin, Filipov. Dar cine este acest personaj? Vladimir Filipov este matematician de formatie si fost ministru al invatamantului pe durata a patru legislaturi, sub guvernele Primakov, Stepasin, Putin si Kasianov. In mai 1999, Universitatea Babes Bolyai i-a acordat lui Filipov titlu de Doctor Honoris Causa. Tot atunci s-a negociat infiintarea unui Centru de Cultura Rusa la Cluj.

Dar ce declara Filipov la Cluj, cu ocazia acestui eveniment, vorbind despre relatiile ruso-romane, in contextul semnarii la Moscova, impreuna cu Andrei Marga a unui Acord de echivalare a diplomelor intre UBB si Universitatea “Prietenia Popoarelor” din capitala rusa: “Semnarea acelui acord are o importanta mare cel putin din doua motive. In primul rand, acordul faciliteaza accesul la invatamantul superior din statul nostru, pentru ca nu e suficient sa existe doar disponibilitate si interesul unui student de a invata in institutiile noastre. In realizarea unui schimb de experienta studentesc trebuie sa existe si alti stimuli, cum ar fi intarirea lui la nivel guvernamental”. Interesant as spune eu, mai ales ca Filipov continua declaratia si aminteste ca Romania a fost prima tara din blocul sovietic cu care URSS a semnat un acord de echivalare a diplomelor, servind astfel de exemplu si celorlalte tari socialiste.

Flipov a mai comentat atunci si incidentul diplomatic in care trei atasati rusi fusesera expulzati din Romania sub acuzatia de spionaj. Iata cum interpreteaza Filipov scandalul de spionaj: “Toate problemele sunt rezolvate de oameni. Intr-o intrevedere cu printul Arabiei Saudite, el spunea ca are bani si ar vrea sa investeasca, dar ca afacerile cu Rusia totusi nu merg. Explicatia lui era ca nu are oameni care sa fi studiat la noi, astfel incat sa cunoasca realitatile Rusiei si sa poata stabili un dialog. Din aceste considerente, pot spune ca e foarte important schimbul de studenti dintre tari. Asa se pun bazele increderii pe fundamentul careia se construiesc relatiile economice, culturale, politice. Pe timpul lui Mao Tze Tung, relatiile ruso-chineze au fost foarte reci, iar dupa ce guvernarea lui a luat sfarsit, am reusit sa le reinnoim foarte usor datorita fostilor studenti care au urmat universitatile de la Moscova. Rusia are relatii in ceea ce priveste invatamantul cu 140 de tari. Noi formam aceste elite pentru a usura comunicarea si interrelationarea in toate sferele”.

Inutil sa mai spun ca acest domn, foarte apropiat de Putin, a fost adus la Cluj si recompensat, in 1999, de prietenul sau, rectorul Andrei Marga.

De mentionat ar mai fi ca ministrul de Externe inca nu a inteles care sunt beneficiile Romaniei din relatia cu Statele Unite, drept pentru care face apologia Rusiei si Chinei, dar m-a lasat “masca” atunci cand a vorbit de consultarea populatiei in ceea ce priveste politica externa a tarii. Asta, pana acum, n-am mai auzit!

Trecand si peste asta, mai este de remarcat in CV-ul domniei sale ca incepand cu anul 1975 si pana in 1994 a avut neintrerupt burse anuale sau semestriale in Germania. Adica timp de 19 ani, dintre care 14 in cea mai neagra dictatura, domnul Marga a beneficiat de studii intense in strainatate. Cum o fi reusit, ca multi asteptau ani de zile pasaportul, iar cei care isi permiteau sa viziteze tari socialiste o faceau pe documente colective.

Ultimul semn de intrebare legat de contactele si conexiunile domnului Marga a fost lansat de Sebastian Lazaroiu. Fostul consilier prezidential a afirmat ca a auzit ca noul ministru de Externe a avut o perioada un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, caruia ii placea sa semneze cu numele de Andrei Muresan. Ulterior, intrebat daca a colaborat cu Securitatea, Marga a raspuns: “Trebuie sa spun ca nici nu m-a chemat sa colaborez, nici nu am colaborat si n-am semnat nici un angajament vreodata. Deci stau senin in fata istoriei”.

