Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca deprecierea monedei nationale nu va duce la crestere economica, din cauza ca in Romania nu exista capacitati de productie excedentara, investitii rapide sau domenii, precum agricultura, care sa permita exportul unui procent din productie.

„Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capcitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie inRomania”, a precizat Isarescu.

In plus, Mugur Isarescu a punctat ca nici exportatorii nu sunt multumiti de situatia cursului valutar din Romania, preferand o moneda nationala mai puternica, ce le poate oferi stabilitate. Majoritatea produselor exportate inglobeaza importuri, iar deprecierea leului duce la cresterea costurilor. Asfel, slabirea monedei nationale ofera o sansa producatorilor autohtoni, care pot castiga piata in fata importatorilor, insa Isarescu precizeaza ca in aceasta situatie este nevoie de investitii si de cresterea capacitatii de productie.

„Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut Ministerul Finantelor se creeaza masa monetara, iar sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (…) Am tinut acest echilibru si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context”, a punctat Guvernatorul BNR.

In ultima saptamana, cursul de referinta afisat de BNR a urcat cu 7,7 bani, ajungand la un nou maxim istoric, luni, de 4,5275 lei/euro. Pe piata interbancara, cursul a urcat cu 2%, inregistrand, vineri, un nivel maxim de 4,5400 lei/euro. De la inceputul anului, leul a scazut pe piata valutara cu 4,72% in raport cu euro.

3 COMENTARII

  1. Pentru el da, e buna. Pentru peste1 milion de familii de romani e dezastru.

  2. Cred ca esti ingrijorat nea Mugurele dar trebuia sa le spui descreieratilor sa ia niste calmante, sa plece in concediu prelungit pe la Sapanta in Groenlanda sau undeva la Polul Nord, sa suspende pe seful eschimosilor si sa ne lase pe noi in pace.
    Apropo. Nu vrei sa candidezi la presedentie cu proxima ocazie?

    • pai nu zicea florin georgescu, maiestrul necontestat al inflatiei, ca deprecierea leului e buuunaa ?!

Comentariile sunt închise.