narcisa iorgaNu mă miră că trei membri CNA sunt duși cu zăhărelul de președintele Laura Georgescu. N-ar fi prima oară, tehnica fiind deja celebră.  Consider însă îngrijorător faptul că cinci ONG-uri din România, o organizație media din America de Nord și 600 de jurnaliști români nu reușesc să miște nici un mușchi pe obrazul majorității membrilor CNA, care au votat joia trecută amenzi de 70.000 de lei pentru B1 TV din cauza exprimării unor opinii și 50.000 de lei pentru Antena 3, din cauza a trei ore de invective la adresa mai multor persoane publice.

Astăzi se împlinește o săptămână de când am înaintat solicitarea de rediscutare a acestor decizii. Am respectat toate procedurile, așa cum am arătat deja aici http://cutiapandorei.net/amenzile-date-antenei-3-si-b1-tv-obligatoriu-repuse-pe-ordinea-de-zi-a-cna/ . Subiectul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței CNA de ieri, dar s-a sărit acrobatic peste el, ca de altfel și peste subiectul serviciului de urgență 112 în cazul accidentului aviatic. Temele sensibile sunt, de regulă, tergiversate până când, fie uităm de ele, fie trece timpul și importanța lor scade suficient încât să nu mai impună o reacție dură din partea CNA.

Să vedem însă cum se comprimă timpul CNA, atunci când e vorba despre interesele Antenelor.

În luna decembrie a anului trecut, Antena Group a înaintat CNA o solicitare de modificare a licenței audiovizuale pentru Antena 2 în sensul schimbării numelui și siglei în Antena Stars, dar și a structurii de programe. Practic, schimbau cu totul licența inițială, tabloidizând sută la sută programele difuzate. Pe vechea licență, Antena 2 primise 23 de sanțiuni în cinci ani. Motive suficiente, alături de genul programelor nepotrivite vizionării de către minori, pentru ca în ședința din 10 decembrie, CNA să respingă cererea Antena Group. Mare semn de curaj! Nici mie nu-mi venea să cred că propunerea mea, de a respinge solicitarea, a obținut șase voturi. Pentru modificarea Antenei 2 în Antena Stars au votat doar doi membri: Răsvan Popescu (fost jurnalist BBC) și Radu Călin Cristea (fost jurnalist Europa Liberă). Le-am cerut să-și motiveze votul dat pentru tabloidizarea totală a unei televiziuni care obținuse licenț inițială pentru un post generalist. Radu Călin Cristea a refuzat. El știe foarte bine să motiveze acțiuni politice în editorialele Observator Cultural și în emisiuni ale Realității TV, nu și votul în calitatea sa de membru CNA. Răsvan Popescu a motivat acceptul tabloidizării printr-o singură frază: ”este o operațiune de rebranduire a unui canal, iar dacă apar, în viitor, probleme de încălcare a legislației, CNA va interveni”. Cu două zile înainte de această ședință, Răsvan Popescu pierduse procesul cu ANI la Curtea de Apel pentru că se află de câțiva ani în conflict de interese. Cum ar mai putea fi membru CNA dacă ar vota contra Antenelor?

Oricum, cu doar două voturi pentru și șapte contra, Antena 2 nu se putea transforma în Antena Stars. Acum e acum! Investise enorm în promovarea noului canal și, din principiu, Antena Group nu acceptă nici un refuz. A început războiul cu CNA  și în mod special cu președintele instituției. Se dezbate cazul la Antena 1, în emisiunea ”Acces direct”, iar Laura Georgescu spune în direct că ”Antenele spală creiere”, citând dintr-un mesaj trimis de un telespectator pe mailul CNA. Asta se întâmpla într-o zi de marți. A urmat o perioadă de aparentă tăcere. Joi, 12 decembrie, altă ședință a CNA. Antenele așteptau cuminți să se rezolve. Dăduseră telefoanele politice. Se ajunge la finalul ședinței și nu se întâmplă nimic în legătură cu ei. Președintele CNA o șterge englezește, la un moment dat. Cum e posibil?Era ultima ședință a CNA înainte de vacanța de Crăciun. Mai mulți membri își programaseră deja concedii și nu se mai reușea întrunirea cvorumului. Avocata Antenelor nu mai rabdă, sare în picioare și se răstește la Consiliu în legătură cu dosarul Antena Stars.  Directorul departamentului responsabil de licențe explică faptul că dosarul nu este complet, că nu s-a modificat nimic în el față de ziua în care fusese respins și că acesta este motivul pentru care nu se află pe ordinea de zi.  Monica Gubernat, cel mai eficient membru CNA propus de PSD, apostrofează directorul CNA pentru că nu a comunicat postului că dosarul nu e complet și de unde știe el că nu e complet. ”Am urmărit respectarea legalității”, încearcă directorul un răspuns. Nimic! Nu e slăbit. Omul e în pragul unei crize de inimă. Sare și Radu Călin Cristea: ”Când a fost completat dosarul?” ”Astăzi”, răspunde directorul. ”Astăzi, astăzi, dar la ce oră?”, insistă Cristea cerând să i se spună când s-ar putea rediscuta dosarul. Nu se știe. Încă o dată o spun, asta se întâmpla joi, pe 12 decembrie, la două zile după ce fusese luată o decizie în CNA. Au luat foc! Antenele au început cu amenințări. A doua zi, pe 13 decembrie, Laura Georgescu organizează o conferință de presă, dar fără să aibă mandat de la Consiliu, în care spune că nu are nicio problemă să rediscute cazul Antena Stars în ședința CNA de luni, 16 decembrie. Care ședință, că nu mai era programată niciuna până după 1 ianuarie? Una specială.

Așadar, se face o ședință specială pentru a rediscuta decizia în cazul Antena Stars, la numai șase zile după ce decizia fusese adoptată. Presiunile Antenelor continuă. Nu se mai lasă duse de nas, precum săptămâna ce trecuse. Atacuri pe post (http://www.paginademedia.ro/2013/12/antena-3-pune-tunurile-pe-presedintele-cna/) și în spatele postului, care mai neoficiale, care mai oficiale (http://spynews.ro/actualitate/antena-group-ia-masuri-dupa-refuzul-cna-de-a-acorda-licenta-postului-antena-stars-16768.html). Nu oricine poate rezista presiunii și nici nu poți cere asta oricui. Pentru această atitudine umilitoare la adresa instituției, am cerut demisia președintelui CNA, alături de colegul Valentin Jucan. Am dat termen până luni, ziua în care se organiza ședința specială și am anunțat că noi nu vom participa la o ședință organizată sub presiune. Evident, demisia nu s-a produs, dar nici ședința nu a avut opt membri, câți erau necesari pentru cvorum. Am interpretat asta ca un ultim gest de rezistență al Laurei Georgescu. Rezistența n-a durat decât o zi. A adus membrii CNA din concediile în care unii deja plecaseră. USL a propus, totuși, opt membri în CNA. Pe 18 decembrie, au revenit asupra deciziei din 10 decembrie și au dat verde Antenei Stars. Pentru, au votat șase membri, printre care Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, cei doi care votaseră din prima, arătând astfel celor care i-au propus în Consiliu cât de bine știu ei să ”citească” lucrurile, chiar și fără să le fie dictate. Antena Stars începuse oricum să emită noile programe, chiar și fără acordul CNA. Antena 3 a închis subit subiectul CNA. Mai repurtase o victorie.

Iată, deci, cum același termen – o săptămână – poate avea valori diferite, în funcție de postul analizat. Nu-i așa că în CNA, până și timpul curge în funcție de culoarea politică?

Sursa: cutiapandorei.net

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.