Mai ramane ca si CNSAS-ul sa dea un raspuns oficial si lamuritor in aceasta chestiune, iar Marga sa ii dea explicatii Presedintelui asa cum a promis.

 

29 COMENTARII

    • Ana,vad ca esti „tare”la gramatica,n-ai vrea sa-mi dai lectii?Esti buna sa corectezi pe alti,dar si tu faci greseli,ce-ai vrut sa spui cu”,cas ai scris”sau”dee gramatica”.Simtul umorului il am,dar cea-i spus tu,este o rautate,te referi la „dictatura”de acum,cum o catalogati multi,pai,asta nu este dictatura?,atita timp cit sintem liberi sa spunem ce gindim cu voce tare . Ai mai spus „rautati”si alta data,de aceea ti-am dat comment.Sa fi iubita!

  1. @Ana,nu cumva in „in perioada de cea mai neagra dictatura” ai trait bine?sau, ce vrei sa zici,cu intrebarea”si cum spuneai?”,crezi ca a existat sau exista „o mai neagra dictatura „ca cea pe care am trait-o noi?,niciodata!!!!!auzi,needucat-o cred ca ar trebui sa-ti iei talpasita,aici nu este de tine,nu compara tu,pe Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, cu agramatul de Marga,pardon,Muresan,asta este numele lui de securist.Esti „rosie”pina-n maduva oaselor,ca si el? 😆 😆 😉

    • @andreiana :
      la prima intrebare, raspunsul e :Nu, nu am trait bine, poate chiar mai rau decat altii, dar asta nu mi-a atrofiat simtul umorului !
      ,,auzi,needucat-o ” ??? Cred cas ai scris la minsto, deoarece ,,needucato” (cum am scris eu|0 e la vocativ si nu solicita cratima :)oricum, educatia, minimala, presupune cunostinte dee gramatica ,cel putin cand te incumeti sa etichetezi pe altii.LOL!

  2. Cristina,ca-ntodeauna articol ireprosabil,f. documentat asa sa fi-ti intodeauna,la obiect,mi-a placut,felicitari.Scate-ti la iveala toata neghina acestui guvern.Domnul Traian Basescu,cu un gunoi, care vrea sa ne dea pe mina rusilor,si care v-a facut ca fiind dictatorul Mussolini,nu trebuia sa dati mina,totusi bine ati facut ca i-ati intins mina pina la urma,nu de alta,dar aceste vipere sint periculoase,feriti-va!!!!Tocati acest guvern plin de mafioti si incompetenti,dati in vileag tot ceea ce gasiti,in numele adevarului,nu ne lasati prada rusilor,(c-am stat destul sub papucul lor)si „rosiilor”.Va iubesc,toti sinteti buni! 🙂 🙂 🙂

  3. ,,Trecand si peste asta, mai este de remarcat in CV-ul domniei sale ca incepand cu anul 1975 si pana in 1994 a avut neintrerupt burse anuale sau semestriale in Germania. Adica timp de 19 ani, dintre care 14 in cea mai neagra dictatura, domnul Marga a beneficiat de studii intense in strainatate. Cum o fi reusit, ca multi asteptau ani de zile pasaportul, iar cei care isi permiteau sa viziteze tari socialiste o faceau pe documente colective.”
    Asa, si ? Din CV-ul lui Andrei Plesu :
    ,,,,1975-1977: Bursier al FundaŃiei „Alexander von Humboldt” la
    Bonn, Germania (conferinŃe despre arta si filosofia
    culturii românesti la Bonn, Dortmund, Düsseldorf si
    Freiburg)
    · 1983-1984: Bursier al FundaŃiei „Alexander von Humboldt” la
    Heidelberg, Germania ”
    din CV-ul lui Gasbriel Liiceanu :
    ,,,,1982-1984 – Bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt ”
    Si cum spuneai ? ,,In perioada de cea mai neagra dictatura” ??? 🙂

    • Topicul nu este nici despre Andrei Plesu nici despre Gabriel Liiceanu. Cand va fi cazul, vom fi la fel de rigurosi si in cazul domniilor lor. Si nici nu este cazul sa-i amestecam cu Andrei Marga.

      • cri : corect, topicul nu e despre domniile lor, dar situatiile sint identice (plecatul la studii in strainatate inainte de ’89 ). Ce doream sa subliniez ca acest lucru NU este un criteriu pentru a sugera colaborarea cu Securitatea decat din partea celor ultrasubiectivi.

  4. JOS ACEST GUVERN NELEGITIM FORMAT DIN TRADATORI DE TARA VALIDAT DE UN parlament format din INTERLOPI,INCULTI si DERBEDEI!Pe mine nu ma reprezinta.Eu vreu sa traiesc intr-o TARA DEMNA.Vreau PARLAMENT UNICAMERAL cu300 de parlamentari.Asta trebuia sa voteze Parlamentul.Ei si-au negogiat pozitiile si dosarele.Astia ne reprezinta pe noi Romanii??Eu nu pot sa accept!

  5. Sunt sigur ca Marga a avut un acord cu Securitatea, deoarece toti cei care au mers la studii in strainatate aveau misiuni. Stiu de la unul care a fost in SUA in 77, care a stat o saptamana intr-un hotel la Bucuresti pentru instructaj. Cu atat mai mult Marga a fost profesor de marxism si nu de Kant si Heidegger ! Ca sa avansezi in acest domeniu aveai colaborari cu Comitetul Jud. PCR, etc.

    Un alt lucru care nu a fost remarcat la Marga este limbajul sau de lemn (comparabil cu Iliescu 89), de care nu se poate detasa. Aceasta reflecta faptul ca Marga nu e in acelasi timp si om de cultura ! Ati auzit cum vorbea Tutea si Cioran ? Se pot ei compara cu filozoful intergalactic Marga ? Ati auzit din gura lui altceva decat GARGARA ?

    Vred ca faima de mare filozof a fost fabricata de serviciile secrete comuniste, tot asa cu a fost fabricata pentru Iliescu, …

  6. In ultimii ani am fost intrebata in repetate randuri de catre rusi stabiliti de multi ani in apusul Europei daca noi, romanii, suntem tigani. Asta e perceptia rusilor vis-a-vis de romani si nu stiu daca Marga va fii in stare sa le demonstreze contrariul.
    Acum, cand am luat cunostinta cu cv’ul acestui domn, sunt mai mult ca sigura ca Ponta a pus, cel putin la externe, omul rusilor.
    Romani, treziti-va !…macar in al 12 lea ceas. Daca acest guvern va castiga alegerile din aceasta toamna tara noastra va fii pe tava. Si, am mai scris acest lucru, nimeni nu va ridica un deget.

  7. Felicitari Presedintelui Basescu pentru taria de caracter si verticalitatea sa!

  8. Pacat ca nu ne spune Dl Marga cum reusea d-lui sa iasa asa des din tara cu burse de studii in Germania ???
    Si mai ales cum sa cucerim noi romanii o piata cum e China, ptr ca in China se fabrica de la ace de cusut pana la cele mai sofisticate tehnologii………toata Europa si America si-a mutat productia acolo ….noi cu ce sa ne ducem ???? Poate ne spune Dl Marga !!!!

  9. Buna ziua

    Foarte bine ca presedintele nu a dat mina cu acest spion pro Rusia. Eu cred ca daca cineva ar cauta in arhivele acelui departament anti-KGB al fostei securitati vor gasi si numele noului ministru de externe alaturi de alti tradatori din acea vreme. Dupa cit este de nostalgic dupa vechile timpuri comuniste,Ponta a gresit enorm nimundul Ministru de externe. Daca acest Marga va merge cu aceleasi discursuri si in tarile Europene s-au ne-Europene, adica pro-Rusia si China si anti-America si UE,acesta va pata rau imaginea Romaniei pe plan extern. Nu credeam ca in 1012 o sa mai vad numit intr-o functie importanta un fost comunist convins,spalat de Iliescu si de noua democrartie. Bine ca nu a fost numit sef SIE s-au SRI,asta ne vindea de tot Rusilor s-au Chinei s-au oricarui tari straine care impartasea aceleasi idealuri socialisto-comuniste ca si acest Marga.Rusine Ponta

  10. Ministerul ,incredintat dlui Marga este unul sensibil si f delicat ,mie ca cetatean nu-mi inspira incredere .La pregatirea pe care pretinde ca o are nu a dovedit fata de Presedinte fiind in Opozitie ,sa nu uitam in acest minister se iau decizii f importante, se fac consultari pt tara si nu propria-i persoana.

  11. Dupa cum vorbeste si din Cv-ul lui ,acest Andrei Marga , cred ca afost Andei Muresan (de care vorbeste Lazaroiu). Acest om , a facut vraiste in invatamantul romanesc , iar acum vad ca este hotarat sa faca vraiste si la externe. F. bine a procedat pres. T Basescu ,nici eu ca cetatean simplu al acestei tari nu as da mana cu acest „domn”.

  12. Sa speram ca nu va sta mult in fruntea ministerului! Sa-ti fie rusine, d-le profesor de socialism stiintific!

    • pai daca a fost prof.de socialism stiintzific,chiar sa ii fie rusine,la indicatziile cui l-o fi asezat in acest post Ponta?!

  13. na na O fi Marga destept in domeniile lui de activitate dar ca om nu este decat un arivist de cea mai joasa speta.Dupa guvernul ce a instalat prin minciuna si teroare e semn caromanii de buna credinta nu se pot astepta la nimic bun.Putin a instaurat cel mai totalitar si autoobedient stat din lume.Daca acesta-i modelul lui Marga,e limpede spre ce ne indreptam.Dumnezeu cu mila!

  14. Excelent articol, nu-i slabiti! De acum va fi clar pentru cei de dincolo de granite ca intre Presedinte si ministrul de externe exista mari diferente de conceptie si strategie de politica externa. Sa nu uitam totusi ca Presedintele are principalele atributii constitutionale in domeniul politicii externe, asa ca Marga va fi usor, usor pus la colt si redus la tacere. Ma si gandesc cum or sa se uite chioras la el liderii vestici. Nu m-ar mira ca azi sa apara si o declaratie de la ambasadorul SUA cu care sa-l traga putin de urechi pe Marga.

  15. Ce pretentii aveti? Incotro poate privi un guvern de stanga? Numai la rasarit.:)

  16. Buna dimineata!
    Il felicit pe D-l Presedinte ca nu a dat mana cu lichiaua asta de tradator, este mai mult decat evident catre cine indreapta drumul extern al tarii!
    Eu nu am stiut nimic despre trecutul sau declaratiile lui, dar ieri cand am citit despre ce a spus, in legatura cu putin, am ramas , la propriu, cu gura cascata, am fost consternata si nu am stiut, pana acum, ca este si agramat!
    Un lucru este cat se poate de limpede, din ceea ce am citit in acest articol, felicitari D-a Cristina, si din ce am mai urmarit la Nasul ca kgb-ul si-a pus oamenii in fruntea romaniei, ca drumul nostru coteste catre dictatura comunista, dar cu „alta palarie”!
    Pacat, sper ca romanii sa se trezeasca pana la alegeri si sa nu se trezeasca intr-un cosmar din care nu vom mai iesi decat printr-o noua REVOLUTIE!
    O zi superba!
    Cu respect,
    I.M.

Comentariile sunt închise.